Sagt på SHL:s upptaktsträff
Publicerad: 2022-09-13
Med fyra dagar kvar till SHL-premiären hölls idag den årliga upptaktsträffen på Quality Hotel Globe i Stockholm. För första gången sedan 2019 samlades representanter från SHL, de 14 klubbarna och media rent fysiskt för att snacka upp säsongen. För dig som inte hade möjlighet att följa upptaktsträffen har vi samlat några av de bästa citaten från dagen här.

Det märktes direkt att det finns ett stort sug efter att dra igång SHL-säsongen och det var hög stämning när SHL höll sin årliga upptaktsträff på tisdagen. Först ut på scenen var SHL:s vd Jenny Silfverstrand som inledde med att kommentera de höjda elpriserna.

– Vi har 14 lag med 14 olika förutsättningar. Elpriserna slår väldigt olika. Vi har kommit ur pandemin, och så går vi in i det här. Det kommer absolut påverka några av våra klubbar. Vi är väldigt vana vid att hantera de här utmaningarna, även om vi gärna sluppit.

Därefter blev det fokus på något mer positivt.

– Det var ett otroligt slutspel och en otrolig säsong i fjol, det känns fantastiskt kul att gå in i den här säsongen och känna att det kan vara fullt med publik från start. Det ser vi fram emot!

En nyhet för den här säsongen är Fantasy SHL, som startar upp den 8 oktober, ett managerspel där du plockar ut ett lag med SHL-spelare vars prestationer på isen ger olika poäng till ditt fantasylag.

– Nu kan man sätta ihop sitt egna lag med SHL-spelare och tävla mot sin familj, mot arbetskompisarna eller mot sig själv, sa Jenny Silfverstrand.

Först ut bland klubbarna var nykomligen HV71, där återvändande guldhjälten Mattias Tedenby representerade klubben.

– Jag tycker vi kommer in med en ödmjukhet och kommer ta en dag i taget. Vi vet att vi har ett bra lag, bra spelare på varje plats. Offensivt har vi många som kan avgöra matcher. Det är mycket nytt, ny styrelse, ny sportchef, nya tränare. Det känns som HV71 som förening vill bygga grunden för en ny tid.

– Jag vill som vanligt bidra på mitt sätt, bryta lite mönster och avgöra några matcher här och där, fortsatte Tedenby.

Går in med ligans yngsta lag

Efter nykomlingen skiftade fokus till fjolårets seriesegrare, skånska Rögle BK, där huvudtränare Cam Abbott gav sin syn på det grönvita laget.

– Vi var besvikna över hur förra säsongen slutade, men sen har vi försökt titta på vad vi kan förbättra och ser fram emot säsongen som kommer. Vi har några saker vi behöver göra bättre, och går in i säsongen med ligans yngsta lag. Därför är det viktigt att sätta strukturen från start för oss.

– Våra äldre spelare behöver leda vägen om vi ska nå våra mål. Samtidigt ser jag fram emot att se våra yngre spelare fortsätta utvecklas och bidra till att göra vårt lag starkare.

I Medelpad har det varit stor hemvändarfest under silly season, och nu är det många som har högre förväntningar på fjolårets kvalvinnare Timrå IK. En av dem, Anton Lander, fick bland annat svara på hur mycket hemvändarna (Anton Lander, Anton Wedin, Emil Pettersson och Jonathan Dahlén) snackat med varandra inför återkomsten.

– Inte så mycket ändå, men vi vet var vi har Timrå och att vi nån gång velat spela tillsammans. Jonathan (Dahlén) var vi på ganska hårt, det är en fantastisk spelare med stort Timråhjärta så vi är alla väldigt glada att han är tillbaka och ser fram emot säsongen.

– Det är många pusselbitar som ska falla på plats om vi ska lyckas, men vi behöver ha kvalitet på träning, och att ha den kravbilden är viktigt. Det är en lång säsong där varje poäng kommer vara otroligt viktig. Kraven har ökat, vi ska till slutspel och vill dit. I ett slutspel vet vi att vad som helst kan hända, sa Timrås lagkapten Anton Lander, en av fyra starka offensiva återvändare i klubben.

"Pudas kommer inte få det lugnt"

Nästa lag upp på scenen var Luleå, som föll i den rafflande SM-finalen i den sjunde och avgörande matchen i maj.

– Det börjar tyvärr bli en vana att förlora sjunde för mig, men vi gjorde en bra säsong helt klart. Vi hade Linus Omark som en stjärna, och i år blir det ett annat tänk, vi ska ha fyra lines där alla ska kunna spela både offensiv och defensiv hockey, berättade Luleås huvudtränare Thomas "Bulan" Berglund.

– Vi har byggt vårt spel på tydliga grunder och det är det som gett oss framgång. Att vi tappat Omark förändrar inte vårt sätt att spela.

Apropå tappet av Omark får "Bulan" frågan om det är nyförvärvet Leo Komarov som ska ersätta pucktrollaren från Övertorneå.

