Fem värvningar offentliggjorda – och HV71 har gjort klart med ny tränare
Publicerad: 2024-04-08
Veckans SHL
Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Nick Shore skrivit på för Linköping, Jesper Olofsson har återvänt till MoDo och Anton Blomqvist blir ny huvudtränare i HV71.

Shore byter HV71 mot LHC

Nick Shore blir kvar i SHL, men inte i HV71. Den amerikanske centern är i stället klar för Linköping. Shore har spelat en och en halv säsong i Jönköpingslaget och har där noterats för 49 poäng på 64 matcher. På meritlistan finns även 299 NHL-matcher, men nu väntar alltså två säsonger i Linköping. Shore ansluter till LHC den 1 oktober. 

– Nick Shore är en otroligt skicklig spelare som kommer att spetsa vår centersida ytterligare. Han besitter ett jättefint spelsinne och gör ständigt sina medspelare bättre, säger LHC:s assisterande sportchef Tony Mårtensson.

240324 HV71s Nick Shore deppar under ishockeymatchen i kvalet till SHL mellan HV71 och Oskarshamn den 24 mars 2024 i Jönköping. 
Foto: David Wreland / BILDBYRÅN / COP 331 / DW0023
ishockey ice hockey shl kval match 5 slutspel qualification qualifier relegation hv71 oskarshamn depp DAVID WRELAND / BILDBYRÅN

Nick Shore är klar för spel i LHC.

Malmö värvar två spelare

Joona Ikonen och Robin Hanzl kommer att spela i Malmö nästa säsong. Den sistnämnde har spelat i Timrå de tre senaste säsongerna, och har gjort 30 poäng eller fler under samtliga SHL-säsonger. Hanzl har även fyra KHL-säsonger samt två VM-turneringar på meritlistan. Avtalet mellan Hanzl och Malmö sträcker sig över två säsonger.

– Robin är en mycket gedigen center som under flera år i Europa visat att han håller en hög nivå, inte minst under de senaste tre säsongerna i SHL. Vi värdesätter Robins tvåvägsspel och vill dra nytta av hans fina spelsinne som håller riktigt hög klass, säger Malmös sportchef Björn Liljander till klubbens hemsida.

Joona Ikonen har Ilves som moderklubb och har spelat där hela karriären. De sju senaste säsongerna har han spelat i högstaligan, varav de två senaste som assisterande kapten. De två senaste säsongerna har han gjort 45 respektive 47 poäng. Nu är Ikonen klar för spela i Malmö fram till våren 2026.

– Vi är glada över att Joona kommer till oss för att fortsätta sin utveckling. Joona är en smart spelare, en pålitlig spelare i alla spelformer och som dessutom tävlar oerhört hårt ute på isen. Han har haft en bra utveckling de senaste åren i Finland och nu är tiden inne att ta nästa steg, vi är glada över att det är hos oss i Malmö, säger Liljander.

Olofsson återvänder till MoDo

Jesper Olofsson, 32, är tillbaka i SHL, och han är det i moderklubben MoDo Hockey. Olofsson SHL-debuterade i MoDo 2010 som 18-åring och han gjorde sin senaste match i Ö-vikslaget 2011/12. Olofsson kommer närmast från fyra säsonger i Schweiz, och dessförinnan tillhörde han Färjestad i två säsonger.

Olofssons kontrakt med MoDo gäller till 2029.

– Det känns väldigt häftigt, bara att skriva på gör att många fina minnen dyker upp och jag längtar efter att få uppleva inramningen på hemmamatcherna. Jag har ju sett och hört hur "Viljans vackra namn" körs innan matcher och jag längt efter att få stå på isen och vara med om det, säger Olofsson till klubbens hemsida.

Så blir HV71:s tränarstab nästa säsong

HV71:s huvudtränare nästa säsong blir Anton Blomqvist, 34, som har varit i AIK sedan 2020. Nu blir han alltså ny huvudtränare i HV71, och med sig från AIK får han HV-ikonen Fredrik Stillman som assisterande tränare.

