von Konow: Dramatisk upplösning på Elitseriens premiärupplaga

Publicerad: 2012-02-23 10:10

Premiärupplagan av Elitserien 1975/1976 blev både bättre och jämnare än vad man vågat hoppats på. Kampen kring strecken var stenhård fram till slutsignalen i den 36:e och sista spelomgången. Det stod klart för alla att Elitserien kommit för att stanna, skriver hockeyoraklet Gregor von Konow.

Brynäs och Leksand hade dominerat svensk hockey kraftigt sedan mitten av 1960-talet och hamnade som väntat överst i serien. Brynäs blev seriesegrare med 51 poäng på 36 matcher, fem före tvåan Leksand och elva före trean Färjestad. Bakom Brynäs, som blev svenska mästare, och Leksand var det hur jämnt som helst. Bara sju poäng skiljde mellan fyran Skellefteå och nian Djurgården i sluttabellen. Två lag nian (Djurgården) och tian (Timrå) åkte ur direkt.

MODO tappade oväntat sin slutspelsplats i sista omgången efter att laget legat ovanför slutspelsstrecket i 35 omgångar. MODO förlorade borta mot Västra Frölunda med 0-4, samtidigt som konkurrenten Skellefteå spelade 3-3 mot Södertälje i Scaniarinken. Ett resultat som gjorde att Skellefteå
knep den fjärde och sista slutspelsplatsen på bättre målskillnad än MODO.

- Det känns bittert, det måste jag säga. Tycker att vi borde tagit oss till slutspel. Men tyvärr höll vi inte distansen ut. Vi tog bara åtta poäng på våra tio sista matcher, ingen på de fyra sista, och då går man inte till slutspel, sa MODO-coachen Lasse Öhman efteråt. 

Felaktiga utvisningar sänkte DIF  

Det blev Djurgården som fick göra sällskap med Timrå ner i Division 1. Första gången klubben åkt ut högsta serien sedan 1930-talet. Djurgården samlade ihop 31 poäng på sina 36 matcher, en efter åttan AIK och sjuan Västra Frölunda samt två efter sexan Södertälje.

Noterbart var att Djurgården slog AIK med hela 12-3 i en av slutomgångarna, vilket är en av de värsta utskåpningar vi sett i ett derby. Hade Djurgården inte slagit av på takten efter att junioren Peter Wallin gjort 9-0 till laget efter 16.33 i andra perioden hade Djurgården vunnit med 15-1 eller 16-1.

Det som kom att sänka Djurgården var två felaktiga utvisningar med baklängesmål som följd i bortamötet mot Södertälje (7-8) i 27: e omgången. Oavgjort där och Djurgården hade klarat sig kvar i Elitserien tack vare att man hade mycket bättre målskillnad än AIK. Skyttekungen Kenta Nilsson hade gjort 6-7 mot SSK i slutet av den andra perioden och Djurgården jagade en kvittering.

En stund senare blev Kenta Nilsson pååkt av en SSK-are i anfallszonen och blev helt obegripligt utvisad för crosschecking. Tränaren, coachen
och förre storspelaren Hans "Tjalle" Mildh blev minst sagt upprörd över domslutet. När Kenta satt i utvisningsbåset skrek "Tjalle" åt domarna (Orwar Cerwall och Lars-Göran Björkman). "Nu är det väl ändå dags att visa ut hemmaspelare också".

En tillrättavisning domarna inte uppskattade och gav i stället Djurgården ett lagstraff. Under dessa två utvisningar sköt Glenn Johansson matchavgörande 8-6 till Södertälje i slutskedet av perioden. Det hjälpte sedan inte att Claes-Göran "Myggan" Wallin reducerade till 7-8 i tredje, sex minuter före full tid. Närmare än så kom inte Djurgården och lagets 15: e förlust på 27 matcher var ett faktum.

- Vi blev bestulna på en mycket viktig poäng, dundrade "Tjalle" efteråt. Utvisningarna på mig och Kenta var helt horribla. Första gången jag dragit på mig en utvisning som tränare. 

På väg mot en ny storhetsperiod 

Djurgården var bara nere och vände i ettan. Två år senare (1979) var Djurgården uppe i SM-final mot MODO, och 1983 blev klubben svenska mästare för första gången sedan 1963. Djurgården slog Färjestad med 3-2 i matcher i finalserien, laget vann den femte och avgörande med 6-2 nere i Scandinavium.

En ny storhetsperiod i klubben hade tagit sin början. Bara ett år  efter att Djurgården varit nere i Kvalserien och varit mycket nära att åka ur igen. Tidernas förvandlingsnummer i svensk hockey var därmed fullbordat. Mannen bakom verket var tränaren och coachen Leif Boork, som lyfte upp laget ur "gruvan" och visade hur långt man kan nå om man är beredd på att träna stenhårt och göra uppoffringar.

 
HISTORIK

Den 9 oktober 1955 bildades Svenska Serieföreningen och dess medlemmar var från början de ishockeylag som spelade i division 1 och division 2. 1957 bytte man namn till Serieföreningen Elitishockey.

1975 startade Elitserien och Serieföreningen Elitishockeys medlemmar kom därefter att bestå av de lag som kvalificerat sig för spel i Elitserien. Vid starten reducerades serien från 16 lag till 10; AIK, Brynäs, Djurgården, Frölunda, Färjestad, Leksand, MODO, Skellefteå, Södertälje och Timrå. 1988 utökades Elitserien med två lag till 12 där de 8 första lagen går till slutspel.

OM ELITSERIEN

Elitserien är den högsta serien i svensk ishockey och består av tolv lag.

Lagen spelar en grundserie om 55 omgångar innan de åtta främst placerade lagen går vidare till slutspel. För lag nio och tio är säsongen över medan lag elva och tolv får spela vidare i Kvalserien till Elitserien.

Det lag som vinner grundserien får motta Svenska Hockeyligans Vandringspris för Elitserien och dessutom 1 miljon kronor.

I det efterföljande SM-slutspelet spelas kvartsfinal, semifinal och final i bäst av sju matcher, med svenska mästarna som slutliga segrare av finalen. Dessa får som avslutning höja LeMat-pokalen mot skyarna som ett segertecken.