– Komarov sätter laget i första rummet och säger saker som en tränare vill höra. Vi tror att han kommer vara väldigt värdefull för oss med sitt fysiska spel och sin närvaro. Jonathan Pudas kommer inte få det så lugnt när han hämtar pucken nere i sarghörnet, sa "Bulan" och lockade fram lite leenden.

{!A}

Från Luleå i norr gick turen vidare till Malmö Redhawks i söder. Malmö har varit minst aktiva av alla SHL-lag på transfermarknaden. Tränaren Tomas Kollar, som kom in i januari förra säsongen, berättade att han och hans kollegor försökt sätta en ny kultur i klubben.

– Man påverkas av resultaten men i slutet av säsongen visade vi att det finns en stark karaktär i gruppen vi har. Det gäller att ha en tydlighet i hur vi ska träna, hur vi ska bete oss. Varje dag räknas, och det bli ruggigt viktigt att vi gör varje dag ruggigt bra.

– När de andra spelade slutspel sommartränade vi, det har varit lite av vår drivkraft. Det är 14 lag varav tio går till slutspel, och det är rimligt att vi siktar på att ta oss till slutspel.

Efter Malmö klev Skellefteå AIK:s Robert Ohlsson ut på scenen, och berättade om sin första säsong i Västerbottensklubben - och vad man vill göra bättre i år.

– Det har varit häftigt att flytta upp till Västerbotten och bli en del i bygden där. Jag gillar Skellefteås grundidé, att man ska äga pucken och kontrollera spelet den vägen. Sen vill man så klart applicera lite pannben och jävlar anamma till det så att man får lyfta den där bucklan till slut.

– Det gäller att vara bäst när det gäller. Att åka ut mot ett bra Färjestad i kvartsfinal svider. Vi behöver nog tuffa till oss lite när det drar ihop sig. Jag siktar på att vi ska stå där och lyfta bucklan, så är det, slog Ohlsson fast.

"Behöver styra vårt eget öde mer"

Nästa lag att få några minuter på scenen var Linköping HC, som missat slutspel fyra säsonger i rad. Det ska det bli ändring på nu, menade huvudcoach Klas Östman.

– Vi behöver styra vårt eget öde lite mer än vi gjorde förra säsongen. Vi har rekryterat några killar som har lite mer tur när de skjuter, men även vårt eget spel ska göra att vi kommer till fler lägen offensivt.

– I fjol försökte vi minimera riskerna och nu vill vi spela oss till fler målchanser själva. Jag tycker det bubblar lite grann i Linköping, trots att vi prenumererat på en av de tråkigaste platserna i tabellen de senaste åren. Publiken har slutit upp i Saab Arena, och de suktar efter mer.

– Jag tycker vi har en fantastisk juniorverksamhet, och våra två yngsta spelare i truppen är Mattias Hävelid och Filip Bystedt som kommer från vår egen björnliga, de har förutsättningar att gnistra ofta den här säsongen.

Äntligen! Bara en regeländring

Efter Linköping HC kom SHL:s domarchef Tomas Thorsbrink upp på scenen och berättade om nya regler, men det fanns bara en.

– Sidbyte i overtime är enda regeländringen den här säsongen. Äntligen! Det känns jätteskönt att kunna säga att det inte blir något mer. Vi har kollat lite åt NHL och hoppas att vi kan avgöra fler matcher i overtime.

Thorsbrink konstaterade också att det finns en väldigt positiv utveckling kring hjärnskakningar, som gått ner markant de senaste säsongerna, samtidigt som man fortsatt har en nollvision. Därefter konstaterade han att man också nått långt på ett annat plan.

– Vi har nästan en identisk internationell regelbok nu, så oavsett om man spelar SHL, CHL eller VM är det samma regler vilket gör det lättare för både spelare och domare, avslutade Thorsbrink.

Ett lag som prenumererat på framgångar i både SHL och CHL är Frölunda, vars lagkapten Joel Lundqvist fick ge sin syn på att laget ofta inlett starkt för att sedan dala något.

– Vi har utvärderat det gång på gång, för det har tyvärr varit återkommande. Vi får se det positiva, vi har väldigt bra höstar. Vi ska försöka bibehålla den höga fart och intensitet vi har och hålla det hela vägen.

Joel Lundqvist, liksom experterna Sanny Lindström och Staffan Kronwall, framhöll målvaktsnyförvärvet Lasse Johansson.

– Han är lite ovanlig i sättet han kommunicerar både på plan och i våra lagmöten, det är inte ofta en målvakt gör det. Hans närvaro är speciell. Sen bygger vårt lag på att ha fyra gedigna kedjor och så har vi Ryan (Lasch) som spjutspets. Det handlar om att kräma ur mer av oss andra.

{!B}

– Vi behöver bli vassare i omställningsspelet för att skapa fler chanser. Självklart är slutmålet alltid att stå med bucklan, men jag är oerhört ödmjuk inför säsongen. Det känns väldigt ovisst, men vår målsättning är att sluta topp fyra.

Pressen på Finland att prestera

I Brynäs IF har det blivit mer och mer blåvitt, där huvudtränare Mikko Manner fått plocka in landsmän i såväl tränarstaben som i spelartruppen.

