Högberg till NHL – och sex nyförvärv presenterade
Publicerad: 2024-04-29
Veckans SHL
Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Marcus Högberg meddelat att han flyttar till NHL, sex nyförvärv har presenterats och det står klart att Simon Önerud lämnar HV71.

Jasek byter SHL-klub

Den gångna säsongen var Lukas Jaseks första i SHL. Han spelade 49 matcher och gjorde 28 poäng för Oskarshamn, men han följer inte IKO med ner i HockeyAllsvenskan. I stället är han klar för MoDo. Jasek, som fyra säsonger i rad har gjort landskamper för Tjeckien, har skrivit på ett tvåårskontrakt med Ö-viksklubben.

– Vi tror att han kan vara väldigt användbar i vårt sätt att spela, det är någonting som jag har pratat mycket om tillsammans med tränarna. Hans sätt att spela hockey passar oss bra känns det som; han jobbar hårt över hela banan, är väldigt spelskicklig och gillar att spela med puck, säger MoDos sportchef Henrik Gradin.

Dubbla LHC-värvningar

Linköping fortsätter att stärka truppen inför kommande säsong. Den här veckan har de skrivit kontrakt med både backen Rasmus Rissanen och centern Johan Johnsson, som både kommer från några säsonger i SHL.

Johnsson har spelat tre raka säsonger i IK Oskarshamn och 31-åringen har även spelat SHL-hockey med HV71. Totalt har han gjort 282 SHL-matcher. Han kommer från sin poängmässigt bästa SHL-säsong, med 13 poäng. Nu är han överens med Linköping om ett tvåårskontrakt.

– Vi tycker att Johan är en laglojal hockeyspelare som jobbar stenhårt för att göra det som många skulle anse vara det ”tråkiga” jobbet. En grovjobbare som spelar boxplay, mot de bästa motspelarna och tar viktiga tekningar. Vi ser honom som en viktig del av vår i trupp i den bemärkelsen att det är en utpräglad rollspelare, säger LHC:s sportchef Peter Jakobsson.

Även Rasmus Rissanen, 32, har skrivit på för två år. Den finske backen går därmed in i sin sjunde raka SHL-säsong. Han kommer från sex raka säsonger i Örebro. Rissanen har sina främsta egenskaper i egen zon, men kommer även han från sin poängmässigt bästa säsong – 19 poäng.

– Jag ser mig själv som en tvåvägsback som sätter det defensiv arbetet först och främst, men jag har heller inga problem med att hänga med i offensiven för att ”join the rush”, säger Rissanen.

240312 Örebros Rasmus Rissanen tittar på jumbotronen under ishockeymatchen i SHL mellan Linköping och Örebro den 12 mars 2024 i Linköping. 
Foto: Peter Holgersson / BILDBYRÅN / COP 102 / PH0240
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league linköping örebro PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN

Rasmus Rissanen har bytt Örebro mot Linköping.

Högberg till NHL

En som däremot inte blir kvar i LHC är stjärnmålvakten Marcus Högberg. Han återvände till Linköping 2021 efter fyra säsonger i Nordamerika (43 NHL-matcher) och under sina tre senaste säsonger i LHC har Högberg varit en av ligans bästa målvakter. I mitten av mars förlängde Högberg kontraktet med östgötaklubben till 2028, men nu är det klart att Högberg lämnar Linköping för att spela i NHL.

– Det känns så klart kul att få den här chansen igen. Jag var inte riktigt beredd på att något sådant här skulle dyka upp, men är väldigt glad och taggad att få testa mina vingar på den yttersta världseliten igen, säger Högberg till Linköpings hemsida.

Backen följer Jokinen till Timrå

Timrå gjorde nyligen klart med Olli Jokinen som ny huvudtränare. Han kom närmast från Jukurit, och det gör även Timrås senaste backförvärv Linus Nässén. Backen har spelat tre raka säsonger i den finska klubben, varav de två senaste som assisterande lagkapten. Senast Nässén spelade i SHL var 2020/21 och den säsongen slutade med att han vann SM-guld med Växjö Lakers. Nu har han skrivit på ett kontrakt som sträcker sig till 2026.

