SHL-domaren: Mikael Andersson
Publicerad: 2020-05-11
Intervju
SHL.se tar en pratstund med samtliga domare i den 17 man starka styrka som ska hålla ordning och reda på isen under säsongen 2020/2021. Idag träffar vi Mikael Andersson.

Han kallas för "Micke Åkers" och har under de 250-talet matcher han dömt i SHL burit nummer 12. När SHL.se ringer upp har Mikael Andersson precis kommit hem från dagis, där han lagat mat på ett föräldrakooperativ, något han säger "går an". – Men att bråka med ungarna där. Då räcker en halvtimme, säger tvåbarnsfadern och skrattar.

Varför blev det just nummer 12, då?

– Jag har aldrig haft något riktigt tröjnummer och när det var dags att välja funderade jag på vad jag ville ha. Nummer 12 var ledigt och en kompis till mig hade det när vi spelade hockey. Han gick bort alldeles för ung så jag tog det för att hedra honom.

Samtalet går vidare i en annan riktning och undertecknad undrar om "Micke Åkers" har någon dold talang.

– Det där är svårt. Men jag är duktig på att laga mat. Jag har ingen paradrätt men jag gillar att göra soppor, fisksoppor tycker jag är kul, förklarar han.

Fisk är ett ämne vi kommer att återkomma till. Men för stunden är vi kvar i sportens värld. Andersson berättar att han är allätare när det gäller sport. Själv spelar han golf och har spelat innebandy, en sport han fortfarande är kopplad till då han tränar dotterns lag. Annars är skidor något han gillar att titta på.

Om vi bortser från sporten, vad har du för fritidsintressen?

Han skrattar.

– Har man någon fritid kvar? Det är ju familjen. Jag försöker spela golf och umgås med familjen, helst ute i naturen.

Soppmänniskan Andersson berättar att han är svag för spaghetti och köttfärssås - något han enligt egen utsago skulle kunna äta sju dagar i veckan.

Var reser du helst? Har du något favortresmål?

– Favoritresmålet är nog en stuga på Åland. Det är bra fiske och vacker natur. Det är en del turister men inte överexploaterat. De har en fantastisk skärgård, och eftersom jag älskar fiske så blir det bra.

Vad fiskar man på Åland?

– När jag var liten tog vi torsk, den är dålig nu men på väg tillbaka. Annars är det framförallt aborre och öring. Vi bor på västra sidan och där är det bättre öringfiske.

Den senaste serien han streck-kollade var Helt Perfekt, kommer han fram till efter en stunds betänketid och betänketid behövs på nästa fråga också.

Om du fick sitta ner en kväll med vem som helst och snacka, vem skulle du vilja sitta ner med då?

– Åh!

Han funderar en stund.

– Vem som helst?

Tystnad.

– Jag skulle nog vilja sitta ner med Donald Trump och lära mig mer om hur han fungerar. Man är nyfiken på….ja, det är mycket konstigt som kommer ur den mannen. Det skulle vara intressant att ställa några frågor där, skrattar han.

På isen

En domare hamnar inte sällan i diskussioner med spelare, men finns det någon gång Andersson aktivt väljer att inte ta sagda diskussion?

– Det finns kanske två lägen. Om jag har tagit en utvisning så tar jag inte en diskussion med den utvisade spelaren. Sen kan man slänga käft på håll men jag står inte och diskuterar den utvisningen där och då.

Vilket är det bästa råd du skulle vilja ge till en aspirerande domare?

– Det bästa rådet är att se till att ha roligt. Våga njuta av matcherna du dömer. Det är inte så lätt men när man väl kommer till det stadiet där man kan njuta är det väldigt häftigt.

Hur kommer det sig att du själv började döma?

– Jag spelade hockey i Åkers. Vi var ett bra gäng som dömde på föreningsdomarnivå och vi hade en jättebra domaransvarig i föreningen. Han hade varit domare på elitnivå och kom ganska snabbt fram och gav beröm och tyckte att jag gjorde ett bra jobb. Jag fick bra feedback och det fortsatte och sen rullade det bara på. Jag har svårt att lägga ner saker och ting. När jag pluggade var det ju en bra inkomstkälla, säger han och fortsätter:

– Men anledningen att jag fortsatt är nog kamratskapen, både andra domare och inom olika föreningar. Men vad vi domare känner och går igenom vet nog bara vi. Det är bra beslut, dåliga beslut, matcherna. Det är känslorna.

Är det svårt att inte låta sig påvekas av publiken?

– Det där har med erfarenhet att göra. Ju yngre man var och desto färre matcher man hade under bältet påverkades man mer. Det är ju lite av publikens uppgift att vara högljudda, liksom.

Antingen Eller

Grinigt eller disciplinerat

–Grinigt

Slutspel eller kval?

– Oooh, den där är svår! Jag säger nog slutspel.

Vatten eller sportdryck?

– Vatten

Målsnålt eller målrikt?

– Målrikt.

Skott eller passning?

– Passning.

Fint eller tackling?

– Tackling.

Ståplats eller sittplats?

– Ståplats. Det är ju främst dom som skapar stämning.

Sixten Funqvist