Elva nyförvärv presenterade – och flera kontraktsförlängningar
Publicerad: 2024-04-22
Veckans SHL
Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har elva nyförvärv presenterats, däribland Oscar Engsund till HV71, Patrik Karlkvist till Örebro och Viktor Lodin till Färjestad.

Backduo till HV71

HV71 fortsätter att bygga inför nästa säsong. Nu är det klart att både Oscar Engsund och John Nyberg ansluter till Jönköpingsklubben.

Engsund SHL-debuterade faktiskt i HV71 säsongen 2010/11 och sedan han lämnade klubben har han spelat i Oskarshamn, Frölunda, Luleå, Oskarshamn igen och nu alltså HV71. Totalt står han noterad för över 400 SHL-matcher och den senaste säsongen var han lagkapten i Oskarshamn. Han följer dock inte IKO ner i HockeyAllsvenskan utan flyttar till Jönköping. Kontraktet är skrivet över fyra säsonger.

– Oscar är en stark ledare och en av ligans bästa defensiva backar. Vi är väldigt glada över att han väljer HV71 och han kommer att bli viktigt för oss i framtiden, säger HV71:s sportchef Kent Norberg.

Även John Nyberg är en rutinerad herre. Den 27-årige backen SHL-debuterade i SHL säsongen 2014/15 och har under karriären spelat 321 SHL-matcher. Han kommer närmast från tre säsonger i LHC, och HV71 blir hans fjärde SHL-klubb. Han har även spelat i Brynäs samt Frölunda.

– I John får vi en back som ger oss en trygghet i defensiven, men också med en offensiv uppsida och ett bra skott. Han drar sig inte för att använda sin storlek och är gärna aktiv i det fysiska spelet, säger Kent Norberg, sportchef i HV71, säger Norberg.

Nyberg och HV71 är överens om ett treårskontrakt.

240229 Linköpings John Nyberg under ishockeymatchen i SHL mellan Växjö och Linköping den 29 februari 2024 i Växjö. 
Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN / COP 144 / JO0237
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league växjö linköping JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

John Nyberg byter LHC mot HV71.

Karlkvist och Steen klara för Örebro

Patrik Karlkvist har varit en av SHL:s bästa offensiva spelare de senaste säsongerna. Under sina tre säsonger i SHL har han gjort 135 poäng, på 136 matcher. Som mest har han gjort 61 poäng under en säsong. Nu flyttar den spelskicklige forwarden från Oskarshamn till Örebro. Avtalet gäller till 2027.

– Patrik är en spelare som haft en stor påverkan på sitt lag över tid och som bidragit med en stark produktion i SHL. Med Patriks spetsegenskaper i det offensiva spelet och framförallt powerplay kommer han vara en stor tillgång för oss, säger Örebros tränare Niklas Eriksson.

Örebro har även stärkt forwardssidan genom att plocka in den norska talangen Noah Steen, 19. Steen som spelade VM förra säsongen och har den här säsongen gjort 17 poäng på 40 matcher. Kontraktet är skrivet över tre säsonger.

– Noah är en spelare som har haft en otrolig utveckling under säsongen. Under slutspelet satte han stora avtryck och vi gillar verkligen det vi har sett av honom. Vi ser Noah som en spelare för framtiden och en spelartyp som står för mycket energi, men som samtidigt har en hög skicklighetsgrad, säger Niklas Eriksson.

Jonasson till Malmö

Hugo Jonasson debuterade i SHL 2021/22. Då blev det fem SHL-matcher. Säsongen därpå blev det 18 och den här gjorde han 49 matcher. Även om Oskarshamn spelar i HockeyAllsvenskan kommande säsong fortsätter 20-årige Jonasson i SHL. Han är nämligen överens om ett kontrakt över säsongen 2025/26 med Malmö Redhawks.

– I Hugo får vi in en ung och utvecklingsbar back. Vi har följt honom under en längre tid och ser en stor potential för honom att över tid utvecklas till en gedigen SHL-pjäs, säger Malmös sportchef Björn Liljander till klubbens hemsida.

Byter Oskarshamn mot Timrå

Precis som ovan nämnda Jonasson och Karlkvist kommer Lukas Pilö att fortsätta i SHL även om Oskarshamn har åkt ur. 24-årige Pilö har spelat tre raka säsonger i IKO (och han har noterats för 52 grundseriematch alla säsonger), men nu går flyttlasset till Medelpad och Timrå. Kontraktet gäller till våren 2026.

