Matchguider: Tärnström: "Vi får se om jag kan spela"

Publicerad: 2012-02-15 18:00

På torsdag ska det slutligen avgöras vilket lag som är bäst i Stockholm den här elitseriesäsongen, då det inför drabbningen i Ericsson Globe står 2-2 i matcher mellan de två huvudstadsrivalerna AIK och Djurgården. I AIK-lägret håller man tummarna för att både målvakten Viktor Fasth och backen Dick Tärnström ska hinna bli spelklara. "Jag hoppas verkligen på att febern släpper lagom till derbyt" säger Tärnström till Hockeyligan.se.

Dick Tärnströms 23 (7+16) poäng på 40 matcher placerar honom i nuläget på en fjärdeplats i AIK:s poängliga och hans poängfacit räcker också till en tredjeplats i poängligan för Elitseriens backar.

Men AIK:s lagkapten missade tisdagsmatchen mot HV71 och i skrivande stund är det alltså oklart om han kan vara med i torsdagens stockholmsderby.

- Jag har haft feber några dagar, så vi får se om den ger med sig. Jag hoppas självklart på att febern går över, men just nu är det svårt att säga om jag kan spela mot Djurgården, säger Tärnström.

Hur ser du på er match mot HV71 (3-4 efter straffar) i tisdags?
- Jag såg den på TV och jag tycker att det var en jämn match, där vi kanske borde ha haft lite mer på utdelning på våra chanser. Nu fick vi i stället försöka att jaga ikapp på slutet.

"Bara tre poäng som gäller"

Närmast väntar alltså säsongens femte derby mot Djurgården, hur ser du på matchen?

- Det är bara tre poäng som gäller och jag tycker att vi har goda möjligheter till att lyckas med det.

Djurgården har tre raka hemmasegrar mot AIK och noterbart är att det lag som har varit hemmalag har vunnit varje stockholmsderby den här säsongen. Inför vinterns femte drabbning mellan de två huvudstadsrivalerna står det således 2-2 i matcher. En slump eller betyder det extra publikstödet så mycket?

- Det är nog hugget som stucket och mer en slump att det har blivit så.

Hur ser du på all turbulens mellan fansen och polisen i samband med derbymatcherna mellan AIK och Djurgården?

- Det är olyckligt och tråkigt att det har blivit så. Som spelare vill man bara ha ett så bra publikstöd som möjligt.

Tabellplaceringen viktigare än "bäst i stan"

Hur viktigt är det att vara "bäst i stan"?
- Det är alltid kul att vara bäst i Stockholm och visst är det mycket prestige i  matcherna mot Djurgården, men prio ett är alltid att vara längst upp i tabellen. Jag tar hellre stryk med 3-2 i inbördes möten med Djurgården än att vara efter dem i tabellen.

Tabelläget just nu talar i alla fall för en AIK-seger?
- Visst måste Djurgården jaga lite mer än oss just nu, men som alla vet så svänger det väldigt fort i tabellen. Men man får inte fundera så mycket på tabellen, det handlar mer om att gå ut och ha roligt och våga spela sitt spel.

"Otroligt mycket känslor i derbyt"

Med bland annat 306 NHL-matcher på meritlistan har den 37-årige backen upplevt många så kallade "stora matcher" och han beskriver en stor skillnad jämfört med åtminstone matcherna i Nordamerika.

- Atmosfären är annorlunda. I Nordamerika är det mer en hel arena som lever om och inte två olika klackar som här. Ett derby i Globen (Ericsson Globe) innehåller också otroligt mycket känslor, vilket också gör de här matcherna extra speciella.

Som lagkapten, gör man något extra inför ett derby mot Djurgården?
- Man behöver inte göra så mycket. Alla går in i sig själva och det handlar mest om att se till så att spelarna inte blir övertända.

Hur ser du på era möjligheter att nå slutspel?
- Det ser bra ut. Vi har spelat bra en längre tid och det är bara att fortsätta att trumma på på samma sätt.

"Rosén har varit sjukt bra"

Elitseriens och AIK:s poängkung Robert Rosén har gjort minst en poäng per match de fem senaste matcherna och DIF får med andra ord verkligen se upp för "Gnagets" stekhete Tre Kronor-spelare.

- Rosén har varit sjukt bra, men det finns många andra som också har varit väldigt bra. Jag skulle kunna räkna upp massvis med spelare, men för att nämna några så tycker jag att Fredrik Carlsson, Tobias Viklund, Oscar Steen och naturligtvis Viktor Fasth har varit fantastiskt bra den här säsongen.

Mer läsning inför torsdagens stockholmsderby hittar du på AIK:s hemsida och på Djurgårdens hemsida.

Torsdagens övriga matcher är:

Luleå - MODO
Skellefteå - Frölunda
Växjö - Linköping
Färjestad - Brynäs
HV71 - Timrå

Elitserien Play

Du har väl inte missat elitserielagens web-TV Elitserien Play? För dig som besökare innebär detta att video kring Elitserien på nätet blir betydligt mycket bättre. Den är på motsvarande sätt som för andra stora Play-tjänster en naturlig samlingsplats för den som älskar ishockey och Elitserien. Tjänsten återfinns på www.elitserienplay.se.