– Alcén sa att finska spelare är billigare, sa Manner och rev ner skratt.

– Skämt åsido har vi fått in bra karaktärer, och nu har vi lite press på att Finland måste prestera.

– Vi pratar mycket om klubbens värderingar, att vi ska må bra och lära känna oss själva lite bättre, fortsatte Manner.

– Vi vill spela med lite annan rytm i försvarsspel och anfallsspel, det gäller att hitta en balans mellan när du vänder spelet snabbt och när du bygger spelet bakifrån. Vi hade mycket tid i offensiv zon förra säsongen, men hamnade för mycket på utsidan. Vi vill bli starkare framför båda målen och behöver tio mål mer i special teams, slog Manner fast.

Näst på tur var Växjö Lakers, där Sam Hallam lämnat efter tio säsonger och ersatts av Jörgen Jönsson, SHL:s enda nya huvudtränare säsongen 2022/23.

– Det är jättekul! Jag har haft några härliga veckor så här långt och det känns väldigt spännande, sa Jönsson. Jag kommer in med stor ödmjukhet och ett stort lugn i att de som är kvar i Växjös organisation kommer hjälpa mig driva föreningen vidare.

– Jag vill addera lite snabbare omställningar, ha lite mer djupledsspel än tidigare och lite mindre ordning och reda kanske.

– Vi har byggt ett homogent lag med fantastisk backsida, det är därifrån vi ska driva spelet. Jag tycker vi har en stark centersida med Rosén och Josefsson som står för trygghet. Vi ser starka ut på alla platser. Kan vi få till ett bra spel så why not? Kommer man topp sex kan vad som helst hända.

Strålkastarljuset stannade i Småland, där uppstickaren IK Oskarshamn, representerade av skyttekungen Patrik Karlkvist, var näst på tur.

– Jag hade bra kedjekamrater och fick jättestort förtroende av tränarna, sa Karlkvist ödmjukt om sin målsuccé under fjolåret.

– Vi måste få några träffar på våra nyförvärv. Just nu känns det hur bra som helst, vi kommer ha ett djupare lag och mer utspridd spets. Jag är sjukt taggad på säsongen.

Bromé drivs av att vara mentor åt stortalang

Därnäst klev Örebros Mathias Bromé upp på scenen hos C Mores Björn Oldeen.

– Vi är ett ungt lag, många kommer ta stora steg. Vi är en grupp som trivs väldigt bra tillsammans och skyddar varandra i allt. Då kan man gå långt. Vi vill bli bättre än förra året, konstaterade Bromé.

– Jag kommer hem på ett sexårsavtal för att jag vill vara med och ta Örebro ett steg längre upp i tabellen. Det är motiverande att få spela med en så stor talang som Leo Carlsson som kommer gå högt upp i draften.

I Leksands IF har det inte hänt så mycket i truppen över sommaren, även om skyttekungen Max Véronneau har försvunnit och till exempel Anton Lindholm och Olle Alsing kommit in. En som är kvar är lagkaptenen Patrik Zackrisson.

– Vi har en fantastisk grupp som varit här i tre år. Alla finner sin roll och sin plats, vi har en tydlig hierarki och en sund konkurrens, menade han.

– Leksand är litet, vi har nära till varandra och det tror jag också spelar in i den fina gruppkänslan.

– Vi gick ifrån vår identitet lite för mycket förra säsongen, så vi går tillbaka lite till vår grundidentitet. Det handlar om olika sätt att spela sig ur egen zon och olika sätt att spela i offensiv zon.

– Det är ett otroligt SHL på pappret, det ska bli sjukt kul att spela. Vi siktar på topp sex till att börja med, avslutade "Zacke".

{!C}

"14 lag ska till slutspel, blir tight"

Fjolårets SM-guldvinnare Färjestad skickade upp huvudtränare Thomas Mitell på scenen. Han fick svara på vad han gjorde vid sitt inträde i slutet av förra säsongen och vad Färjestad ska göra i inledningen av den kommande säsongen.

– Generellt tycker jag att spelarna steppade upp och gav oss chansen att vinna. Vi ledare försökte sätta lite mer struktur, lite tydligare ramar och ställa lite högre krav.

– Stora delar av spelet kommer vara sig likt, sen får vi se hur ligan utvecklar sig, vi får se vad som funkar och inte funkar. Vi behöver vara mer redo när serien börjar på lördag, sen är det hårt jobb varje dag som gäller. Det är 14 lag som tydligen ska till slutspel, så det blir tight. Vi vill ge oss bra förutsättningar efter jul, sa Mitell med glimten i ögat.

Därefter var det dags för experterna att tippa var SM-guldet kommer hamna.

– Det är dags för Rögle att ta guldet, menade Sanny Lindström.

– Jag landar i Skellefteå, jag tror att Pär Lindholm äntligen kommer få lyfta bucklan, tippade Staffan Kronwall.

Ser man till övriga mediaprofiler är det Frölunda som får flest tips. Detsamma gäller när SHL-tränarna tillfrågas, men där nämns även HV71 som en möjlig guldkandidat.

Johan Hagesund