"Tror vi kommer att ta publikfesten till en ny nivå"
Publicerad: 2024-04-25
Intervju
Enda gången Rögle har varit i SM-final var det pandemi och publikrestriktioner. Det är det inte i kväll och räkna med ett kokande Catena Arena i final 3. ”Nu har vi testat på att spela final inför publik, men det ska bli förbannat kul att se vår hemmapublik i en final”, säger Röglebacken Lucas Ekeståhl Jonsson, i en intervju om segersviten på hemmaplan, vad som talar för Rögle samt hur det är att som Björklövenfostrad möta Skellefteå AIK i en final.

Efter två dagar matchledigt är det i kväll dags för ännu en final, den tredje i ordningen och det står 1-1 i matcher mellan Rögle och Skellefteå. De första två matcherna spelades i Skellefteå och nu väntar första finalen i Ängelholm.

– Det är kul. Vi spelat en final tidigare och då var det ingen publik på läktaren. Nu har vi testat på att spela final inför publik, men det ska bli förbannat kul att se vår hemmapublik i en final, säger Rögles Lucas Ekesthål Jonsson.

Finalen 28-åringen pratar om är den 2021 när Rögle ställdes mot Växjö, men på grund av coronopandemin var det publikrestriktioner.

– Det var speciellt. Samtidigt hade det varit så hela säsongen och man var van vid att det var tyst på läktaren. Klart att det är betydligt mycket tråkigare att spela hockey när det inte är publik på läktaren. Att spela final inför fulla läktare är extremt kul, säger Röglebacken.

"Finalfesten till en ny nivå"

Den här säsongen har det varit desto mer publik på läktarna. 26 raka matcher har det varit fullsatt i slutspelet och räkna med att den sviten förlängs när det nu har blivit dags för två finaler i Catena Arena.

– Det är exakt så vi spelare vill ha det. Riktigt kul att alla sluter upp på arenorna runt om i Sverige. Det blir alltid lite lättare att spela när det är mycket folk på plats och som bortalag är det kul att att försöka tysta publiken, men framförallt är det kul att spela hemma, framför sina egna fans, säger Ekeståhl Jonsson.

Vad har du för förväntningar på inramningen i final 3?
– Jag tror att vi kommer att ta publikfesten till en ny nivå här i Ängelholm. Det ska bli väldigt kul att åka ut inför vår hemmapublik.

Vad händer i kroppen när du ska åka ut inför en fullsatt hemmaarena?
– Det är otroligt. Man kan ha en dag med absolut noll energi, men när man skejtar ut där får man all energi i världen, säger Ekeståhl Jonsson, vars Rögle ännu inte vet hur det är att förlora på hemmaplan i det här slutspelet.

Rögle har sju raka hemmavinster, varav fem har kommit i slutspelet.

– Det är lika bra vi fortsätter på det spåret. Att förlorat hemma är inte någon känsla vi har tänkt att känna på, säger han.

220207 Rögles Lucas Ekeståhl Jonsson under ishockeymatchen i SHL mellan Rögle och Timrå den 7 februari 2022 i Ängelholm. 
Foto: Niclas Jönsson / BILDBYRÅN / COP 273 / NO0083
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league rögle timrå NICLAS JÖNSSON / Bildbyrån

Lucas Ekeståhl Jonsson har gjort sex poäng på tolv slutspelsmatcher.

"Vi är starkare"

För Lucas Ekeståhl Jonsson har det alltid varit en extra krydda att möta Skellefteå. Han har nämligen Västerbottensrivalen Björklöven som moderklubb.

– När man spelar här i Rögle är det Malmö som är det primära derbyt, men för en Lövenkille är det ett hett derby mot Skellefteå, säger Ekesåhl Jonsson.

Är det fortfarande speciellt att möta Skellefteå?
– Jo, det klart att det är, men det var lite mer speciellt när jag spelade i Björklöven. Jag var med i någon försäsongsmatch och den var en väldigt hetlevrad trots att det var i augusti. Nu i slutspelet sitter det i lite, men jag försöker att inte fokusera på det så mycket, utan mer fokusera på vad jag ska göra för att bidra i stället för att åka runt och hata Skellefteå, säger Ekeståhl Jonsson.

Båda de första finalerna slutade 1-0, den första till Skellefteå och senast var det Lian Bichsel som avgjorde för Rögle. Ekeståhl Jonsson förväntar sig inte att matchbilden ska bli annorlunda den här gången.

– Det är två tajta lag och inte så många powerplay. Jag tror att det kommer att se ut så hela matchserien. Det är små grejer som kommer att avgöra.

Vad tycker du talar för att ni drar det längsta strået?
– Vi är starkare. Vi är fräscha, vi spelar vårt spel och Rifalk har varit otrolig sedan första slutspelsmatchen. Jag tycker att det är mycket som talar för oss och nu ska vi spränga taket på Catena också, avslutar Ekeståhl Jonsson.

Ni missar väl inte finaldagboken på SHL.se? Den finns att läsa här.

Johannes Hägglund