Max Lindholms frilägesmål gav Skellefteå segern i Ängelholm
Publicerad: 2024-04-25
#RBKSKE
Skellefteå har 2-1 i matcher mot Rögle. Detta efter att västerbottningarna vunnit med 3-2 på bortaplan. I en högdramatisk och händelserik tredjeperiod satte Max Lindholm 3-2 med drygt tre minuter kvar och Rögle lyckades inte kvittera en tredje gång i matchen.

Period 1

14:34 0-1 (EQ) SKE 17 Pär Lindholm (2)

14:43 1-1 (EQ) RBK 37 Albin Sundsvik (3)

Period 3

05:21 1-2 (EQ) SKE 52 Arvid Lundberg (2)
Assist: 44 Elias Salomonsson (4), 40 Anton Heikkinen (6)

14:52 2-2 (EQ) RBK 28 Anton Bengtsson (1)
Assist: 5 Ludvig Claesson (3)

16:54 2-3 (PP1) 11 Max Lindholm (2)

För första gången någonsin var det dags för en finalmatch med publik i Catena Arena och det var inget snack om att det var laddade hemmafans. Ljudkulissen inför final 3 var smått otrolig. När pucken väl släpptes dröjde det bara en dryg minut innan Adam Tambellini hade dragit på sig en tvåminutare. Då skapade båda lagen varsin jättechans. Först kom Rögle två mot en, men Linus Söderström klarade, och kort senare fick Andreas Johnson ett jätteläge i slottet, men Christoffer Rifalk svarade för en läcker plockräddning. Det fortsatte att skapas chanser och jämfört med de två första finalerna var det en betydligt mycket mer händelserik inledningen av den här. Vi fick även se mål i den här förstaperioden. Först styrde Pär Lindholm in en puck med skridskon, efter ett misstag från Rögle. Men hemmalagets svar lät inte vänta på sig. Nio sekunder efter 1-0 kom 1-1 när Albin Sundsvik drog upp pucken i det första krysset.

I den andra perioden var det fördel Skellefteå som hade det mesta av spelet. Gästerna kom till flera långa anfall samtidigt som Rögle hade svårt att skapa tryck framåt. Men när väl Rögle kom till offensiv zon skapade de ändå ett par heta chanser under perioden, bland annat genom Linus Sandin från nära håll. Skellefteå hade två powerplay i perioden och i båda skapade de en jättechans, men 1-1 från den första stod sig hela den andra perioden.

Skellefteå tog med sig energin från den andra perioden till den tredje och de lyckades också få en puck i nät. Detta efter att Arvid Lundberg skickat in pucken från snäv vinkel. Det dröjde nästan halva perioden innan Rögle hade två, tre bra byten i rad. Därefter höjde Rögle intensitet allteftersom och med 5:08 kvar kom kvitteringen när Anton Bengtsson höll sig framme på en retur. I bytet efter målet hade först Elias Salomonsson ett bra läge i slottet och därefter hade Dennis Everberg ett friläge. När Skellefteå sedan fick powerplay kom Max Lindholm i ett friläge och då satte han pucken längs isen. Rögle tog timeout med 59 sekunder kvar av perioden och de fick kontroll på pucken i offensiv zon, i spel sex mot fem. När 20 sekunder återstod åkte Arvid Lundberg ut, men Rögle lyckades inte näta i powerplay. Därmed är det 2-1 i matcher till Skellefteå.

Matchstatistik

Spelarstatistik

Video från matchen

_____________________________

– Sådant jäkla drag. De är otroliga här. Man får en energi av stämningen och det känns som en högintensiv match, sa Rögles Albin Sundsvik efter period 1.

– Helt okej match. Vi kommer tillbaka starkt på slutet. I boxplayet blev det kanske överambition när vi gick fram med många gubbar. Men helt okej, även om vi bjuder på tre mål, sa Rögles huvudtränare Roger Hansson efter matchen.

– Väldigt skönt. Vi släppte in ett mål när vi hade en ledning, men skönt att vi kunde reda ut det till slut. Det är bra tryck här, roligt att spela och skönt att knipa första här i Ängelholm. Vi gör en jättebra bortamatch, från mitten av första perioden och framåt, sa Skellefteås matchvinnare Max Lindholm.

- Rögle hade sju raka hemmasegrar inför kvällens match, men den sviten bröt Skellefteå i kväll.

- Efter fem raka matcher utan poäng var det Pär Lindholm som satte 1-0.

- Albin Sundsvik bytte Skellefteå mot Rögle inför säsongen och det var han som satte kvitteringen till 1-1, nio sekunder efter Skellefteås ledningsmål.

- Två raka matcher i den här serien har vunnits av bortalaget.

- Rögles back Michael Kapla hade mest istid i matchen, 21:46.

- Arvid Lundberg spelade tidigare i finalserien sin 100:e slutspelsmatch – och 2-2-målet var hans andra mål i det här slutspelet.

- Rögle vann skottstatistiken med 30-23.