Andreas Johnson avgjorde i återkomsten - Skellefteå till semifinal
Publicerad: 2024-03-28
#LHCSKE
Matchinledningen mellan Linköping och Skellefteå präglades av fysiskt spel med tuffa närkamper och en gigantisk dos av känslor. Intensiteten steg ytterligare några nivåer i mittenakten, men det enda som saknades var målen. Matchen skulle få skåda sitt första mål med drygt fem minuter kvar av tredje perioden, till hemmapublikens stora förtvivlan. I sin återkomst från skada klev Skellefteås Andreas Johnson fram och gjorde 0-1. Skellefteå vann sedan med 0-2 när Linus Söderström fick hålla nollan efter en enastående insats. Därav avancerar Skellefteå till semifinal efter 4-0 i matcher mot Linköping.

Period 1

-

Period 2

-

Period 3

0-1 (EQ) SKE 14:57 14 Andreas Johnson (1)
Assist: 29 Dylan Sikura (1)

0-2 (EQ) SKE 17:10 52 Arvid Lundberg (1)
Assist: 16 Linus Lindström (1)

Highlights 

2024-03-28
Linköping HC - Skellefteå AIK

Både Linköping och Skellefteå fick fina målchanser precis i matchupptakten, men det var en viss fördel Linköping i puckinnehav och intensitet ute på isen i Saab Arena. Gästerna från Västerbotten såg dock trygga ut i sin defensiv och framförallt såg Linus Söderström lugn och stabil ut mellan stolparna. I den inledande periodens sista minut var Linköping oerhört nära att få hål på Söderström via en styrning, men den första akten höll sig mållös. En period som annars präglades av tuffa närkamper med mycket känslor och grinighet efter var och varenda avblåsning. 

Andra perioden fortsatte på den inslagna vägen vad gällde jämnt spel, tuffa närkamper och mängder av känslor. Linköping fick sedan en gyllene chans att ta ledningen knappt sju minuter in. Anthony Greco åkte sig till ett friläge, men Linus Söderström var tät längs isen och stängde igen mellan benskydden. Matchens hittills vassaste målchans gav Linköping kraftigt momentum och Skellefteå pressades rejält i egen zon. Samtidigt bar en dånande hemmapublik fram de östgötska lejonen. Med drygt tre minuter kvar av mittenakten tog Linköpings Jonathan Myrenberg upp pucken i anfallszon och fick med sig matchens första utvisning efter en fin soloprestation. I det numerära överläget var det knappast brist på chanser, men Skellefteås Linus Söderström radade upp högkvalitativa räddningar och 0-0 stod sig även efter 40 minuters spel.

Linköping fick en ny chans till spel i numerärt överläge i inledningen av tredje perioden, men även denna gång städade Skellefteå av tvåminutaren. Linus Hultström var senare en träff i utsida stolpe från att ge sitt Linköping ledningen, men pucken ville bara inte in. Med drygt fem minuter kvar av ordinarie speltid tystade Andreas Johnson hela Saab Arena. Skellefteåspelaren, som var tillbaka efter sex matchers skadefrånvaro, klev fram med en individuell prestation och kunde lägga upp 0-1 i krysset bakom Jesper Myrenberg. Med knappt tre minuter kvar lyfte även Skellefteå in 0-2 i tom målbur sedan Linköping chansat med ett tidigt sex mot fem spel. Det blev även slutresultatet när Skellefteå avancerade till semifinal efter fyra raka vinster. Linus Söderström fick iklä sig hjälterollen tillsammans med Andreas Johnson efter en enastående prestation med 31 räddningar och hållen nolla.

Matchstatistik 

Spelarstatistik 

Video från matchen 

_____________________________

Sagt om matchen

– Det är tomt, jag vetifan vad jag tänker på. Jag är stolt över mitt lag, men väldigt besviken över att vi inte får en enda match med oss. Det är nog svårt att spela bättre än vi gör och ändå inte vinna en enda av dessa fyra matcher. Det är tungt, kommenterar Linköpings Klas Östman efter uttåget. 

– Tack så mycket, det känns väldigt skönt. Det har varit tufft genom hela serien. OT i tre matcher och nu avgör vi med fem minuter kvar. Samtidigt är vi heta när det gäller så otroligt skönt att vinna det här med 4-0 totalt. Det var skönt att se pucken gå in, men jag har känt att jag varit nära spel väldigt länge och varit mer nervös vid sidan av än nu idag. Så jag tänkte inte så mycket när läget dök upp, summerar en av hjältarna, Andreas Johnson efter sitt matchvinnande mål i sin återkomst till TV4 Play. 

I punktform

- Saab Arena bjöd på magisk inramning och Linköpingssupportrarna visade att de är med i toppen av ligan på att skapa stämning. 

- Skellefteå avancerar till semifinal efter 4-0 i matcher mot Linköping. 

- Linus Söderström var briljant när han räddade alla 31 skott han fick emot sig. Det var burväktarens sjätte nolla och 25:e seger på 35 starter i slutspelssammanhang. Smått otroliga siffror.

- Andreas Johnson var tillbaka i Skellefteås laguppställning efter sex missade matcher på grund av skada. Då klev han fram direkt med matchens första mål i tredje perioden, vilket även blev matchvinnande.

- Linköping ledde aldrig någon match i den här kvartsfinalserien. 

- Dylan Sikura gjorde poäng i samtliga kvartsfinaler efter ny poäng ikväll.

- Kvällens match var den enda som inte gick till förlängning och trots fyra raka förluster kan Linköping hålla huvudet högt efter fyra otroligt jämna bataljer. 

- Linköpings uttåg innebär att östgötarna faktiskt avslutade säsongen med sex raka förluster.

Kommande matcher

Linköping: Säsongen 24/25.

Skellefteå: Semifinal, motstånd ej klart (Frölunda eller Leksand).

Erik Landsjö