Elva nyförvärv presenterade och guldkaptenen stannar till 2029
Publicerad: 2024-05-06
Veckans SHL
Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har sju SHL-spelare skrivit NHL-kontrakt, elva nyförvärv har presenterats, varav fyra av Frölunda, och Skellefteås stjärnback Jonathan Pudas har skrivit på ett femårskontrakt.

Filip Larsson till Penguis

Filip Larsson anslöt till Leksand den här säsongen – och i Dalarna har han gjort stor succé. Larsson vann 19 av 28 matcher och hade 1,93 i GAA. Nu kommer belöningen: Ett tvåårskontrakt med Pittsburgh Penguis.

– Vi gläds oerhört med Filip. Vi vill vara den typen av organisation som skapar dessa möjligheter för våra spelare, då händer sådant här, säger Leksands GM Thomas Johansson till klubbens hemsida.

Duo klar för St Louis Blues

Både Samuel Johannesson och Marcus Sylvegård har gjort bra säsonger i Örebro respektive Växjö. Nu är båda klara för spel i St. Louis Blues. Sylvegård har gjort två raka säsonger med 41 poäng och nu har han skrivit på ett ettårigt kontrakt med Blues. Johannesson å sin sida är överens om ett tvåårskontrakt.

...och även Robertsson och Stenberg har skrivit på för Blues

St. Louis Blues har även kontrakterat två yngre spelare som de har haft draftade, och det handlar om Skellefteås Simon Robertsson, 21, samt Frölundas Otto Stenberg, 18.

Robertsson har under säsongen varit utlånad till Brynäs, men avslutade säsongen med att vinna SM-guld med Skellefteå. Robertsson gjorde två poäng på 15 slutspelsmatcher och nu har han skrivit på sitt första NHL-avtal med Blues. Robertsson, som draftades i den tredje rundan 2021, är överens om ett treårigt tvåvägskontrakt.

Stenberg spelade JVM i vintras och utöver SHL-spel med Frölunda har han även varit på lån i BIK Karlskoga, och där gjorde han bra ifrån sig. Nu har han skrivit på ett treårigt tvåvägskontrakt med Blues, som draftade honom som nummer 25 i den första rundan i somras.

240429 Skellefteås Simon Robertsson jublar efter final fem i SHL mellan Skellefteå och Rögle den 29 april 2024 i Skellefteå. 
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0800
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league final skellefteå rögle sm-guld sm-guld 2024 svenska mästare svenska mästare 2024 jubel PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Simon Robertsson har skrivit kontrakt med St Louis Blus.

Källgren överens med Brynäs

Brynäs är tillbaka i SHL och klubbens första värvning till kommande säsong är Erik Källgren. Den 27-årige målvakten vann SM-guld med Växjö säsongen 2020/21. Han stod då 21 matcher i grundserien samt tio i slutspelet. Därefter har han gjort tre säsonger i Nordamerika. Han har spelat 23 NHL-matcher i Toronto Maple Leafs, men den gångna säsongen spenderade han enbart i AHL. 

Källgren och Brynäs är överens om ett treårskontrakt.

– En av våra allra viktigaste prioriteringar har varit att säkra upp vår målvaktssida, med Erik får vi in en relativt ung men erfaren målvakt som både vunnit SM-guld och spelat i NHL. Vi fastnade tidigt för personen Erik som är en vinnare, bra lagkamrat och en bra karaktär som alltid tävlar och gör sina lagkamrater bättre, säger Brynäs sportchef Johan Alcén till klubbens hemsida.

Fyra värvningar av Frölunda

Frölunda har presenterar fyra spelare den gångna veckan: Målvakten Tobias Normann, backen Dominik Egli samt forwardsduon Wiktor Nilsson och Filip Cederqvist.

För den sistnämnde innebär det en återkomst i SHL efter två år i Nordamerika. Han gjorde 32 poäng på 49 SHL-matcher med Djurgården 2021/22. Därefter har han gjort två säsonger i AHL. Nu har Skövdesonen skrivit på ett kontrakt till 2027 med Frölunda.

– Filip är en spelare från regionen som har bra storlek och är en bra skridskoåkare. Vi gillar karaktären och han har verktygen för att vara en powerforward. Det har han visat tidigare, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström.

Wiktor Nilsson kommer från två säsonger i Djurgården. Den gångna gjorde 22-åringen, som både kan spela center och ytterforward, 39 poäng. Kontraktet med Frölunda gäller över två säsonger.

