Båda har vänt hem för att vinna guld - vem lyckas?
Publicerad: 2024-04-20
Head2Head
Oscar Lindberg och Simon Ryfors vände hem till SHL för att leda sitt lag till guld – men bara en av dem kommer att lyckas. Vi ringde upp finallagens centerstjärnor för att snacka om längtan efter guld, lärdomar av tidigare finalförluster samt tre heta punkter inför serien.

Rögle och Skellefteå är finallagen 2024 och det är två lag som går in i den här serien med lite olika uppladdningar den senaste veckan. Skellefteå spelade en stenhård semifinalserie mot Frölunda, varav tre matcher gick till övertid, och den sjunde matchen spelades i torsdags. Rögle har radat upp tio raka segrar och har åtta matchledig dagar bakom sig.

– Det har varit gött att vila upp sig mentalt och fysiskt. Samtidigt har man gått och väntat på att det ska dra igång och det ska bli grymt kul att det nu gör det, säger Rögles Simon Ryfors, som konstaterar att han följt den andra semifinalserien mer än han ”generellt kollar på hockey”.

Han medger att han hoppades på att det skulle bli sju matcher.

– Ja, det ska jag inte ljuga om, haha.

Hur ska ni dra nytta av det?
– Jag tror vi skippar alla yttre faktorer och fördelar hit och dit, men de har kanske inte fullt lika fräscha kroppar genom hela laget. Det gäller för oss att komma upp i nivå direkt, säger Ryfors.

240407 Rögles Simon Ryfors jublar efter sitt 1-3 mål under semifinal två i SHL mellan Växjö och Rögle den 7 april 2024 i Växjö. 
Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN / COP 144 / JO0245
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league semifinal semifinals växjö rögle jubel JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

Simon Ryfors har gjort sju poäng på tio slutspelsmatcher.

"Väldigt foksuerat"

Ryfors och hans Rögle har gått obesegrat genom hela slutspelet. Både i kvartsfinalen mot Färjestad och i semifinalen mot Växjö inledde Ängelholmslaget med att vinna de två inledande matcherna på bortaplan, och detta är förstås inget som har gått Skellefteå obemärkt förbi.

– Att starten blir viktig är något vi har pratat om, framförallt på hemmaplan. Där vill vi komma ut och ta tag i taktpinnen. Det ska inte bli någon skillnad där, säger Lindberg och fortsätter:

– Jag tror att det blir en rolig serie. Rögle har gått riktigt bra i hela slutspelet och är obesegrat. De kommer in med mycket självförtroende, men vi ska försöka spräcka hål i Rögles bubbla.

Oscar Lindberg återvände till Skellefteå AIK efter tio säsonger utomlands. Hans senaste sejour i svensk hockey (2013) slutade med att Skellefteå vann guld, och Lindberg prisades som slutspelets MVP – Stefan Liv Memorial Trophy. Även året efter, 2014, vann Skellefteå guld, men det är också senast västerbottningarna vann. Skellefteå har därefter spelat fyra SM-finaler (2015, 2016, 2018 och 2023) – och förlorat samtliga. Nu är laget på jakt efter revansch.

– Det är väldigt fokuserat och målmedvetet i gruppen. Sedan har jag mina finalförluster innan vi vann 2013. De där förlusterna är en väldigt bra läropeng och jag tror att många i laget är mycket mer förberedda på en final nu än tidigare, säger Lindberg.

Vad kan man ta med sig från att ha spelat final tidigare?
– Allt som har med slutspel att göra, att kunna kontrollera sina känslor, fokusera på det man ska göra och inte lägga fokus på något annat. Det kan vara upp och ner, nästan som en känslomässig berg- och dalbana. Särskilt som det blev i serien mot Frölunda, när vi tappade 1-3 till 3-3 och sedan vann. Det gäller att kunna vara i stunden hela tiden, säger Skellefteåstjärnan.

240408 Skellefteås Oscar Lindberg efter hans avgörande mål i förlängningen under semifinal två i SHL mellan Skellefteå och Frölunda den 8 april 2024 i Skellefteå. 
Foto: Ola Westerberg / BILDBYRÅN / COP 117 / OW0157
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league semifinal semifinals skellefteå frölunda OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN

Oscar Lindberg, som vann poängligan i grundserien, har gjort flest assist i slutspelet – nio stycken.

