Powerplaybriljans när Rögle vände och säkrade finalplats
Publicerad: 2024-04-11
#RBKVLH
Inför tredje perioden ledde Växjö med 2-1, men via två powerplaymål vände Rögle på steken. Utvisningar blev Växjös fall, som inte orkade vända tillbaka. Matchen slutade 4-2 och Rögle är nu klart för sin andra SM-final.

Period 1

0-1 VLH 12:08 (EQ) 21 Brian Cooper (1)
Assist: 86 Joachim Blichfeld (4)

0-2 VLH 16:52 (EQ) 62 Manuel Ågren (3)
Assist: 21 Brian Cooper (4)

Period 2

1-2 RBK 29:12 (EQ) 91 Adam Tambellini (2)
Assist: 56 Adam Engström (4), 20 Lian Bichsel (4)

Period 3

2-2 RBK 42:39 (PP1) 15 Simon Ryfors (2)
Assist: 12 Brady Ferguson (4), 3 Michael Kapla (6)

3-2 RBK 48:50 (PP1) 72 Daniel Zaar (6)
Assist: 15 Simon Ryfors (5), 18 Dennis Everberg (6)

4-2 RBK 58:35 (EQ) 72 Daniel Zaar (7)
Assist: 20 Lian Bichsel (5)

Matchens första chans tillföll Rögle, när Brady Ferguson kom två mot en med Linus Sandin, vars avslut dock gick utanför. Första målet gick i stället till gästerna, när Brian Cooper knäppte iväg en handledare som smet in mellan arm och kropp på Christoffer Rifalk. Än bättre blev det för Växjö när Cooper ånyo var inblandad genom att bryta ett uppspel och frispela Manuel Ågren som lurade upp Rifalk på läktaren och lirkade in 0-2. Därefter var det dessutom nära ett tredje bortamål ett par gånger om innan signalen för periodpaus ljöd och hemmaspelarna fick pusta ut.

Vilan gjorde nog Rögle gott, för i andra kom de ut som ett nytt lag. Hemmapubliken vaknade till och inte blev det sämre när de grönvita bjöd på ett riktigt klassmål till 1-2. Lian Bichsel slog en passning över centrallinjen som öppnade upp ett hav av yta för Adam Engström, men i stället för att skjuta skickade han den återigen över centrallinjen till Adam Tambellini som fick öppet mål och kunde raka in pucken. Efter målet bedarra Rögle-trycket en aning, och resten av perioden var jämn och mållös.

Tredje perioden var inte många minuter gammal när Rögle fick sitt första powerplay för matchen, och där är man ruggigt starka just nu. Precis som i tisdags blev det utdelning när Simon Ryfors fick en retur rakt på bladet och kunde raka in 2-2. När det blev powerplay igen för hemmalaget några minuter senare vädrade hemmapubliken mål och vred upp temperaturen. Och jodå, med bara sekunder kvar av spelet i skiljt manskap forcerade Daniel Zaar in en retur i en stökig situation framför mål och fullbordade vändningen. Frustrerande för Växjö, kan man tro. Ett bevis på det var Eric Martinssons tilltag ett par minuter därefter då han slashade Dennis Everberg och ådrog sig matchstraff. Efter att ha klarat av det numerära underläget satsade Växjö på sex utespelare - men det slutade med att Daniel Zaar åkte in med 4-2 i tom kasse.

Matchstatistik

Spelarstatistik

Video från matchen

_____________________________

– Det är magisk stämning! Jag är sjukt imponerad av hela laget hur vi vänder på den här matchen. Nu njuter vi. Vi har gjort motgångarna till små grejer, vi tar bara nya tag och gör det på ett väldigt bra sätt, sa en glad Daniel Zaar till TV4 efter matchen.

– Vi möter ett ruskigt bra lag. De är lite bättre än oss totalt sett. Vi tar några onödiga utvisningar och de är brutalt effektiva. Det räcker inte till idag, analyserade Växjös tränare Jörgen Jönsson efter slutsignalen.

- Rögle tog tionde raka slutspelssegern - delad tvåa i historien.

- Aldrig tidigare har ett så lågt rankat lag (9:a) efter grundserien nått SM-final.

- Rögle har nu gjort fem powerplaymål på de två senaste matcherna.

- Daniel Zaar gjorde två nya mål och är uppe i sju mål totalt i slutspelet.