– Wiktor är ung och talangfull. Han har en bra karaktär, är en väldigt fin skridskoåkare och vi ser potential, säger Sjöström.

Dominik Egli är klar för två år i Frölunda. Det är en schweizisk back som har spelat landskamper fem säsonger i rad (ett VM). Han har som mest gjort 36 poäng under en säsong i NL och den gångna säsongen blev det 35 poäng för Davos.

– Dominik är en offensivt skicklig back med känsla för spelet. Han har ett bra skott, är bra i numerärt överläge och är tänkt att ha en bärande roll, säger Sjöström.

Tobias Normann, 22, ersätter Frans Tuohimaa i Frölundas trupp. Normann har den här säsongen imponerat stort i AIK. På 29 matcher hade han 92,5 i räddningsprocent och vann 15 matcher. Dessutom var han utlånad tre matcher till Färjestad, men nu väntar två säsonger i Frölunda.

– Jag är en teknisk målvakt. Lugn, välskolad och bra på skridskorna. Jag försöker spela enkelt, säger Normann.

Lyytinen till Leksand

Joonas Lyytinen, 29, anslöt till Timrå under 2022/23 och gjorde 15 poäng på 37 matcher första säsongen. Den här säsongen blev det åtta poäng på 32 matcher, men nu väntar en flytt för Lyytinen. Han är klar för två säsonger med Leksand.

– Vi har letat efter en back med defensiva ingångsvärden, en profil Joonas passar väldigt väl in i. Joonas är rörlig, positionssäker och kan sätta igång spelet nedifrån på ett bra sätt, säger Leksands GM Thomas Johansson till klubbens hemsida.

240316 Timrås Joonas Lyytinen under åttondelsfinal två i SHL mellan Timrå och Rögle den 16 mars 2024 i Timrå. 
Foto: Pär Olert / BILDBYRÅN / COP 108 / PO0117
ice hockey ishockey round of 16 rögle shl svenska hockeyligan swedish hockey league timrå åttondelsfinal PÄR OLERT / BILDBYRÅN

Lyytinen byter Timrå mot Leksand

Byter Luleå mot Malmö

Nikola Pasic anslöt till Luleå efter en stark säsong i Södertälje SK inför den här säsongen. Under debutsäsongen i Luleå gjorde den forwarden 19 poäng (3+16). Men Pasic och Luleå har gått skilda vägar och i stället är han klar för Malmö. Kontraktet gäller över säsongen 2025/26. 

– Vi är glada över att kunna knyta till oss en spännande spelare med stor potential som Pasic. Det är en spelare vi följt i flera år, där vi uppskattar hans tävlingsinstinkter, fartfyllda spel och förmåga att hitta spel ute på isen, säger Björn Liljander, Malmös sportchef till klubbens hemsida.

Hellnemo stannar i Skellefteå – men lånas ut

Alexander Hellnemo var i slutet av säsongen utlånad till Skellefteå från Rögle och nu står det klart att den 20-årige målvakten kvar i Skellefteå. Hellnemo har skrivit på ett ettårskontrakt, men han kommer att lånas ut till Nybro i HockeyAllsvenskan kommande säsong.

– Alexander har gjort det bra sedan han kom tillbaka till oss och vi tror att han har en spännande framtid. När vi nu skriver ett avtal med honom så får vi täckning med ytterligare en målvakt samtidigt som han för möjlighet till bra matcher i HockeyAllsvenskan, säger Skellefteås GM Erik Forssell till klubbens hemsida.

Finsk forward klar för Luleå

Anton Levchti, 28, vann nyligen guld i Finland med sitt Tappara och 28-åringen blev slutspelets poängbäste spelare med 14 poäng. Det var för övrigt tredje raka titeln som Levchti vinner med Tappara. Som mest har han gjort 61 poäng under en säsong i den finska högstaligan, men nu lämnar han Finland. Han är klar för en säsong i Luleå Hockey.

– Han är en väldigt skicklig spelare med bra spelförståelse kombinerat med ett målsinne. Vår förhoppning är att han ska bidra till vårt offensiva spel med både mål och passningar, säger Luleås vice GM Ulf Engman.

Strandberg byter till Växjö

Växjös första nyförvärv inför kommande säsong är Sebastian Strandberg, 31. En SHL-rutinerad center som har gjort 379 matcher i högstaligan. Han kommer närmast från spel i Linköping i två raka säsonger och den gångna säsongen noterades han för 27 poäng. Nu går flyttlasset till Småland och Växjö. Kontraktet gäller i två år.