– Att Linus kommer till oss är vi väldigt glada över. Vi får en back som har sina styrkor över hela isen och har goda erfarenheter sedan tidigare. Dessutom ser vi att Linus kan fortsatt utvecklas och ta steg individuellt för att hjälpa laget att bli bättre, säger Timrås sportchef Kimmo Kapanen till klubbens hemsida.

Malmö värvar från Mora

Joseph Berger, 24, kommer att spela i Malmö kommande säsong. Han har spelat de tre senaste säsongerna i HockeyAllsvenskan, i tre olika klubbar – Södertälje, Tingsryd samt Mora. Nu blir det ännu ett klubbyte för 24-åringen. Han är klar för spel i Malmö över säsongen 2025/26.

– Vi har följt Joseph väldigt aktivt under de senaste säsongerna och sett hans framfart och utveckling i HockeyAllsvenskan. Hans exceptionella skridskoåkning tillsammans med ett lugn med puck och en hög tävlingsnivå i närkampsspelet gör honom till en spännande backprofil, säger Malmös sportchef Björn Liljander.

Fröberg blir Luleås nye GM

För några veckor sedan stod det klart att Luleå och Stefan "Skuggan" Nilsson skulle gå skilda vägar. Nu har Luleå gjort klart med en ersättare och det blir Thomas Fröberg, som närmast kommer från IK Oskarshamn. Där var han GM i fem säsonger. Nu är han och Luleå överens om ett treårskontrakt, där Fröberg blir GM och kommer att jobba tillsammans med Ulf Engman, vice GM.

– Jag känner mig oerhört inspirerad över möjligheten att få leda den sportsliga verksamheten i Luleå Hockey, som är en av de större föreningarna i Sverige, vilket är en möjlighet som verkligen är få förunnat att få göra, säger Fröberg till Luleås hemsida.

Norsk talang till Färjestad 

Stian Solberg, 18, är Färjestads senaste nyförvärv. Det är en norsk backtalang som har spelat två säsonger i den norska högstaligan med Vålerenga. Han följde upp 17 grundseriepoäng med nio poäng på 17 slutspelsmatcher. Han har även debuterat i det norska landslaget, men nu går flyttlasset till Sverige och Färjestad. Kontraktet är till 2026.

– Stian är en mycket lovande ung back som har gjort det bra i Vålerenga i norska högstaligan under ett par år. Vi har följt hans utveckling och tycker att hans egenskaper är väldigt spännande. Han är både kraftfull, rörlig och duktig i närkampsspelet, säger Färjestads sportdirektör Rickard Wallin till klubbens hemsida.

Färjestad ändrar i ledarstaben 

Efter att ha vunnit grundserien åkte Färjestad ut i kvartsfinal i fyra raka matcher mot Rögle och nu väljer klubben att göra förändringar i ledarstaben. Klubben har meddelat att den assisterande tränaren Pelle Prestberg lämnar klubben.

– Pelle har varit både en väldigt uppskattad tränare och spelare i den här föreningen under lång tid, så det är ett extremt tufft beslut att ta. Men efter att ha utvärderat säsongen grundligt så kände vi att vi behöver få in lite nya idéer och ändra dynamiken i vårt coachteam, säger Rickard Wallin.

Prestberg har varit tränare i Färjestads a-lag i de fyra senaste matcherna.

Hellkvist till Björklöven

Björn Hellkvist har varit huvudtränare i Leksand de fyra senaste säsongerna, men nu lämnar han Dalarna. Hellkvist, som har varit sjukskriven delar av den här säsongen, är nu i stället klar för Björklöven i HockeyAllsvenskan.