– Anton är en modern tränare som gjort det otroligt bra under flera år med AIK. Han har profilen vi efterfrågat med en hög kravställan, ett starkt driv och ett stort engagemang. Vi är övertygande om att Anton har de verktygen som krävs för att ta HV71 till nästa nivå, säger Andreas Davidsson, tf ordförande i HV71.

Målvaktstränaren Joel Gistedt och den assisterande tränaren Johan Davidsson blir kvar i tränarstaben. HV71 skriver att de har en dialog angående framtiden med Johan Lindbom och Per Gustafsson, som var huvudtränare samt assisterande tränare den gånga säsongen.

Kontrakten med Blomqvist och Stillman gäller i två säsonger.

Luleå och "Skuggan" Nilsson går skilda vägar 

Stefan "Skuggan" Nilsson har varit General Manager i nästan åtta säsonger, men nu går han och Luleå skilda vägar. De två senaste säsongerna har norrbottningarna åkt ur i kvartsfinal mot Växjö och nu meddelar klubben att "Skuggan" får lämna sitt uppdrag. Tills vidare leds verksamheten av klubbens assisterande GM Ulf Engman, skriver Luleå på sin hemsida.

... och flera spelare lämnar Luleå

Niklas Olausson och Jack Connolly har båda meddelat att de avslutar sina hockeykarriärer. Dessutom kommer följande spelare med utgående kontrakt att lämna Luleå Hockey: David Rautio, Olli Nikupeteri, Joel Kant och Adam Brodecki. Juhani Tyrväinen har också utgående kontrakt och gällande honom skriver Luleå: "Tyrväinen har aviserat att han kommer att se över sina möjligheter till att få kontrakt i en annan liga, men att ingenting är klart kring honom ännu."

Joel Kant är klar för Västerås.

Alba klar för Färjestad

Färjestads första nyförvärv inför kommande säsong blir forwarden Emil Alba, 26. Han har spelat åtta raka säsonger i HockeyAllsvenskan, varav de fyra senaste i SSK. Som mest har han gjort 37 poäng under en säsong och det gjorde han förra säsongen. Belöningen kom i form av ett tvåårskontrakt med Färjestad.

– Vi tycker att Emil på många sätt är har en spännande profil med sin storlek, sitt fysiska spel och det hårda arbetet. Han en pålitlig spelare som haft en stadigt uppåtgående trend i allsvenskan. Han har dessutom kryddat med mål och poäng och är duktig att spela i området framför motståndarmålet, säger Färjestads sportdirektör Rickard Wallin

Åtta spelare lämnar Färjestad

Färjestad har gått ut med att följande spelare inte blir kvar: Oscar Lawner, Mikael Wikstrand, Marcus Nilsson, Victor Ejdsell, Mattias Göransson, Carl Dahlström Carl Lindbom (lån från Vegas) samt Liam Öhgren (lån från Minnesota).

240325 Färjestads Carl Dahlström reagerar på domslut under kvartsfinal tre i SHL mellan Rögle och Färjestad den 25 mars 2024 i Ängelholm. 
Foto: Niclas Jönsson / BILDBYRÅN / COP 273 / NO0255
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league kvartsfinal quarterfinal quarterfinals rögle färjestad bbauto depp NICLAS JÖNSSON / BILDBYRÅN

Carl Dahlström är en av spelarna som lämnar Färjestad.

Spelarna som lämmar LHC

Kvartsfinalserien mot Skellefteå blev det sista följande sju spelare gjorde i Linköpingströjan: Jesper Pettersson, Sebastian Strandberg, Vilmos Galló, Arvid Costmar, John Nyberg, Anthony Greco och Filip Bystedt.

Notiser från den gångna veckan

- Elias döptes inte i dopklänningar, utan i en Rögle-tröja... Kolla in bilden här.

- Ett annat barn som har fastnat för ishockey är tvåårige Elton, och favoritlaget är Leksand.

- Inramningen i slutspelet har varit otrolig! Och beläggningen har varit väldigt hög, kolla bara in den här bilden!

- Rögle fortsätter att imponera i slutspelet och avgörandet i match ett mot Växjö höll minst sagt hög klass.

- Den gångna veckans fem slutspelsmatcher sågs av sammanlagt 36 995 personer.

Johannes Hägglund