SHL-domaren: Sören Persson
Publicerad: 2020-05-18
Intervju
SHL.se tar en pratstund med samtliga huvuddomare i den 17 man starka styrka som ska hålla ordning och reda på isen under säsongen 2020/2021. Idag pratar vi med Sören Persson, som bland annat pratar om hur han blev domare och vem han helst skulle vilja sitta ner med.

Sören Persson nådde en mäktig milstolpe under säsongen när han nådde 800 matcher. Det hann bli ytterligare en match under bältet innan säsongen 2019/2020 avslutades på grund av Coronaviruset. Han berättar att han inte har något smeknamn egentligen. Det vanligaste brukar vara "Persson" kort och gott, något som kommer från hans tidigare karriär:

– Jag gjorde 15 år som yrkesofficer inom flygvapnet, där jag utbildade värnpliktiga under många år.

Drömyrket, däremot, har han nu:

– Jag lever nog i min dröm för tillfället. Att få hålla på med det jag gör nu med padel och squash och hockey är drömmen. Jag kan inte se något annat jag skulle vilja göra, säger han med inlevelse.

Hans tröjnummer är 6 och valet på det var enkelt. Under sin aktiva hockeykarriär hade Sören Persson nummer 7. När det var upptaget bland domarna föll valet på det närmast lediga numret. Med över 800 matcher under bältet bör det finnas något som sticker ut, och Persson nämnder slutspelen som något han ser lite extra på:

– Jag har gjort 121 slutspelsmatcher, varav 25-tal finaler och jag har stängt finalserien vid tre tillfällen, säger han.

Allt från padel till bandy

Som många andra idrottsintresserade är Sören Persson allätare, och när vi går in lite närmare på hans vardag är det inte svårt att förstå.

– Jag är fotbollstränare, jag driver en padel- och squashanläggning och jag är involverad i stans bandyklubb med tanke på att jag har barnen där. Så jag är med på isen och hjälper till med skridskoteknik och sådär, berättar han.

Vad gör du när du inte idrottar på något sätt själv?

– Då är det nästan uteslutande två saker som gäller. Antingen är jag med barnen på deras aktiviteter eller så är jag i padelhallen, svarar han.

Vad äter du helst?

– Något från grillen. Fisk eller kött eller fågel. Det spelar ingen roll. Jag grillar året om. Ibland kör jag lite mer rökigt, då blir det briketterna. Men ska det gå lite snabbare blir det gasol, skrattar han.

Vi håller oss kvar vid livet utanför isen och jag frågar om han och familjen gillar att resa. Har Sören Persson något favoritresemål, måhända?

– Vi har rest väldigt mycket men jag får nog säga Spanien. Vi har en lägenhet där och jag älskar allt med Spanien. Jag älskar maten, tempot, folket. Jag skulle kunna säga Mauritius eller något sånt, men nej, det är Spanien. Det är mitt andra hem.

Pratar ni spanska?

– Vi försöker lära oss. Vi är extremt dåliga på det, får jag dock säga. Jag satt med språkkurser i bilen för några år sedan men jag la ner det efter ett tag.

Det enda jag tänker med sådana saker är hur man får feedback att man faktiskt uttalar orden rätt.

– Exakt. Så känner jag också. I de nya apparna kan man prata in och så förstår den vad man säger eller inte säger och då får man feedbacken från det.

Vem skulle du helst vilja sitta ner med en kväll och snacka?

– Jag såg din intervju med Ölund och jag funderade länge på den. Jag kom på en kille som jag skulle vilja prata med: Pierluigi Collina, fotbollsdomaren. Han har jag fascinerats av och han har följt med mig i min karriär. Det är visserligen olikas sporter men den auktoriteten och den kommunikativa sidan han besitter. En sån kille skulle jag vilja sitta ner och prata med.

Han lyckades verkligen bli en superstjärna som domare, det är inte alla som gör.

– Han är en otroligt fascinerande människa och när han slutade tänkte jag ”Hur kan man låta en sån här människa sluta på grund av åldern?”. Han var ju 45 år.

– Jag skulle kunna säga Donald Trump mest för att ställa några frågor men jag vill inte gå in i den politiska diskussionen, skrattar han.

På tal om domare, har du något bra råd till aspirerande domare?

– Att vara ödmjuk. Inte bli för kaxig och för tuff i sin roll. Ofta kliver man in i en roll som domare. Den roll man kliver in i får man leva med under flera år framöver. Jag är ett exempel på det. Jag kom från min officersbakgrund och det har jag fått ha med mig. Jag pekade mycket med hela handen i början och var väldigt strikt. Det har jag fått sota lite för. Nu har jag fått tvätta bort den stämpeln lite men lite lever fortfarande kvar.

Är det svårt att inte låta sig påverkas av publiken?

– Jag kan villigt erkänna att jag är svårpåverkad. Jag hör ju publiken skrika men det eggar mig mer. Jag går in i min bubbla och att jag skulle bli påverkad i en negativ bemärkelse har jag svårt att se. Jag är hårdnackad och hårdhudad.

Han forstätter:

– Den dagen publiken eller spelare - yttre faktorer - påverkar börjar vi hamna i en gråzon som domare. Jag skulle vilja säga att ju mindre påverkbar du är desto bättre domare är du.

Finns det situationer mellan två spelare där du låter dem få hålla på? Hur avgör du när du ska kliva in och inte?

Han tvekar inte ens på frågan.

– Det märker man av lite. Är det något som gynnar sporten så kan man tillåta att det blir lite tjafs och lite gnabb. Det har med rutin och erfarenhet att göra. Är man lite nyare håller man nog lite hårdare på det och är man lite mer rutinerad är det enklare att se hur man kan släppa på det utan att låta det gå åt fel håll. Jag försöker att de dom utrymme om matchen behöver det.

Hur kommer det sig att du själv började döma, förresten?

– Efter tre års hockeygymnasium i Västerås hoppade jag in och gjorde lumpen och den kombinationen var nästintill omöjlig. Under lumpen passade det sig jättebra att jag dömde lite under veckorna för att hålla igång skridskoåkningen. Men sen kom jag in på officershögskolan och jag gjorde TV-pucksfinalen redan mitt första år som domare. Sedan började min resa; Division 3, division 2, division 1 på ett år. Och då kom man närmare de lite roligare tillställningarna,säger han och fortsätter:

– Hockeyn har varit mitt liv sedan jag var fyra år. Och tänker jag tillbaka kanske jag la ner den karriären för tidigt, men å andra sidan tror jag inte att jag hade nått SHL som spelare. Jag gjorde rätt val och nu har jag varit heltidsanställd här i tio år eller något.

Antingen Eller

Grinigt eller disciplinerat?

– Grinigt.

Slutspel eller kval?

– Slutspel.

Vatten eller sportdryck?

– Vatten.

Målsnålt eller målrikt?

– Målrikt.

Skott eller passning?

– Passning.

Fint eller tackling?

– Tackling.

Ståplats eller sittplats?

– Sittplats.

Sixten Funqvist