– Björn kommer hyras ut under sista året på sitt kontrakt vilket känns som en bra lösning för alla parter. Vi hade en bra andra del av säsongen med det ledarteam som tillkom efter det att Björn tvingades sjukskriva sig och vi tror på att få fortsätta med detta team så intakt som möjligt som det bästa för Leksands IF, säger Thomas Johansson, General Manager, till Leksands hemsida.

Wikstrand avslutar karriären

För ungefär två veckor sedan meddelade Jonas Junland att han slutar. Nu är det en annan back med en framgångsrik karriär som har lagt skridskorna på hyllan. Det handlar om Mikael Wikstrand. Den 30-årige backen har både SM-guld och VM-guld på meritlistan, men nu tvingar en knäskada honom att avsluta karriären.

– Jag hade sett framför mig att spela tills jag var 35-36, det är många år som försvinner från min hockeykarriär. Men det jag hann uppleva under karriären är jag sjukt stolt över, det är få förunnat, säger Wikstrand till Värmlands Folkblad.

Wikstrand har tillhört Färjestad i tre år, men under de två senaste säsongerna har han inte spelat en enda match.

220513 Färjestads målvakt Dominik Furch, Jacob de la Rose och Mikael Wikstrand jublar under guldfirandet för Färjestad den 13 maj 2022 i Karlstad. 
Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN / COP 185 / FK0144
ishockey ice hockey shl färjestad guldfirande sm-guld svenska mästare jubel FREDRIK KARLSSON / Bildbyrån

Mikael Wikstrand har vunnit både VM- OS-guld, men nu är karriären över.

Spelare som lämnar

Mate Strömwall har utnyttjat en klausul, som gör att han lämnar Frölunda för spel i Schweiz. Ny klubb: Rapperswil.

Även Gabriel Carlsson flyttar till Schweiz. Backen, som spelade i Växjö den gångna säsongen, är klar för EV Zug.

Det står också klart att Patrik Lundh lämnar Färjestad samt att Arvid Hurtig inte blir kvar i Växjö.

Frölunda har gått ut med att följande trio lämnar klubben: Frans Tuohimaa, Erik Borg och Pontus Johansson.

En som inte heller har fått förlängt kontrakt är HV-ikonen Simon Önerud. Han har spelat 536 matcher i klubben och har två SM-guld med HV71.

– HV71 är klubben i mitt hjärta och det känns naturligtvis tufft att det inte blir någon förlängning. Samtidigt förstår jag beslutet och situationen. Allting har sin tid, säger Önerud till klubbens hemsida.

240329 HV71s Simon Önerud intervjuas av TV4 efter ishockeymatchen i kvalet till SHL mellan HV71 och Oskarshamn den 29 mars 2024 i Jönköping. 
Foto: David Wreland / BILDBYRÅN / COP 331 / DW0024
ishockey ice hockey shl kval slutspel qualification qualifier relegation hv71 oskarshamn match 7 DAVID WRELAND / BILDBYRÅN

Notiser från den gångna veckan

- Brynäs blev i veckan klart för en återkomst i SHL. Gävlelaget besegrade Djurgården i HA-finalen med 4-0 i matcher. Här finns en video på Brynäs resa tillbaka till SHL.

- Stämningen i Catena Arena var hög den gångna veckan och inför matchen i lördags var Hasse Andersson på isen och taggade igång publiken.

- Skellefteå vann två av tre finalmatcher den gångna veckan. I lördags var det Andreas Johnson som avgjorde i övertid – och här kan du se målet.

- Alltid lika härligt att se de yngre fansen dyka upp i sociala medier! Här är det Elias, 4, som sjunger om guld för Rögle.

- Som vanligt var det slutsålt på veckans tre matcher. Det betyder att den gångna veckans publiksiffra var 18 421 åskådare. Noterbart är att det har varit slutsålt i 28 slutspelsmatcher i rad!

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners