Från sjundeback i fjol till näst mest speltid i Rögle: "Stor skillnad"
Publicerad: 2024-04-11
Intervju
Förra säsongen vann Ludvig Claesson SM-guld med Växjö. Nu är han och Rögle en vinst från att slå ut det regerande mästarlaget. Här berättar Claesson om den betydligt mycket större rollen i Rögle, hur det är att möta sina tidigare lagkamrater samt lagets förmåga att vinna övertidsmatcher.

Rögle har vunnit tre raka matcher och är nu bara en seger från att slå ut Växjö. Ett Växjö som Röglebacken Ludvig Claesson, 27, väl känner till. Han kom till Rögle från just Lakers inför den här säsongen och var således med och vann SM-guld med i fjol.

– Det klart att det är lite speciellt att möta sina gamla lagkamrater i ett slutspel när det är lite tajtare mellan matcherna. Men jag har gjort det under säsongen också, och man försöker bara göra sitt, vinna sin kamp och sin situationen hela tiden, säger Claesson.

Är det någon i Växjö du fortfarande har kontakt med?
– Det är en del grabbar som jag fortfarande hörs med.

Hur mycket har ni hörts den senaste veckan?
– Jag har inte pratat med någon av dem under semifinalen, säger Claesson.

Sjundeback i fjol – spelar näst mest i år

En stor anledning till att Claesson bytte till Rögle var en förhoppning att få en större roll – och så har det blivit. Det här slutspelet har han varit på isen i snitt 23:43 minuter per match – näst mest i Rögle.

– Det har gått bra. Många gånger har vi haft ledningen inför sista perioden och därför har det blivit mer speltid för mig, eftersom jag får starta i egen zon och när de plockar ut målvakten. Det tillsammans med att jag har gjort det bra har gett den speltid, säger Claesson, som förra säsongen mestadels var sjundeback i slutspelet med Växjö.

Då snittade 5:34 minuters istid per match.

– Klart att det är stor skillnad på att vara sjundeback och ha den speltid jag har nu. Man är mycket mer inne i matchen när man spelar mer och det blir lite lättare att göra bra prestationer när man får spela mer, säger Claesson.

240409 Rögles Ludvig Claesson och Växjös Emil Sylvegård under semifinal tre i SHL mellan Rögle och Växjö den 9 april 2024 i Ängelholm. 
Foto: Niclas Jönsson / BILDBYRÅN / COP 273 / NO0260
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league semifinal semifinal semifinals rögle växjö rögle NICLAS JÖNSSON / BILDBYRÅN

"Spelat bra i alla förlängningsperioder"

I kväll spelas den fjärde semifinalen, och precis som i tisdags spelas kvällens match i Catena Arena och vinner Rögle väntar alltså finalspel.

– Vi siktar på att vinna fyra matcher och det klart att vi vill göra det direkt, men det är först till fyra som gäller.

En anledning till att Rögle har gått så starkt i slutspelet är deras förmåga att vinna när det har gått till övertid. Rögle har spelat fyra övertidsmatcher och Ängelholmslaget har vunnit samtliga, varav två mot just Växjö.

– Mycket är nog tillfälligheter, men vi går in förlängningarna med en känsla att vi inte har något att förlora. Det tankesättet försöker vi ha och vi pushar varandra. Vi gör det inte till en så stor grej. Vi ska ut och spela hockey, ha roligt och gör vi mål är det bra. Svårt att säga varför vi har lyckats vinna alla förlängningar, men vi har faktiskt spelat bra i alla förlängningsperioder i det här slutspelet.

Blir det ännu en övertid även i den fjärde semifinalen tror du?
– Haha, det är mycket möjligt. Det är två ruggigt jämna lag. Det är väl ingen större skräll om det blir övertid igen, säger Claesson.

Spelarna i den här matchserien med mest istid i slutspelet

Rögle

1. Michael Kapla, 24:04
2. Ludvig Claesson, 23:43
3. Lian Bichsel, 23:39

Växjö

1.Brian Cooper, 23:14
2. Joel Persson, 21:39
3. Keegan Lowe, 21:28

Johannes Hägglund