Brynäs-TV tar pulsen på Widings senaste målgest
Djurgårdens Printz inför stockholmsderbyt
DIF:s ass. tränare Falk inför mötet med AIK
AIK:s Viklund och Johansson inför derbyt mot DIF
Magasin 33 - AIK:s målvaktsunder
Luleås Olausson inför matchen mot MODO
Skellefteås Forsberg inför mötet med Frölunda
LHC-TV: Söderberg efter dagens matchvärmning
HVTV: Dahlén, Welch och Önerud inför kvällens match

Följ matcherna via Elitserien Arena

Torsdagens sex matcher följer du i textform via vår tjänst Elitserien Arena, som du enklast kommer till genom att klicka på den aktuella matchen överst här på Hockeyligan.se.

Under respektive flik i Elitserien Arena samlas information av olika karaktär, exempelvis samlas alla relaterade inför-artiklar och inför-videoklipp under "Inför match".

Tränarspelet Coach LeMat

Du har väl inte missat vårt tränarspel Coach LeMat, där du kan tävla med dina hockeykunskaper mot dina vänner och arbetskamrater i interna ligor eller mot alla andra spelare i en nationell turnering. Coach LeMat är helt enkelt en ypperlig möjlighet att visa att just du har bäst koll på Elitserien!

HÄR HITTAR DU SPELET!

 
DICK TÄRNSTRÖM
Dick Tärnström
  • Född

    1975-01-20

  • Längd

    186 cm

  • Vikt

    93 kg

klubblogo
MATCHGUIDE
Torsdag 16 februari 19:00
Ericsson Globe
  

Läget i Djurgården: Senast saknade DIF Daniel Brodin och Andreas Holmqvist.

Läget i AIK: I tisdags kom AIK till spel utan Christian Sandberg, Viktor Fasth och Dick Tärnström. "Jag hoppas verkligen på att febern släpper lagom till derbyt" säger Tärnström till Hockeyligan.se.

MATCHGUIDE
Torsdag 16 februari 19:00
COOP Arena
  

Läget i Luleå: Sedan tidigare saknas långtidsskadade Cam Abbott. Inte heller Konstantin Komarek, Kim Karlsson och Daniel Gunnarsson fanns med i tisdagens laguppställning.

Läget i MODO: Skadade Jens Westin och Freddy Meyer saknas sedan tidigare. Janos Hari och Dick Axelsson klev av senast och det återstår att se om den duon kommer till spel, uppger MODO på sin hemsida.

MATCHGUIDE
Torsdag 16 februari 19:00
Skellefteå Kraft Arena
  

Läget i Skellefteå: SAIK får tillbaka Joakim Lindström som har varit avstängd, men saknar fortfarande skadade Fredrik Styrman. Frågetecken finns även för Johan Alm, Fredrik Hynning och Christian Söderström, meddelar Skellefteå på sin hemsida.

Läget i Frölunda: Skadade Anton Axelsson saknas sedan tidigare och i tisdags saknade FHC även Magnus Kahnberg. "Jag har fortfarande kvar lite huvudvärk, så därför blir det inget spel på torsdag", säger Kahnberg till Hockeyligan.se.

MATCHGUIDE
Torsdag 16 februari 19:00
Vida Arena
  

Läget i Växjö: Jan Urbas och Johan Andersson saknas sedan tidigare. Vidare är det osäkert om Johan Markusson kan delta, meddelar Lakers på klubbens hemsida.

Läget i Linköping: Mikael Håkanson, Michael Holmqvist och Erik Andersson var inte med i LHC:s senaste laguppställning. "Samtliga spelare är nu redo för spel", uppger LHC på klubbens hemsida.

MATCHGUIDE
Torsdag 16 februari 19:00
Löfbergs Lila Arena
  

Läget i Färjestad: I tisdags kom FBK tlll spel utan Jonas Frögren och Jonas Brodin. Brodin är nu tillbaka, men eventuellt får FBK klara sig utan Frögren även mot Brynäs. Ett annat frågetecken är Hannes Hyvönen, som har drabbats av ryggskott. Allt enligt Färjestads hemsida.

Läget i Brynäs: Jonathan Granström, Andreas Dackell, Johan Holmqvist och Lars Jonsson saknades senast. Jonsson ingår i truppen mot FBK.

MATCHGUIDE
Torsdag 16 februari 19:00
Kinnarps Arena
  

Läget i HV71: I tisdags mot AIK kom HV71 till spel utan Mats Trygg, Daniel Larsson, Morten Ask, Jesper Fasth och Sebastian Strandberg. Dessutom tvingades både Kamil Piros och Johan Lindström att bryta matchen på grund av skador. "Som det ser ut nu är det bara Ask som är aktuell för spel på torsdag" säger jönköpingslagets sjukgymnast Andreas Frostemark till Hockeyligan.se.

Läget i Timrå: "Både Fredrik Bremberg (hjärnskakning) och Andreas Molinder (axel) missar matchen, Nichlas Torp är avstängd ytterligare tre matcher, Johan "Gnagarn" Andersson har en bit kvar till comeback och Johan "Bagarn" Andersson är borta resten av säsongen" säger TIK:s tränare Tommy Andersson till lagets hemsida.

KÄLLOR TILL LÄGET I LAGEN

Uppgifterna till läget i lagen är upphämtade från klubbarnas hemsidor och pressutskick samt från Hockeyligan.se:s intervjuer.