Växjö slog in första matchbollen - vidare till semifinal
Publicerad: 2024-03-27
#LHFVLH
Det går knappast att säga något annat än att den fjärde kvartsfinalmatchen mellan Luleå och Växjö blev otroligt jämn återigen. Växjö tog ledningen i första perioden, men Luleå kvitterade i mittenakten och inför tredje perioden var det lika på ett i målkolumnen. 60 minuter räckte inte till för att skilja lagen åt och i förlängningen kom ett relativt tidigt avgörande. Kalle Kossila tryckte in 1-2 och skickade Växjö till semifinal efter 4-0 i matcher mot Luleå.

Period 1

0-1 (EQ) VLH 08:43 51 Emil Sylvegård (1)
Assist: 28 Hugo Gustafsson (1), 27 Martin Lundberg (1)

Period 2

1-1 (EQ) LHF 14:18 23 Jesper Sellgren (1)
Assist: 38 Olli Nikupeteri (1)

Period 3

-

Period 4

1-2 (EQ) VLH 11:44 11 Kalle Kossila (1)
Assist: 64 Eric Martinsson (1), 21 Brian Cooper (1)

Highlights

2024-03-27
Luleå Hockey - Växjö Lakers

Växjö inledde matchen med tryggt och stabilt försvarsspel, men de heta målchanserna saknades. Däremot lyckades de göra matchens första mål mot Luleå ändå. Knappt nio minuter in letade sig Emil Sylvegårds styrning förbi Matteus Ward i Luleåkassen. Kort därefter fick Luleå chansen till spel i numerärt överläge och skapade ordentligt med tryck, men kvitteringen uteblev tills vidare. Resterande tid av perioden blev tajt och jämn där det var kamp om varenda millimeter ute på isen, men Växjös 0-1 mål stod sig som periodens enda.

Mittenakten fortsatte föga överraskande på en liknande bana som i den första perioden, gällande jämnt och tillknäppt spel. Det primära fokuset handlade om att ligga rätt i sina defensiva positioner. Det gjorde båda lagen bra, men med drygt fem minuter kvar av andra perioden fick Luleås Jesper Sellgren hela Coop Norrbotten Arenas tak att lyfta - genom en fin soloprestation när han kvitterade till 1-1. I slutminuten av perioden marinerade Luleå motståndarna totalt i egen zon, men Växjös Emil Larmi såg till att Jesper Sellgren inte satte sin andra kasse för kvällen. Därmed var ställningen lika på ett inför den tredje perioden.

Luleå rivstartade tredje perioden och sköljde över Växjö fullständigt. Ludvig Jansson fick en gyllene chans efter en turstuds och felsortering, men avslutet gick strax ovanför kryssribban. Trycket resulterade även i en Växjöutvisning, men i powerplayspelet drog sedan Luleå på sig en utvisning efter bristande disciplin. Efter spelet i "special teams" fortsatte Luleå pressa på ordentligt med bra stöd av hemmasupportrarna. Resultatet? Ytterligare en chans till spel i numerärt överläge, men utan utdelning även denna gång. Luleå gav sig däremot inte och dominerade fullständigt längs varje yta på isen, men Larmi fick arbeta hårt för att hålla likaläget intakt. 17-1 visade skottstatistiken i tredje perioden, för att demonstrera hur stort Luleås övertag var. Matchen fick inte se ett avgörande under ordinarie tid trots Luleådominansen, utan förlängning krävdes för första gången i matchserien.

Knappt fyra minuter in i period nummer fyra var Växjö ruskigt nära ett avgörande, men pucken studsade vanskligt och man fick inte träff på den. Minuter senare var det istället Luleås tur att vara nära och det svängde kraftigt fram och tillbaka. Till slut var det ändå Växjö som drog det längsta strået när Kalle Kossila avgjorde och fastställde resultatet 1-2 drygt elva minuter in i förlängningen. Därmed vann Växjö över Luleå med 4-0 i matcher och avancerar till semifinal.

Matchstatistik

Spelarstatistik

Video från matchen

_____________________________

– Det är synd. Vi gör vår bästa match, framförallt i slutet. Växjö är bättre än oss i de tre första matcherna, men vi har chansen fortfarande. Idag borde vi tagit den. Vi möter ett bra lag som är skoningslösa när vi släpper till misstag. Vi förlorar helt enkelt mot ett bättre lag helt klart, säger Thomas Berglund från Luleålägret direkt efter slutsignal.

– Tack så mycket. Äntligen kom vi in i offensiv zon. Jag gick bara mot mål och fick lite yta och träffade pucken. Vi startade bra, men de tog över och jag måste ge dem massa credit, men det här är slutspelshockey, ett skott i förlängningen kan avgöra. Vi fortsätter vara lugna genom hela matchen oavsett hur det ser ut och det är en stor styrka i laget, sammanfattar matchvinnaren Kalle Kossila om sitt avgörande efter Växjös avancemang.

- Växjö vinner kvartsfinalserien med 4-0 i matcher.

- Coop Norrbotten Arena var självklart slutsålt och det var en ordentligt högljudd publik som bidrog till otrolig inramning.

- Emil Sylvegård gjorde poäng för tredje matchen i rad i och med mål ikväll.

- Jesper Sellgren gjorde Luleås mål under ordinarie speltid.

- För första gången i den här matchserien krävs förlängning för ett avgörande.

- I tredje perioden vann Luleå skotten med förkrossande 17-1.

- Kalle Kossila klev fram med matchvinnande 1-2 målet i förlängning.

- Emil Larmi var enastående idag. Växjökeepern räddade 34 av 35 skott och var starkt bidragande i segern.

- I och med Luleås uttåg gjorde Jack Connolly sin sista match i karriären då han sedan tidigare meddelat att han lägger skridskorna på hyllan efter säsongens slut.