Tömmernes hoppas på en repris från 2017: "Var fantastiskt kul"
Publicerad: 2024-04-18
Intervju
För sju år sedan vände Frölunda 1-3 i matcher till 4-3 mot Skellefteå. Nu hoppas de upprepa bedriften och en som var med 2017 var Henrik Tömmernes. Här berättar Frölundastjärnan om sina tankar inför kvällens match 7, sina minnen från slutspelsserien 2017 samt hur snacket i laget har gått kring vändningen för sju år sedan. ”Klart att vi pratade lite om det när vi låg under med 1-3”, säger Tömmernes.

I kväll får vi veta om det blir Skellefteå eller Frölunda som gör Rögle sällskap i final. Skellefteå har haft två matchbollar, men göteborgarna har vunnit båda måstematcherna och skakat fram en match 7 i Skellefteå.

– Väldigt kul att vi har hittat karaktären och lyckats vända tillbaka. Vi vet att vi är starka över tid. Vi hittar vägar att vinna igen och har spelat bättre för varje match. Det ska bli jäkligt roligt och en härlig utmaning att försöka göra klart jobbet, säger Frölundabacken Henrik Tömmernes, 33.

Vann match 7 i kvartsfinalen

Det här är Frölundas andra match 7 i det här slutspelet. Även kvartsfinalserien mot Leksand gick till sju matcher och där vann Frölunda den avgörande kvartsfinalen efter ett övertidsmål av Mikael Ruohomaa, och Tömmernes tror och hoppas att hans lag har nytta av den matchen.

– Mentalt tror jag att det är bra att ha gjort en. I en match 7 handlar det mycket om att våga släppa loss och inte bli passiv och tänka på det ena eller andra, utan att försöka ha rätt fokus och ta nästa byte bara. Klart att det är bra att ha fler killar i laget som har varit med om det och vunnit några gånger. Mentalt sett kan det vara en fördel, säger Tömmernes.

33-åringen spelar sitt tolfte slutspel i seniorsammanhang och han har spelat ett par minnesvärda avgörande slutspelsmatcher. Så sent som förra säsongen vann hans Genève-Servette guld i Schweiz efter att ha vunnit den sjunde finalen mot EHC Biel.

– Det är sådana minnen man försöker ta fram inför matchen mot Skellefteå, även om det är nya förutsättningar och nya lag där ute. Känslan är god, men det är 0-0 från start och det gäller att våga spela, och spela för att vinna.

"Var fantastiskt kul"

En annan sjunde match Tömmernes gärna minns tillbaka till är kvartsfinalserien mot just Skellefteå 2017, då Frölunda vann den avgörande matchen med 3-2. Victor Olofsson gjorde det matchavgörande målet knappt tio minuter in i den första övertidsperioden.

– Jag var faktiskt på isen vid avgörandet och det fantastiska skottet kommer man ihåg. Just som serien utspelade sig, att vi lyckades vända runt serien och avgöra på hemmaplan var fantastiskt kul, men tyvärr tog vi oss inte vidare i nästa runda, men samtidigt är det ett roligt minne att ha med sig, säger Tömmernes.

BB170329BB523 Michael Erichsen/BILDBYRÅN

Victor Olofsson jublar efter avgörandet i match 7 mot Skellefteå 2017.

Precis som den här säsongen tog sig Frölunda 2017 tillbaka från ett underläge med 1-3 i matcher mot Skellefteå. Från vändningen för sju år sedan är Nicklas Lasu och Henrik Tömmernes kvar i laget, samt huvudtränaren Roger Rönnberg – och likheterna från 2017 har kommit på tal under den här slutspelsserien. 

– Klart att vi pratade lite om det när vi låg under med 1-3. Att det gäller att fortsätta tro på processen, tro på vårt spel och gör man bra saker över tid brukar man få medstuds. Lite tänker man på det, men när man går ut till en sådan här match spelar det som har hänt tidigare ingen roll, men samtidigt kan man bygga lite energi av det, säger Tömmernes.

Nedsläpp i kvällens avgörande semifinal är klockan 19:30 och vinnaren är klart för SM-final.

Spelarna som spelade match 7 mellan lagen 2017 och som spelar kvar nu:

Henrik Tömmernes, Frölunda
Nicklas Lasu, Frölunda
Pär Lindholm, Skellefteå
Gustaf Lindvall, Skellefteå
Oscar Möller, Skellefteå (sjukskriven den här säsongen)

Johannes Hägglund