– Han är en stabil tvåvägsback med stor utvecklingspotential som jag tror kommer passa väldigt bra in i gruppen. Vi får in ytterligare en ung och hungrig spelare som vill arbeta hårt för laget och sig själv, säger Timrås sportchef Kimmo Kapanen till klubbens hemsida.

Lodin flyttar till Karlstad

Viktor Lodin var enligt många kvalspelets (mellan Oskarshamn och HV71) bäste spelare och nu står det klart att vi får fortsätta se honom i SHL. För Lodin, som i grundserien gjorde 31 poäng, har gjort klart med Färjestad. Lodin och Färjestad är överens om ett ettårskontrakt.

– Det är en väldig fördel att ha en sån spelare som dessutom kan och vill vara på isen i de lägen när det gäller som mest. Det tycker vi att Viktor visade i kvalspelet med Oskarshamn. Vi tror att det finns alla förutsättningar för att han kan ha sin bästa del även i slutet av nästkommande säsong. Fysiken är viktigt, men just kombinationen med skicklighet är det som är absolut mest häftigt med Victor, säger Färjestads sportdirektör Rickard Wallin.

Junland avslutar karriären

Jonas Junland har på grund av skada inte spelat något den här säsongen och nu har han gått ut med att han avslutar karriären. Den 36-årige backen debuterade i SHL med moderklubben Linköping HC säsongen 2006/07 – och totalt i karriären noterades han för 442 SHL-matcher. Därutöver har han gjort två säsonger i KHL, tre och en halv säsong i Schweiz samt två år i Nordamerika (tre NHL-matcher). Han vann SM-guld med Färjestad 2011, men är såklart mest förknippad med LHC. Han återvände till moderklubben 2020 och var där lagkapten tre och en halv säsong.

– Det som jag är mest stolt över är just att jag tog mina första skär i Linköping Hockey Club, som har varit den enskilt största anledningen till den jag är idag, och att jag avslutade med mina sista skär i Linköping Hockey Club. Sen har resan däremellan varit lång. Stundtals rak och ibland lite krokig, säger Junland till Linköpings hemsida.

230302 Linköpings Jonas Junland under ishockeymatchen i SHL mellan Linköping och Timrå den 2 mars 2023 i Linköping. 
Foto: Peter Holgersson / BILDBYRÅN / COP 102 / PH0179
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league linköping timrå PETER HOLGERSSON / Bildbyrån

Jonas Junland har bestämt sig för att lägga skridskorna på hyllan.

Malmö värvar från Mora

Petter Vesterheim har imponerat stort i Mora den gångna säsongen. Den norske 19-åringen gjorde 17 poäng i grundserien och följde upp det med tre poäng i HA-slutspelet. Nu tar Vesterheim, som spelade VM förra säsongen, klivet upp i SHL. Han kommer kommande säsong att spela i Malmö Redhawks och kontraktet är skrivet till våren 2027.

– Vi är stolta över att kunna presentera ett av Hockeyallsvenskans stora utropstecken under den gångna säsongen. Petter är en smart center som läser spelet väldigt bra, och trots sin ringa ålder tar han väldigt kloka beslut. Han besitter en skicklighet med pucken och tävlar oerhört hårt ute på isen, säger Malmös sportchef Björn Liljander.

...och även LHC har kontrakterat en norsk talang

En annan norsk spelare som har visat framfötterna i HockeyAllsvenskan är Eskild Bakke Olsen, 22. Han kom till BIK Karlskoga från den norska ligan inför den här säsongen och debutåret i HockeyAllsvenskan slutade med 37 poäng i grundserien och därefter 14 poäng på tolv slutspelsmatcher. En insats som gav honom priset som Årets rookie. Nu är han klar för Linköping HC (två år), men han kommer att lånas ut till BIK Karlskoga kommande säsong.

– Eskild är en offensivt duktig center och en spelfördelare som växte in mer och mer i den svenska hockeyn under säsongen som gick med Karlskoga. Han hade även en fin avslutning på säsongen i det hockeyallsvenska slutspelet där han verkligen fick visa upp sina fina kvalitéer, säger LHC:s assisterande GM Tony Mårtensson.

