Skellefteå nollade Rögle och säkrade SM-guldet på hemmaplan
Publicerad: 2024-04-29
#SKERBK
Skellefteå AIK är svenska mästare i ishockey säsongen 2023/24. Västerbottningarna vann match 5 på hemmaplan med 2-0 – och som så många gånger tidigare i slutspelet var det Andreas Johnson och Linus Söderström som klev fram. Johnson gjorde det matchavgörande 1-0-målet medan Söderström räddade 19 skott och höll nollan.

Att det var något speciellt som låg i luften märktes inför nedsläpp. Det var två fokuserade lag när Dad Harmony sjöng nationalstången och när pucken väl släpptes började Skellefteåfansen hoppa och hemmaspelarna gjorde en bättre matchinledning än tidigare i den här finalserien. Skellefteå skapade en första chans efter en och en halv minut och under den första halvan av första perioden var det Skellefteå som hade mest offensiv zontid, men Rögle hade ett par bra byten. Efter tolv, 13 minuter ökade hemmalaget intensiteten ytterligare och det var ett par minuter när Rögle knappt kom ur egen zon. Framförallt skapade kedjan med Pär Lindholm och bröderna Johnson bra tryck och periodens bästa chans hade just Jonathan Johnson, som sköt utanför när han hade öppet mål.

I den andra perioden var det återigen mest Skellefteå inledningsvis, men Rögle kom till en riktigt bra möjlighet då Dennis Everberg fick chansen framför mål, men pucken tog i Söderströms axel – och det var Rögles bästa chans under första halvan av matchen. Skellefteå hade ändå ett stort spelövertag och hade också ett par heta målchanser. Till slut kunde inte Rögle och Christoffer Rifalk stå emot. I slutet av ett powerplay klev Andreas Johnson fram och satte pucken i krysset. Rögle drog på sig ytterligare två tvåminutare, men gästerna klarade av båda de efterföljande numerära underlägen. I slutet av perioden fick även Rögle spela fem mot fyra. De skapade rejäl oreda framför mål, men Söderström och två, tre liggande Skellefteåspelare lyckades stoppa pucken.

Utvisningarna fortsatte att dugga tätt i den tredje perioden. Först hade Skellefteå två fem mot fyra-lägen på kort tid, men även om hemmalaget kom till ett par bra chanser blev det inga mål. Efter drygt sju minuter var det Rögles tur att spela powerplay, men halvvägs in i den blev det en ny utvisning på Rögle. I slutet av perioden, när det blev en längre sekvens i spel fem mot fem, försökte Rögle flytta fram spelet, men länge utan att skapa det där rejäla trycket mot Linus Söderström. De fick dock till en push mot slutet och då hade Simon Ryfors en bra inbrytning och Adam Tambellini hade ett skott från slottet, men Söderström klarade båda. Men med 54 sekunder kvar satte Max Lindholm pucken i tom kasse och fastställde slutresultatet till 2-0.

Period 2

09:08 1-0 (PP1) SKE 14 Andreas Johnson (5)
Assist: 58 Oskar Nilsson (2), 17 Pär Lindholm (4)

Period 3

19:07 2-0 (EQ) SKE 11 Max Lindholm (3)

Matchstatistik

Spelarstatistik

Video från matchen

_____________________________

– Det känns helt fantastiskt. Jag vann mitt första guld som bortalag i Skellefteå och jag är väldigt glad att få vinna i Skellefteå nu. Men det här är grabbarnas resa, men det är kul att vara i ett sådant här hockeylag, sa Skellefteås tränare Robert Ohlsson.

– Jag får nypa mig armen. Jag är så känslosam nu så att det är galet. Jag kan inte tänka klart just nu. Det finns inga ord, sa Pär Lindholm till TV4.

– Jag är besviken. Vi har haft en jäkla energi i hela slutspelet, men jag vet inte var den är. Vi lägger energi på fel saker kanske. Det är kanske vår sämsta match i hela slutspelet. Jobbigt när det är en sådan viktig match, sa Rögles Simon Ryfors efter period två.

240429 Skellefteås Pär Lindholm jublar efter final fem i SHL mellan Skellefteå och Rögle den 29 april 2024 i Skellefteå.
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league final skellefteå rögle sm-guld sm-guld 2024 svenska mästare svenska mästare 2024 jubel PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Guldvrål från Skellefteås Pär Lindholm

- Skellefteås fjärde SM-guld – och det är första gången klubben säkrar SM-guldet på hemmaplan.

- Skellefteå vann skottstatistiken med 40-19.

- Andreas Johnson (1+0) har gjort tre mål på de två senaste finalerna.

- Pär Lindholm (0+1) har gjort poäng i tre matcher i följd.

- Linus Söderström räddade 19 skott och höll slutspelets tredje nolla.

- Efter matchen fick Linus Söderström Stefan Liv Memorial Trophy – priser som slutspelets mest värdefulle spelare.

- Max Lindholm hade mest istid i final 5, 22:01.