Kan för första gången säkra guldet på hemmaplan: "Vill inte jinxa"
Publicerad: 2024-04-29
Intervju
Skellefteå AIK har aldrig säkrat ett SM-guld på hemmaplan – men i kväll har de chansen. Ett scenario Oskar Nilsson, 33, knappt vill tänka på. ”Jag försöker att stöta bort den tanken. Man vill inte jinxa åt något håll", säger Skellefteåbacken i en intervju om nycklarna inför final 5, ”slutspelsbubblan”, hur laget hanterar skadefrånvaron på nyckelspelare samt vem han tror avgör i kväll.

Finalserien vänder i kväll tillbaka till norra Västerbotten efter två matcher i Ängelholm och Skellefteå kommer hem med två bortasegrar i bagaget. Vilket gör att utgångsläget inför kvällens final är enkel. Vinner Skellefteå är guldet säkrat. Vinner Rögle väntar en sjätte final på torsdag.

– Ett grymt läge som jag tycker att vi har förtjänat och det gäller att vi förvaltar det, säger Oskar Nilsson, som med tanke på förutsättningarna tror att det kan smyga sig in lite extra nerver.

– Klart att det är lite fjärilar i magen, det måste jag erkänna.

Vad blir nyckeln för er i match 5?
– Vi pratar mycket om att fortsätta göra vår grej. Det är klyscha, men det är sant. Vi pratar också en del om att fortsätta hålla oss i bubblan. Vi ska inte tänka så mycket på framtiden, utan att ha fokus på det som är här och nu. 

Vad innebär det för dig att ”vara i bubblan”?
– Då orkar jag inte svara på alla som ringer och smsar. Jag är lite off mot allt annat. Man fördriver tiden genom att kolla serier och inte så mycket annat. Man vill inte släppa in så mycket annat fokus i huvudet, säger Nilsson.

"Försöker stöta bort den tanken"

Skellefteå AIK har tre gånger tidigare vunnit SM-guld: 1978, 2013 och 2014 – men aldrig har de säkrat guldet på hemmaplan. 1978 spelades den avgörande finalen mot AIK på neutral plan (Göteborg), 2013 säkrade Skellefteå guldet i Luleå och året därpå var det i Karlstad som guldet blev klart. I kväll har alltså Skellefteå chansen att få fira det finaste man kan vinna i svensk hockey inför sina hemmasupportrar.

– Den tanken swishar förbi, men jag försöker stöta bort den. Man vill inte jinxa åt något håll. Å andra sidan är trender till för att brytas. Det är så jag ser på det, men som sagt: Jag försöker stöta bort den tanken, säger Nilsson.

Och så kommer jag och påminner dig.
– Exakt. Det är tur att du ringer någon i laget som är lite äldre, säger Nilsson och skrattar.

Efter guldet 2014 har Skellefteå spelat fyra finaler, men förlorat samtliga. Oskar Nilsson var med vid finalförlusten i fjol mot Växjö, men tycker att hans lag står på en betydligt mycket högre platå den här gången.

– Jag tycker att det är stor skillnad på gruppen nu jämfört med i fjol. Vi är förbereda på ett helt annat sätt för det mentala spelet som är i slutspelet. På stämningen i gruppen känner jag att det verkligen är som ett seniorlag där det är fokus på nästa steg, och det är där jag märker störst skillnad, säger Nilsson.

På vilket sätt märks det skillnad i laget?
– Vi blir inte tagna av stunden. Vi jobbar på metodiskt. Sedan är det små marginaler, men just kring mindsetet tror jag att man har många procent att tjäna. Hittills har vi lyckats att hålla näsan åt rätt håll, säger Nilsson.

240422 Skellefteås Oskar Nilsson och Rögles Daniel Zaar under final två i SHL mellan Skellefteå och Rögle den 22 april 2024 i Skellefteå. 
Foto: Ola Westerberg / BILDBYRÅN / COP 117 / OW0165
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league final skellefteå rögle OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN

Oskar Nilsson och hans lagkamrater har skaffat sig matchbollar.

"Är något speciellt med den här gruppen"

Något som västerbottningarna har fått mycket beröm för under finalserien är hur de har hanterat de tunga avbräcken de har haft. I final 1 var Andreas Johnson avstängd, Rickard Hugg var borta i de inledande matcherna, flera spelare har varit sjuka och i de senaste matcherna har de fått klara sig utan både lagkaptenen Jonathan Pudas och den viktige forwarden Dylan Sikura.

– Det är något speciellt med den här gruppen, och det har jag sagt sedan december. Vi har haft otroligt mycket skador, sjukdom, och avstängningar. Vi har nästan aldrig haft fullt magasin. Det känns som att vi har vant oss vid det, men man får absolut inte se frånvaron på spelare som en ursäkt eller en utväg till att vara sämre, säger Oskar Nilsson.

Vad tycker du talar för att ni avgöra det här redan i kväll?
– Vårt mindset, att vi är outröttliga. Vi är beredda att åka Ängelholm också, men vi ska göra vår grej och det talar för oss.

Vem tror du avgör ikväll?
– Det är låga odds på Andreas Johnson, men jag säger att (Axel Sandin) Pellikka kliver fram och avgör, säger Nilsson.

Kvällens final startar 19:30. Sändningen i TV12 och på TV4 Play börjar 19:00.

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners