Filip Larsson höll nollan när Leksand kvitterade matchserien
Publicerad: 2024-03-28
#LIFFHC
Leksand kom skjutna som ur en kanon när pucken släpptes inför ett kokande Tegera Arena under torsdagsaftonen. Gästande Frölunda spelade senare upp sig markant i andra perioden, men väl där var det Leksand som fick in första pucken i nät. Samtidigt var Leksands Filip Larsson briljant mellan stolparna i sin återkomst och det bäddade för seger. Leksand besegrade till slut Frölunda med 2-0 och därmed är matchserien kvitterad när det är lika på två efter fyra kvartsfinalmatcher.

Period 1

-

Period 2

1-0 (EQ) LIF 15:40 37 Anton Lindholm (1)
Assist: 25 Lucas Elvenes (3), 22 Lukas Vejdemo (1)

Period 3

2-0 (EQ) LIF 18:50 12 Kalle Östman (1)
Assist: 33 Eddie Larsson (1)

Highlights

2024-03-28
Leksands IF - Frölunda HC

Leksand var rejält påkopplade från nedsläpp och hemmapubliken gjorde allt och lite till för att elda på dem ännu mer. Frölunda fick knappt låna pucken och Leksand kunde tämligen enkelt åka in i offensiv zon gång på gång och etablera långa anfall. Gästerna hade enorma svårigheter att ta sig ur egen zon, men de hade en Lasse Johansson som såg ut att ta allting i Frölundakassen. Precis i slutskedet av perioden drog däremot Leksand på sig en utvisning när Isac Born skrinnat till sig närapå ett friläge, men på de 15 sekunderna kom inget mål. Första perioden slutade därmed mållös, men med klar fördel Leksand i både spelövertag och skapandet av chanser, där hemmalaget även vann skotten med 10-4.

Frölunda fick inleda andra akten i powerplay, men Leksand spelade snudd på ett perfekt boxplay. Kort efter att de dödat av den utvisningen drog man sedan på sig ytterligare en utvisning från Leksandslägret - men där var det just Leksand som skapade den vassaste målchansen med en man mindre på banan. Frölunda skulle dock spela upp sig och matchbilden blev betydligt jämnare och tippade även över till Frölunda allt eftersom minuterna gick i andra perioden. Då var det istället Leksands Filip Larssons tur att flertalet gånger kliva fram och visa att även han är en riktigt vass burväktare. Ibland gör inte spelöveratget sig rättvisa i hockey, för i slutskedet av perioden var det Leksand som tog ledningen inför en elektrisk hemmapublik. Anton Lindholm siktade in sig och satte 1-0 med Leksands andra skott på mål i mittenakten och hemmalaget gick in i tredje perioden med en ledning i ryggen.

I tredje perioden visade båda lagen prov på den bästa defensiven hittills i matchen. Leksand skulle dock få chansen i powerplay för första gången ikväll. En spelform de varit mindre lyckade i då de inte gjort mål på Frölunda i den spelformen i varken grundserien eller nu i kvartsfinalen. Den mindre smickrande sviten höll sig intakt när Frölunda kunde stänga ner dalmasarna tämligen enkelt. Leksand skulle få en ny chans i powerplay strax därefter, men även denna gång gick de bet. Frölunda steppade upp och fick till en forcering mot slutet av ordinarie speltid, men i tom målbur kunde Leksand göra 2-0, vilket även blev slutresultatet.  Filip Larsson fick därmed hålla nollan med 23 räddningar i sin återkomst från start.

Matchstatistik 

Spelarstatistik 

Video från matchen 

_____________________________

Sagt om matchen

– Tack så mycket. Ganska lugn match där det är jäkligt bra försvarsspel genom hela matchen. Jag får göra förstaräddningarna och vi håller de på utsidan. Fortsätter vi såhär blir det bra. Huvudsaken är att vi vinner, men det är klart det är extra kul att hålla nollan i återkomsten, kommenterar en briljant Filip Larsson efter slutsignal i en match där han höll nollan med 23 räddningar.

– Jag tycker vi kan vara ganska nöjda med insatsen, vi löser deras forecheck mycket bättre idag än tidigare och spenderar mer tid i anfallszon. Vi ska se och lära, men det är ett steg i rätt riktning i spelet tycker jag, sammanfattar en inte allt för besviken Max Friberg till TV4 Play. 

I punktform

- Leksand kvitterade matchserien till 2-2 efter segern ikväll och nu väntar en ruggigt viktig match i Scandinavium på lördag.

- Tegera Arena var slutsåld och köerna ringlade sig långa redan två och en halv timme innan matchstart. Faktum är att denna match var den som sålde slut snabbast och stämningen var helt otrolig. 

- Leksands seger i Tegera Arena var den första sedan 2003 när det kommer till kvartsfinalmatcher i högstaligan. En otrolig torka som fansen kan glädja sig åt att den är bruten. 

- Filip Larsson var tillbaka från start mellan stolparna och han var briljant när han höll nollan med 23 räddningar.

- Leksand gjorde första målet i matchen för första gången den här matchserien. 

- Lucas Elvenes förlängde sin poängsvit till tre matcher.

- Frölundas Lasse Johansson räddade 22 av 23 skott och fortsätter vara magnifik i slutsplet.

- Frölunda är fortsatt hundraprocentiga i sitt boxplayspel mot Leksand den här säsongen (både grundserien och slutspelet). 

Kommande matcher

Leksand: Frölunda borta, lördagen den 30 mars (Match 5)

Frölunda: Leksand hemma, lördagen den 30 mars (Match 5)

Erik Landsjö