Frölundas backtalang: "Det här trodde jag verkligen inte"
Publicerad: 2024-04-16
Intervju
Albin Sundin var inställd på att spela klart säsongen med J20-laget – men backtalangen har i stället tagit en tröja i a-laget, där han har imponerat. I en intervju med SHL.se berättar 19-åringen om hur han ser på sin egen insats, slutspelets mest nervösa ögonblick och tankarna inför kvällens sjätte semifinal.

Frölunda vann måstematchen i söndags mot Skellefteå och fixade fram en sjätte semifinal. En av hjältarna var Albin Sundin, 19, som hade assist på Linus Högbergs avgörande övertidsmål, och det är andra matchen i rad som Sundin hamnar i poängprotokollet.

– Jag tycker att det har gått bra. Jag blir mer och mer bekväm för varje match som går. Jag blir bra omhändertagen av alla spelare i laget. Vi stressar inte upp varandra, att det är på liv och död. Mer bara att ha kul och tävla, säger Sundin, som har några minst sagt händelserika veckor bakom sig.

För 19-åringen var inställd på att avsluta säsongen i J20-laget, men det har blivit mer spel i a-laget på slutet och i början på april skrev han på ett a-lagskontrakt med klubben som alltid har varit hans favoritlag.

– För några veckor sedan var jag i sluttampen med J20 och trodde inte att jag skulle få fortsätta säsongen så här länge med a-laget. Jag är väldigt glad och exalterad, säger Sundin, som verkligen har tagit tillvara på chansen han har fått.

"Trodde jag verkligen inte"

Sundin snittade 2:30 minuters istid på de 18 matcher han spelade i grundserien. I slutspelet har han snittat över elva minuters istid per match.

– Det här trodde jag verkligen inte. Nu tänker jag inte så mycket kring det. Börjar man tänka hur många som kollar och hur viktiga matcherna är spelar man nog inte så bra som man kan. Det är bara att försöka ha kul i stunden och vilja vinna så går det bra, säger Sundin.

En sak som har imponerat med Sundin i slutspelet är hans lugn och kyla med pucken.

– Såklart blir jag också nervös, men jag känner ändå att när jag kommer ut på isen blir det annorlunda. Det är en annan sak än när man sitter på läktaren. På isen är man så inne i det, så det runt omkring påverkar inte så mycket.

När har du varit som mest nervös under slutspelet?
– Min första match när jag spelade från start, andra kvartsfinalen mot Leksand måste det har varit. Den var mest pirrig. Då var det nervöst, säger han till SHL.se dagen efter den femte semifinalen, och den tredje övertiden på de fyra senaste matcherna.

– Man är lite trött i huvudet, men kroppen är fräsch och pigg än så länge.

Vad hittar du på en matchledig dag under slutspelet?
– Vi tränade lite i förmiddags. Nu ska jag och tjejen åka och kolla lite möbler. Vi ska flytta in till stan till nästa säsong. Vi ska kolla någon säng och sedan kanske det blir att sola lite på balkongen.

Hur starka åsikter kommer du att ha i valet av möbler?
– Jag litar på tjejen där. Jag bryr mig inte så mycket. Så länge det är en skön säng eller soffa är jag nöjd, säger Albin Sundin.

240203 Frölundas Albin Sundin under ishockeymatchen i SHL mellan Frölunda och Luleå den 3 februari 2024 i Göteborg . 
Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / COP 89 / MI0606 Bildbyrån

Albin Sundin har gjort poäng i två raka matcher.

"Har tagit kliv i varje match"

Sundin är en av spelarna i SHL vars pappa har en fin karriär bakom sig. 19-åringens far är nämligen Frölundaikonen Ronnie Sundin, som har två SM-guld och hans tröja hänger i Scandinaviums tak.

– Pappa kollar matcherna och det brukar kanske bli en kort sammanfattning efteråt. Sedan är det bra. Vi snackar inte så mycket taktiskt, utan det är mer fokus på att ha kul och göra det man tycker om, säger Albin Sundin.

I kväll väntar alltså match sex mellan Frölunda och Skellefteå, där de sistnämnda leder med 3-2 i matcher. Frölunda måste alltså vinna för att säsongen inte ska ta slut.

– Det ska bli superkul. Vi är väldigt taggade och förmodligen blir det väl fullsatt igen. Det ska bli väldigt roligt. Vi har tagit kliv i varje match. Vi är redo, säger Sundin.

TRE SNABBA

Vilket är ditt bästa minne i Scandinavium, som åskådare?
– Bra fråga. Jag minns inte så mycket från när farsan spelade. Jag minns mest att jag sprang i omklädningsrummet, och det var det roliga då. Jag fattade inte mycket av det som hände på isen. Men pappas tröjhissning är nog det häftigaste minnet som åskådare.

Vilket är ditt bästa minne i Scandinavium, som spelare?
– När Mikael Ruohomaa avgjorde match sju mot Leksand. Det är det bästa hittills.

Vem var din förebild under uppväxten?
– Erik Karlsson var den jag tyckte var coolast när jag var liten.

Johannes Hägglund