Mikael Sjöqvist: "Otroligt hedersamt"
Publicerad: 2019-04-22
SHL Awards
Mikael Sjöqvist har av spelarna i SHL röstats fram till Sveriges bästa domare och med det tilldelats Guldpipan för 2019. "Det känns jätteroligt och inspirerande. Jag var inne och tittade över historiken och det är bara tolv herrar som har fått det tidigare. Att bli en utav dem är otroligt hedersamt.

Under förra veckan stod det klart att spelarna i SHL har röstat fram Mikael Sjöqvist till Sveriges bästa domare. Efter att Mikael Nord plockat hem priset fem år i följd tar nu Sjöqvist emot Guldpipan för första gången i karriären.

– Det kom helt oväntat. Jag trodde ju att den här pipan var omöjlig att ta ifrån Micke Nord med tanke på att han är fantastisk på alla möjliga sätt. Jag blev jätteförvånad när jag blev uppringd och fick beskedet här i veckan. Det känns jätteroligt och inspirerande. Jag var inne och tittade över historiken och det är bara tolv herrar som har fått det tidigare. Att bli en utav dem är otroligt hedersamt.

Vad tror du ligger bakom att det är du som har fått Guldpipan i år?

– Jag hoppas att jag får pipan för att spelarna tycker att jag inte gör skillnad på dem. Jag dömer utvisning oavsett om jag känner någon eller inte, det spelar ingen roll om det är en känd spelare eller en ny spelare - eller vad det nu må vara. Att jag helt enkelt har samma inställning oavsett vem det är där ute. Jag hoppas att det är därför jag får pipan - i kombination med att jag gör ett bra jobb såklart. Om man dessutom är trevlig och ödmjuk hjälper det.

Hur har dialogen med spelare och ledare varit under säsongen?

– Generellt sett blir dialogen och kommunikationen mellan oss bättre och bättre. Nu ser ju inte alla domare på det på samma sätt, men det är min spontana uppfattning. Det blir också bättre i det avseendet att båda parter kan säga ifrån mer än vad vi har kunnat göra tidigare - samtidigt som vi också respekterar varandra. Om någon skäller på mig, då finns det fog för mig att kunna skälla tillbaka på ett visst sätt. Likadant om jag har gjort något illa så finns en dörr som är öppen för kritik, sen när man väl börjar putsa på ytan blir det trots allt något konstruktivt i den dialogen.

Att vara domare inkluderar att motstå en hel del kritik - såväl på som utanför isen. Detta är dock något Mikael Sjöqvist tacklar på ett bra sätt och förklarar hur framförallt den konstruktiva kritiken är viktig.

– Om vi börjar gnugga på ytan även på sociala medier är det många som skriver i affekt - man är mitt uppe i en känsloyttring där och då. Ofta när man tar diskussionen mellan fyra eller kanske åtta ögon brukar det forumet bli bättre, för att man någonstans får en bättre dialog och inte den där ilskan. Sociala medier öppnar upp för att folk kan bete sig hur som helst utan att egentligen stå för det. Den plattformen tycker jag inte riktigt rättfärdigar den kritiken som vi domare får.

"Mer benägen att tycka att vi ska kritiseras"

– Vad det gäller media, vet ju jag i mina matcher var det blir rätt och var det blir fel. Desto längre man håller på med det här, desto mer vet man att medierna runt omkring skriver för att det ska finnas ett intresse, vilket jag tycker är bra. Vi måste fånga upp alla oavsett om vi domare gör det bra eller dåligt. Sen så är det tråkigt om det bara skrivs negativt, men jag tycker inte att det gör det.

Sjöqvist berättar att han är öppen för kritik, men att domare som grupp kritiseras för enskilda domarens misstag i matcher tycker han däremot är fel.

– Jag har blivit mer benägen att tycka att vi ska kritiseras när vi gör ett dåligt jobb, så länge vi som grupp inte blir kritiserade. Dömer jag en match är det jag som ska bli kritiserad av sändande bolag eller tidningen som skriver. Det tycker jag är bättre.

Lukas Landl