Sex 0-3-upphämtningar – men kan LHC vända 0-3 i matchserien?
Publicerad: 2024-03-28
Intervju
Sex gånger den här säsongen har Linköping kommit ikapp från 0-3 till minst 3-3, varav det har hänt i två av tre kvartsfinaler. Ändå ligger Linköping under med 0-3 i matcher mot Skellefteå. "Nu har vi tröttat ut Skellefteå med tre förlängningar. Vi är starkare. Jag hoppas och tror att vi vinner nu", säger LHC:s Vilmos Gallo inför kvällens kvartsfinal i Saab Arena.

Kvartsfinalserien mellan Skellefteå och Linköping har utvecklat sig till en rejäl nagelbitare. Samtliga tre matcher har gått till övertid – och alla gånger har Skellefteå stått som segrare. I tisdags krävdes drygt 116 minuter för att skilja lagen åt, vilket var den tredje längsta SM-slutspelsmatchen i historien.

– Det är tungt, och inte roligt alls. Helt sjukt att vi kommer tillbaka från 0-3 och ändå förlorar på övertid igen, säger LHC:s Vilmos Gallo.

"Vi har varit uträknade sedan i maj"

Precis som i kvartsfinal ett hämtade Linköping alltså in ett 0-3-underläge till 3-3, och det är inte första gången det händer den här säsongen. Hela sex gånger den här säsongen har LHC kommit ikapp från 0-3 till att minst få med sig 3-3.

– Även fast vi ligger under blir det inte en så stor grej. Vi tror på systemet, på varandra och att vi kan vända, säger Gallo, som märker en tydlig skillnad i känslan i laget när de hamnar i underläge nu jämfört med tidigare säsonger.

– Vi är definitivt mycket lugnare. Vi får inte panik, som vi kunde få tidigare. Förra året kunde vi få panik om vi släppte in ett mål. Sedan kom det ett till baklängesmål och ett till. Nu är vi lugnare i spelet och litar på det vi gör, säger ungraren.

LHC:s tränare Klas Östman var på presskonferensen efter match tre imponerad över att hans lag än en gång kommit tillbaka från ett tufft underläge.

– Det är häftigt vad den här gruppen kan göra och på det sättet vi kommer tillbaka. Det känns förbannat surt att vi inte kunde bjuda tillbaka med en seger till alla som var här och bjöd oss på den här festen, sa Östman, som därefter fick en fråga om hur man kommer tillbaka mentalt efter tre raka övertidsförluster.

– Jag vet inte. Jag har aldrig varit med om det förut, så inte vet jag. Men jag är inte orolig för den här gruppen, för den har rest sig tidigare. Vi har varit uträknade sedan i maj. Vi ska göra som vi brukar, knyta näven och bevisa, och sedan kan vi snacka efteråt, sa Östman.

"Vi är starkare"

Nu behöver Linköping alltså vinna fyra raka matcher mot Skellefteå – och i kväll väntar ännu en match i Saab Arena. Även om ett lag aldrig har vänt 0-3 till avancemang i ett SM-slutspel har Linköping långt ifrån gett upp.

– Vi får ta en match i taget. Vi kommer att ha en fullsatt arena med oss och det kommer att ge oss energi. Nu har vi tröttat ut Skellefteå med tre förlängningar. Vi är starkare. Jag hoppas och tror att vi vinner nu, säger Vilmos Gallo.

Blir det efter övertid?
– Haha, vi kan skippa förlängning den här gången och vinna efter full tid, säger LHC-forwarden.

Linköpings sex 0-3-upphämtningar den här säsongen

5/10 Linköping HC-Malmö Redhawks 6-3
Malmö hade 3-0 efter drygt 18 minuter. LHC reducerade i slutet av den första perioden och efter tre mål i andra perioden hade Linköping vänt. Segersiffrorna skrevs till 6-3.

2/11 IK Oskarshamn-Linköping HC 4-6
Innan den halva första perioden hade Oskarshamn gått upp till 3-0. LHC fick in ett mål i slutet av den första perioden. I den andra perioden kröp LHC närmare, men hemmalaget hade 4-2 inför den tredje perioden. Men väl där gjorde Linköping fyra raka mål.

23/11 Rögle BK-Linköping HC 4-3 SO
Drygt tolv minuter in i den första perioden hade Rögle gått upp till 3-0. Linköping fick in två reduceringspuckar i den andra perioden innan Markus Ljungh satte kvitteringen i den tredje perioden. Till slut vann ändå Rögle med 4-3 efter straffar.

6/1 HV71-Linköping HC 4-3 OT
Efter en mållös första period gjorde HV71 två mål i den andra perioden och i inledningen av tredje kom även 3-0. LHC studsade tillbaka via två mål av Patrick Russell och ett av Ty Rattie, och målen kom inom loppet av tio minuter i den tredje perioden. HV fick ändå med sig extrapoängen.

22/2 Skellefteå AIK-Linköping HC 4-3 OT
Skellefteå såg ut att gå mot en enkel seger i den första kvartsfinalen då det stod 3-0 på resultattavlan efter 3:06. LHC fick in en reducering i den första perioden och gjorde därefter ett mål i andra perioden och med mindre än tre minuter kvar av den tredje perioden kvitterade Broc Little. Väl i övertid var det ändå Skellefteå som drog det längsta strået.

26/3 Linköping HC-Skellefteå AIK 3-4 OT
Skellefteå gjorde 1-0 i den första perioden, och trots att LHC höjde sig i den andra perioden vann Skellefteå ändå mellanperioden med 2-0 och hade därmed en tremålsledning inför period tre. Inför ett fullsatt Saab Arena gjorde Linköping tre mål inom loppet av drygt åtta minuter, men återigen blev det förlust. I period sex avgjorde Axel Sandin Pellikka.