Kan bli först på sju år: "Gäller att ha guldfiskminne"
Publicerad: 2024-03-27
Intervju
Rögle är en seger från att slå ut seriesegraren Färjestad. Lyckas de blir Ängelholmslaget det blott tredje laget på elva år att som åttondelsfinallag nå semifinal. ”Vi känner att vi har en bra chans att lyckas och det ska vi utnyttja”, säger Rögles Albin Sundsvik i en intervju om succén i boxplay och scenerna i omklädningsrummet i övertidsdramat senast.

Rögle har efter en tung grundserie prickat in formtoppen i precis rätt läge. De har radat upp åtta raka segrar och är nu bara en vinst från att skicka Färjestad på semester. I kväll spelas match fyra i serien, och återigen är det Catena Arena som är spelplatsen.

– Det gäller att ha lite guldfiskminne i slutspelet, inte tänka tillbaka och fokus på nästa match. Men vi siktar såklart på att ta det direkt, och det är det vi går för. Det är bara att ladda om och vi ska göra en riktigt bra match, säger Albin Sundsvik.

Är du överraskad över att ni varit så pass bra på slutet?
– Både och. Sista matcherna i grundserien började vi få ihop någonting och sedan har vi byggt vidare på det. Saker klaffar mer och mer. Vi har en otroligt stark trupp och därför är jag inte förvånad över det, men samtidigt är jag positiv överraskad över hur vi har tacklat det här slutspelet.

"Vi byggde varandra"

Rögle har gått upp i 3-0 i matcher efter att ha vunnit tidernas femte längsta SM-slutspelsmatch i söndags, där Michael Kapla avgjorde drygt åtta minuter in i period sex. I en intervju med Helsingborgs Dagblad berättade Rögles Rodrigo Abols om scenerna i omklädningsrummet inför period sex.

– Det var någon som började skrika, sedan började alla skrika som galningar för att tända varandra. Det är första gången jag varit en del av ett omklädningsrum där alla är så uppumpade, sa han.

Albin Sundsvik skrattar till när han får höra vad lagkamraten sagt.

– Vi hade en jäkla bra energi. Jag är imponerad av gruppen, hur vi hanterade det och tog oss an övertidsperioderna. Vi byggde varandra. Det var en jäkla bra energi och jag tror att det hjälpte oss.

Det lät nästan som en filmscen i Abols beskrivning?
– Lite så. Det gäller att gilla läget man är i, vilket vi gjorde. Ibland handlar det om att skapa energi och vi har några som är duktiga på att få igång de andra.

Vem är det som drar igång det?
– Brady Ferguson är duktig det. Han var en stor bidragande faktor till det och fick igång många andra, säger Sundsvik.

240325 Rögles Albin Sundsvik och Färjestads målvakt Carl Lindbom under kvartsfinal tre i SHL mellan Rögle och Färjestad den 25 mars 2024 i Ängelholm. 
Foto: Niclas Jönsson / BILDBYRÅN / COP 273 / NO0255
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league kvartsfinal quarterfinal quarterfinals rögle färjestad rögle NICLAS JÖNSSON / BILDBYRÅN

Rögle vann match tre efter övertid.

Succé i boxplay

En anledning till att Rögle har skaffat sig ett fördelaktigt läge i den här matchserien är specialteams. Roger Hanssons mannar har gjort fem mål på 13 numerära överlägen samtidigt som att laget inte har släppt in ett enda mål i boxplay. Elva numerära underlägen har Rögle stoppat och dessutom har de gjort ett mål i boxplay.

– Vi har varit solida i boxplay. Vi sätter press i rätt lägen, jobbar hårt för varandra, täcker skott och vi ger dem ingen tid att vara sköna och hitta spel. Vi ska fortsätta spela så. Vi spelar på det sättet vi byggt vårt boxplay under säsongen och försöker snarare få Färjestad att anpassa sig efter oss, säger Sundsvik, som efter Simon Ryfors är den Rögleforward som snittar mest istid i boxplay i slutspelet.

Rögle har alltså fyra chanser att slå in matchbollen. Lyckas de med det blir man det första åttondelsfinallaget sedan Malmö 2017 att nå semifinal. Under de tio åren som det funnits playin/åttondelsfinal är det bara två av dessa lag som tagit sig förbi en kvartsfinal. Utöver Malmö lyckades även Linköping med det 2014.

– Som åttondelsfinallag får man spela två eller tre matcher på kort tid och om det blir en lång matchserie har man några matcher i benen. Men jag vet vad jag ska säga mer om det, utan vi känner att vi har en bra chans att lyckas och det ska vi utnyttja, avslutar Sundsvik.

Ställningen i kvartsfinalserierna

Färjestad-Rögle 0-3
Växjö-Luleå 3-0
Skellefteå-Linköping 3-0
Frölunda-Leksand 2-1

Johannes Hägglund