Skellefteå AIK klart för final – vann match 7 på hemmaplan
Publicerad: 2024-04-18
#SKEFHC
För andra året i rad ska Skellefteå AIK spela SM-final. Västerbottningarna vann match 7 mot Frölunda med 4-1, efter att ha gjort två mål i powerplay.

Period 1

1:31 1-0 (PP1) SKE 22 Jonathan Johnson (6)
Assist: 24 Oscar Lindberg (9), 64 Jonathan Pudas (1)

6:26 1-1 (EQ) FHC 21 Jere Innala (11)
Assist: 67 Jayden Halbgewachs (5), 43 Tom Nilsson (1)

9:37 2-1 (EQ) FHC 19 Martins Dzierkals (2)
Assist: 43 Filip Sandberg (2)

Period 2

16:24 3-1 (PP1) SKE 16 Linus Lindström (4)
Assist: 29 Dylan Sikura (5), 5 Axel Sandin Pellikka (4)

Period 3

17:01 4-1 (EQ) SKE 11 Max Lindholm (1)

Skellefteå höll på att få en drömstart på match 7. För redan efter 24 sekunder fick Max Lindholm iväg ett bra skott, men pucken tog i ribban. Kort senare drog Frölunda på sig en utvisning – och i det efterföljande powerplayet small det direkt. Jonathan Johnson satte 1-0 med ett direktskott. Frölunda hade ett par hyfsade chanser efter målet, och kvitteringen kom efter drygt sex minuter. Detta efter en snabb spelvändning där stekhete Jere Innala blev helt fri och hittade luckan mellan benen på Linus Söderström. Spelet fortsatte att svänga fram och tillbaka och Skellefteå tog ledningen för andra gången när Martins Dzierkals vann en duell framför mål. Under den andra halvan av den första perioden blev det inga mål, men det skapades chanser till fler mål – och de flesta hade hemmalaget. Men 2-1 efter en period.

I den andra perioden var det inte lika böljande spel. I stället var det Skellefteå som efter ungefär fem minuter flyttade fram spelet, och sedan aldrig riktigt släppte det spelmässiga greppet. Fång på gång skapade hemmalaget långa anfall. Det dröjde dock drygt 16 minuter in i perioden innan Skellefteå kunde omvandla spelövertaget till ett mål. Precis som 1-0-målet kom fullträffen i spel fem mot fyra. Frölunda hade svårt att skapa framåt i den andra perioden. Den som oftast skapade oreda för hemmaförsvaret var Jere Innala.

Skellefteå hade rätt bra kontroll på spelet i den tredje perioden. Frölunda hade svårt att ta sig genom mittzon, vilket bevisades av att gästernas första skott på mål i den tredje perioden kom efter först nio minuter. Mot slutet av perioden fick Frölunda lite mer offensiv zontid och med fyra minuter och 21 sekunder kvar valde Frölunda att plocka ut målvakten. Då satte Max Lindholm 4-1 i öppen kasse.

Vilket betyder att Skellefteå är klart för SM-final mot Rögle, och den första finalen spelas på lördag i Skellefteå Kraft Arena.

Matchstatistik

Spelarstatistik

Video från matchen 

_____________________________

Sagt om matchen

– Nu är det dags att gå hela vägen. Vi är grymma rakt igenom. Jag älskar att vi vågar spela. Vi visar bra karaktär. En av de bättre matcherna i matchserien, sa Skellefteås Pär Lindholm efter segern.

– Vi visar en otrolig karaktär. Vi gör vår bästa match i serien. Det är något speciellt i det här laget, sa Skellefteås kapten Jonathan Pudas.

– I en serie över sju matcher vinner alltid det bättre laget. Det är bara att gratulera Skellefteå. De är lite bättre i den här matchen, framförallt i powerplay. I fem mot fem gör vi en bra serie, men de är bättre i powerplay, sa Frölundas huvudtränare till Roger Rönnberg till TV4 Play.

I punktform

- Skellefteå är klart för SM-final för andra säsongen i rad. Backar vi bandet 14 säsonger är det Skellefteås nionde final.

- Jonathan Johnson fortsätter att näta mot Frölunda. Han satte 1-0-pucken och det var hans femte mål i den här semifinalserien.

- En annan het spelare är Jere Innala, som gjorde sitt elfte slutspelsmåls när han kvitterade till 1-1. 

- Martins Dzierkals gjorde två mål på 45 grundseriematcher. Nu har han även gjort två mål i slutspelet (elva matcher).

- Efter 18 matcher utan mål gjorde Max Lindholm 4-1 i öppen kasse.

- 5 801 personer var på plats i Skellefteå Kraft Arena och det var 23:e raka slutspelsmatchen där det var slutsålt.

- Det här är 24:e gången som hemmalaget vinner en match 7 i SM-slutspelets historia. Tio gånger har bortalaget vunnit.

- Det här är tredje säsongen i rad som Frölunda åker ur i semifinal.

Highlights

2024-04-18
Skellefteå AIK - Frölunda HC

Johannes Hägglund