Luleå har gjort klart med två centrar

Luleå har stärkt truppen med två spelare till kommande säsong – och båda är centrar. Det handlar om Albin Lundin och Eetu Koivistoinen.

Lundin kommer närmast från Timrå och Luleå blir hans fjärde SHL-klubb. Han har även representerat Djurgården samt Skellefteå. De fem senaste säsongerna har han spelat i just Timrå och som mest har han gjort 22 poäng under en SHL-säsong. Nu går flyttlasset norrut och kontraktet gäller två säsonger.

– Albin Lundin är en stabil svensk tvåvägscenter i bra ålder och med en offensiv uppsida – vilket han visat tidigare i Hockey Allsvenskan. Så vi hoppas kunna få ut mycket av honom den kommande säsongen, säger Ulf Engman, tf  GM i Luleå Hockey. 

För Eetu Koivistoinen blir det första gången han representerar i en klubb utanför Finland. Koivistoinen hade en riktigt bra säsong 2020/21 i Lukko. Då gjorde han 44 poäng i grundserien och följde upp det med leda sitt lag till ligaguld, och Koivistoinen prisades som slutspelets MVP. Därefter har han spelat tre raka säsonger i HIFK, men nu väntar två säsonger med Luleå Hockey.

– Eetu Koivistoinen är en bra finsk center som är riktigt vass i tekningscirklarna och spelar både numerära över- och underlägen. Är dessutom stor och stark och har gjort gör rätt mycket mål under sin karriär. Så det skall bli riktigt kul att se honom i våra färger kommande säsong, säger Ulf Engman.

Kontraktsförlängningar

Matt Caito har gjort bra i från sig under sina fyra säsonger i Leksand – och fler kommer det att bli. Amerikanen har skrivit på ett nytt fyraårskontrakt med dalalaget.

En annan nordamerikan som blir kvar i Sverige är Lance Bouma. Den 34-årige kanadensaren har spelat fyra raka säsonger i SHL, varav den senaste i Linköping. Nu är han och LHC överens om ett nytt ettårskontrakt. 

Henrik Björklund har haft två skadefyllda säsonger i Färjestad. Förra säsongen spelade han 14 grundseriematcher. Den här blev det fem – men han har imponerat tillräckligt mycket för att få ett nytt kontrakt. Björklunds nya kontrakt gäller kommande säsong.

MoDo har skrivit a-lagskontrakt med två talangfulla spelare födda 2004. Det handlar om backen Ville Jonsson och forwarden Maximilian Kilpinen. Båda avtalen är skrivna på två år.

Även HV71 har sett till att säkra upp några talanger. Jönköpingslaget har skrivit a-lagskontrakt med följande fyra spelare: Målvakten Olof Glifford, 19, backen Wilhelm Hallquisth, 19, och forwardsduon Hugo Pettersson, 18, och Herman Träff, 18.

– Alla kommer att vara med och träna och tävla om platser i herrlaget, sedan kan det naturligtvis bli aktuellt med utlåning under resans gång för att få mer speltid. Vi ser en ljus framtid i klubben för samtliga och gläds med grabbarna som förtjänat denna möjlighet, säger HV71:s sportchef Kent Norberg till klubbens hemsida.

Flera spelare lämnar

Den gångna veckan blev det klart att Juhani Tyrväinen lämnar Luleå. Finländaren har spelat fem raka säsonger i Luleå Hockey.

Växjö har gått ut med att Noah Östlund, Tobias Rieder och Kalle Kossila inte blir kvar i klubben.

Niklas Folin byter MoDo mot Västerås.

Vilmos Gallo, senast i LHC, fortsätter karriären i finska KooKoo. 

Målvakten Adam Werner flyttar även han till Finland. Han är klar för TPS.

Notiser från den gångna veckan

- Linus Öhlund tilldelades Guldpipan, priset där spelarna röstar fram årets domare.

- Som väntat var det fullsatt i den första finalen mellan Skellefteå och Rögle – och det var 24:e (!) slutspelsmatchen i rad där det var fullsatt.

- En uppmärksammad situation i den första finalen var när Elias Salomonsson höll på att göra två självmål inom några sekunder. Se sekvensen här.

- Den gångna veckans tre matcher sågs av sammanlagt 23 646 personer.

Johannes Hägglund