"Alla vill vinna så otroligt mycket"

Skellefteå är inte det enda finallaget som längtar efter guld. Rögle har aldrig vunnit en SM-titel i ishockey. Det var nära 2021, men då blev det silver efter en finalförlust mot Växjö.

– Alla vill vinna så otroligt mycket, men samtidigt tror jag att det lag som lyckas vara mest närvarande kommer att ha en fördel. Det gäller att inte sväva iväg, men det går inte en dag utan att man tänker på det där guldet. Jag har tänkt på det sedan den där finalförlusten 2021, och säkert tusentals gånger sedan dess. Nu har vi gett oss chansen att slåss om det, säger Ryfors, som återvände till Rögle inför den här säsongen efter två år i AHL.

Precis som Oscar Lindberg är inne på menar Ryfors att det går att dra nyttiga lärdomar från att ha spelat final och upplevt allt som det innebär.

– Om någonting är den en erfarenhet rikare. 2021 ändrades matchbilden mycket från en het semifinal mot Skellefteå till en kontrollerad final mot Växjö. Nu har vi märkt att vi kan kontrollera olika typer av matcher och har mer fokus på oss själva. Vi har spelat så pass bra hockey att vi låter motståndarna anpassa sig. Det är väl det jag tar med mig, plus lite revanschlusta, säger Ryfors.

Lindberg hoppas dock inte att hans Skellefteå ska behöva anpassa sitt spel särskilt mycket.

– Såklart ska vi vara medvetna om deras styrkorna, men när vi är bra är det fokus på vad vi ska göra och göra det bra. Det lag som är bättre får ofta det andra laget att ställa om och anpassa sig. Gör vi en grym start och sätter tonen kommer de att behöva anpassa sig efter oss.

Avslutningsvis, vad tycker du talar för er?
– Överlag tycker jag att vi har bredare trupp och mer erfarenhet. Vi är jäkligt sugna på att vinna, säger Lindberg.

TRE HETA PUNKTER INFÖR FINALSERIEN

Repris på förra säsongens kvartsfinal
Skellefteå och Rögle möttes i kvartsfinal förra säsongen och då vann Skellefteå med 4-2, men varken Oscar Lindberg eller Simon Ryfors spelade den säsongen.

Simon Ryfors:
– Alla matcher är unika, men sedan mötte vi i Skellefteå finalåret 2021, och det var en otroligt bra hockey, snabbt spel och fysiskt. Det var två riktigt bra lag då, och det är det nu också. Jag förväntar mig att det blir en bra matchserie.

Oscar Lindberg:
– I gruppen har det pratats om att de spelade mot Rögle förra året. Jag tror absolut det finns historik kvar och många i laget är kvar sedan förra året. Jag tror att det lever kvar när det är dags för en slutspelsserie igen.

Powerplay
Två oerhört skickliga powerplay ställs mot varandra. Rögle har utnyttjat 38,71 procent av sina numerära överlägen. Skellefteås PP-procent är 35,71 i slutspelet.

Simon Ryfors:
– Två offensivt skickliga lag med många skickliga spelare. Specialtemas är alltid en avgörande faktor. Båda lagen har bra självförtroende i spelformen och har gjort viktiga mål där, så det blir väldigt viktigt.

Oscar Lindberg
– Såklart blir specialtemas superviktigt. Att Rögle har gjort det bra i powerplay är något vi måste vara vaksamma på. Det blir en nyckel, samtidigt som vi kan fortsätta spela bra i vårt powerplay.

Skellefteås hemmaplansfördel
Skellefteå har fördelen att ha hemmaplansfördel eftersom de slutade trea i grundserien medan Rögle kom nia. I slutspelet har Skellefteå vunnit fyra av fem matcher på hemmaplan, däribland match 7 mot Frölunda. Samtidigt är Rögle som bekant obesegrat och har med andra ord fem segrar på hemmaplan samt fem segrar på bortaplan i slutspelet.

Simon Ryfors:
– De har skaffat förutsättningar att ha hemmplansfördelen, men vi känner oss trygga med att åka upp och börja med två bortamatcher. Vi har gjort det otroligt bra så här långt i slutspelet och det gäller att knipa minst en match i Skellefteå och sedan ta det därifrån.

Oscar Lindberg
– Det gillar vi. Vi gillar att spela hemma, med fansen i ryggen. De gör en jäkla skillnad för oss.

Johannes Hägglund