Skrällen fullbordad - Rögle svepte seriesegraren efter ny rysare
Publicerad: 2024-03-27
#RBKFBK
Färjestad kom ut som ett nytt lag i måstematchen mot Rögle under onsdagskvällen. De satte ordentlig press från start och i andra perioden kom även utdelningen när de gjorde matchens första mål. De såg länge ut att gå mot en efterlängtad seger, men med drygt två minuter kvar av tredje perioden kvitterade Daniel Zaar till 1-1 och Catena Arena fullständigt exploderade. Matchen krävde förlängning för ett avgörande och där klev Henry Bowlby fram och fullbordade skrällen när Rögle vann med 2-1. Därmed besegrade man Färjestad med 4-0 i matcher. Nu väntar semifinal för Rögle.

Period 1

-

Period 2

0-1 (PP1) FBK 07:28 41 Henrik Björklund (1)
Assist: 26 Joel Nyström (1), 63 Carl Dahlström (1)

Period 3

1-1 (EQ) RBK 17:46 72 Daniel Zaar (1)
Assist: 3 Michael Kapla (1), 15 Simon Ryfors (1)

Period 4

2-1 (EQ) RBK 04:52 21 Henry Bowlby (1)
Assist: 5 Ludvig Claesson (1), 61 Lucas Ekeståhl-Jonsson (1)

Highlights

2024-03-27
Rögle BK - Färjestad BK

Det var definitivt ingen brist på intensitet och underhållande hockey när pucken släpptes för den fjärde kvartsfinalen mellan Rögle och gästande Färjestad. Båda lagen turades om att attackera i matchupptakten där Färjestad bland annat hade en träff i ramvirket. Gästerna var senare otroligt nära en ledningspuck i powerplay, men Rögles Christoffer Rifalk klev upp stort med sina räddningar. Färjestad fortsatte pressa på mot periodslutet och Rögle tvingades återkommande gånger skicka iväg pucken för icing och spelade otroligt passivt i egen zon. Pressen resulterade senare i en ny utvisning, men Färjestad fick inte till den sista skärpan i powerplayspelet. Den inledande perioden slutade därmed mållös, men Färjestad vann skotten i överlägsen stil (4-13).

Andra perioden blev inte alls lika frejdig som den första och den kantades inledningsvis av flertalet avblåsningar och avbrott. Varken Rögle eller Färjestad fick till någon rytm i sitt spel, men plötsligt small det till. Efter slarv i egen zon kunde Färjestad etablera ett längre anfall. Ett anfall som Henrik Björklund avslutade när han sträckte ut sin klubba och kunde styra in 0-1 för Färjestad. Rögle fick snabbt därefter en biljett in när de fick chansen i powerplay för första gången i matchen. Där satt puckarna på bladet, men avsluten lämnade en hel del att önska. Rögle spelade däremot upp sig, men det var trots det Färjestad som fick den vassaste målchansen i slutet av perioden. Färjestads Joakim Nygård skrinnade till sig ett friläge, men där hade Rögle och Rifalk marginalerna på sin sida när stolpen och ett utsträckt benskydd satte stopp för en utdrygad bortaledning.

I upptakten av tredje perioden var Henrik Björklund ytterst nära att sätta sin andra kasse för kvällen, men Färjestadsspelaren fick ingen ren träff på pucken. Färjestad fick vittring och spenderade i princip all tid med puck i Rögles zon, tills man ådrog sig en tvåminutare. Väl där stod Färjestads Carl Lindbom på huvudet och såg nästan helt oslagbar ut mellan stolparna. Rögles press och spelövertag intensifierades även i efterföljande fem mot fem spel, men Lindbom var återigen ivägen. Med drygt tre minuter kvar av ordinarie speltid tog Rögle sin timeout och kort därefter plockade man målvakt för spel sex mot fem. Då klev Daniel Zaar fram och avlossade ett direktskott som fick hela Catena Arena att explodera. Pucken letade sig förbi storspelande Lindbom och 1-1 var ett faktum. Den sena kvitteringen bäddade för ytterligare ett förlängningsdrama mellan Rögle och Färjestad.

Knappa fem minuter in i förlängningen var Marcus Nilsson oerhört nära att ta på sig hjälterollen för sitt Färjestad, men Christoffer Rifalk stod för en otrolig sidledsförflyttning. I den efterföljande spelsekvensen var det istället Rögles Henry Bowlby som tog på sig hjälterollen när han kom fri och satte matchvinnande 2-1. Målet innebar att Rögle avancerar till semifinal och slår ut seriesegraren Färjestad med 4-0 i matcher - en otrolig skräll.

Matchstatistik

Spelarstatistik

Video från matchen

_____________________________

– Tack, uppskattar det. Det kändes bra för det var ett tag sedan och det kunde inte komma vid en bättre tid. Färjestad är ett bra lag, men vi har kommit ihop bra som ett lag och det har funkat väldigt bra. Det har varit otroligt kul med alla i laget och moralen har varit hög med bra fokus och nu är det bara fokus framåt. Om vi fortsätter fokusera på en match i taget hoppas vi på att det tar oss ännu längre, kommenterar matchvinnaren Henry Bowlby om sitt avgörande mål och känslan i laget efter avancemang till semifinal.

– Vi är såklart ruggigt besvikna och förbannade. Vi vaskade match ett och delvis match två. Vi ger det en bra chans här nere i Ängelholm, men har inte riktigt marginalerna på vår sida. Vi ställer till det för oss själva. Det kan gå snabbt i playoffs, summerar en märkbart besviken Tomas Mitell från Färjestadslägret till TV4 Play.

- Rögle vinner kvartsfinalserien med 4-0 i matcher.

- Catena Arena var naturligtvis utsålt och bjöd på ordentligt drag från supportrarna.

- Rögles Daniel Zaar nätade för fjärde matchen i följd. Därmed gjorde han mål i samtliga kvartsfinalmatcher.

- För andra matchen i rad krävdes ett förlängningsavgörande.

- Färjestads uttåg är blott tredje gången i SHL:s historia som seriesegraren slås ut utan att vinna en enda match.

- Christoffer Rifalk räddade 26 av 27 skott.

- Carl Lindbom stod för 27 räddningar.

- Rögles Henry Bowlby blev den stora hjälten när han satte matchvinnande målet i förlängningen.