– Sebastian har vi följt ganska länge men inte fått till tajmingen så vi kunnat knyta honom till oss. Därför är jag extra glad att vi nu kan presentera honom som ett nyförvärv. Som spelare passar han oerhört väl in i sättet vi vill spela på, säger Växjös sportchef Henrik Evertsson.

Engström och Nordh sajnar NHL-avtal

Brynäs 19-årige forward Noel Nordh draftades i den tredje rundan förra sommaren, som nummer 73 totalt, av Arizona Coyotes. Nu har Nordh, som noterades för 15 poäng i HockeyAllsvenskan den gångna säsongen, skrivit på ett treårigt NHL-kontrakt.

Även Adam Engström, 20, har sajnat sitt första NHL-avtal. Backen, som har två bra säsonger bakom sig i Rögle har skrivit på ett kontrakt till 2027 med Montreal Canadiens, som draftade honom i den tredje rundan 2022.

240427 Rögles Adam Engström inför final fyra i SHL mellan Rögle och Skellefteå den 27 april 2024 i Ängelholm. 
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0797
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league final rögle skellefteå rögle PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Adam Engström.

MoDo värvar center

Danske Alexander True, 26, är Modos senaste nyförvärv. I tio raka säsonger har han spelat i Nordamerika. Där har han noterats för 390 matcher i AHL samt 27 i NHL, men nu vänder han hem till Europa. True, som är med i den danska VM-truppen, är klar för två säsonger i MoDo. 

– Alexander är en stor och stark tvåvägscenter som är duktig såväl offensivt som defensivt. Han kan hantera spelet över hela banan och i alla olika spelformer. Han har storlek (196 centimeter, 97 kilo) men är trots det en bra och rörlig skridskoåkare, säger MoDos sportchef Henrik Gradin.

Kontraktsförlängningar

Noah Dower Nilsson blir kvar i Frölunda. 19-åringen och Göteborgklubben är överens om att fortsätt samarbetet i ytterligare två säsonger.

Växjö har skrivit nya kontrakt med fyra spelare: Backen Brian Cooper samt forwardstrion Manuel Ågren, Joacim Blichfeld samt Martin Lundberg. Blichfeld och Lundberg har förlängt med ett år, Cooper med två och Ågren är klar för fyra nya säsonger i Lakers.

Sist men inte minst har Skelleteås guldkapen Jonathan Pudas förlängt med Skellefteå AIK. Mitt i klubbens guldfirande avslöjade backstjärnan att han är klar för fem säsonger i klubben. Vilket betyder att Pudas, som har gjort 40 poäng eller fler i tre raka säsonger, stannar i Skellefteå till 2029.

240430 Skellefteås Jonathan Pudas under guldhyllningar av Skellefteå efter SM-guldet den 30 april 2024 i Skellefteå. 
Foto: Ola Westerberg / BILDBYRÅN / COP 117 / OW0167
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league skellefteå guldhyllningar sm-guld OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN

Jonathan Pudas stannar i Skellefteå till 2029.

Spelare till nya klubbar

Följande tre spelare har lämnat SHL för spel i schweiziska SC Bern: Victor Ejdsell, Anton Lindholm samt Kalle Kossila.

En annan som flyttar till Schweiz är Carl Dahlström. Han har skrivit på för Lugano.

Arvid Costmar var under säsongen utlånad från LHC till Djurgården och nu har han gått över till Djurgården permanent.

Tre spelare har gjort klart med spel i Finland. Det handlar om Erik Borg (Ilves), Tomi Sallinen (Kiekko-Espoo) samt Olli Nikupeteri (Kärpät).

Taylor Leier lämnar Linköping för Straubing Tigers och Tobias Rieder spelar i EHC München kommande säsong.

Det står också klart att följande spelare inte blir kvar i Rögle: Petr Kvaca, Lian Bichsel, Valtteri Viljanen och Adam Tambellini.

Notiser från den gånga vecka

- Skellefteå säkrade klubbens fjärde SM-guld förra måndagen, och därefter har det varit firande i stan. Här är några bilder från firandet på torget.

- Både kvalet och slutspelet blev en folkfest. De gångna månaderna har det spelats 47 kval- och slutspelsmatcher. Av dessa var det slutsålt i 40 och totalt noterades 329 665 åskådare. Wow!

- Skellefteå har nu fyra SM-titlar i sitt medaljskåp. Här kan ni se hur många guld SHL-klubbarna har.

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners