Dubbla publikrekord i stärkt Elitserien!

Publicerad: 2012-03-08 17:46

För sjätte säsongen i rad har över 2 miljoner besökare noterats i Elitseriens arenor under de 330 matcherna. Säsongen 2011/2012 går till historien som den första med över 2,1 miljoner besökare och publiksnittet är därtill det högsta som någonsin registrerats!

Exakt vilka siffror man väljer att redovisa kring publiksnitt har med statistikteori att göra, men vi väljer att räkna om de utematcher som spelas till fullsatta "ordinarie" arenor i stället. Detta ger ett mer rättvisande värde när olika säsonger jämförs.

Rekordhögt besökarantal: +3,9%

Totalt hade Elitserien 2011/2012 inte mindre än 2 109 790 besökare under de 330 matcher som spelades. Det är en ökning med 76 980 besökare jämfört med året före, vilket motsvarar en ökning på imponerande 3,9%.

Den största publiksiffran under den just avslutade Elitserien 2011/2012 är 18 884, vilken härstammar från Jubileumsmatchen mellan HV71 och Linköping den 10 december 2011.

Rekordhögt publiksnitt: +3,4%

Även sett till publiksnittet per match har Elitserien satt ett nytt, präktigt rekord!

Publiksnittet totalt är 6 393 personer per match, men kompenserat för utematchen motsvarar detta härliga 6 357 personer! Jämfört med föregående säsong motsvarar det en ökning på 3,4%!

Det tidigare rekordet låg på 6344 personer under säsongen 2007/2008.

Mer översiktlig statistik (ej korrigerad för utematchen)

Högst snitt i Göteborg: +11,8%

Apropå ökning har Elitseriens mest publikdragande lag Frölunda redovisat ett snitt på 10 482 besökare per match i Scandinavium. Det är en fantastisk ökning på 1 104 personer fler per match än föregående säsong, vilket motsvarar inte mindre än 11,8%.

Även tvåan HV71, trean Djurgården och fyran Linköping har ökat sina publiksnitt, vilket även Brynäs och Skellefteå har gjort.

Minskade snitt redovisas från AIK, Färjestad, Luleå, MODO och Timrå. Växjö är nykomling i en ny arena och kan därmed inte jämföra med något tidigare värde.

Mer statistik kring publiksnitt (ej korrigerad för utematchen)

Småland mest välfyllt

HV71 har för övrigt den högsta beläggningsprocenten av alla klubbar. Om man ser till matcherna i Kinnarps Arena är beläggningen fantastiska 97,1% utifrån ett snitt på 6799 personer av maximalt 7000.

Tvåa i den ligan är det andra smålandslaget tillika nykomlingen Växjö, som har ett snitt på 95,7%.

Mer statistik kring beläggningsprocent (ej korrigerad för utematchen)

Fredagar bästa publikdagen

Den här säsongen har Elitserien genomfört ett test med "ovanliga" speldagar och utifrån de rådata som finns har den "nya" speldagen fredag varit mest populär. Detta kommer givetvis att analyseras närmare inför framtiden.

Mer statistik kring veckodagar och starttider (ej korrigerad för utematchen)

Unik publikmatris

Vill du veta vilket lag som drar mest publik för ett visst hemmalag? Spana in vår unika publikmatris där du får en suverän översikt över hela Elitseriens fördelning mellan lagen!

Publikmatris för Elitserien (ej korrigerad för utematchen)

Sveriges mest intressanta liga

Elitserien är den liga i Sverige som svenska folket anser vara den mest intressanta. Den lockar både flest arenabesökare och har flest TV-tittare. Det är också därför som TV och övrig media väljer att bevaka Elitserien mer är någon annan sport eller liga i Sverige!