• Huvudsponsorer

Lör 14 Okt  (5 matcher)
Tis 17 Okt  (4 matcher)
Tor 19 Okt  (7 matcher)
Idag  (5 matcher)
Tis 24 Okt  (6 matcher)
Ons 25 Okt  (1 match)
Tor 26 Okt  (5 matcher)
Fre 27 Okt  (2 matcher)

Matchguider: Samuelsson: "Linköping har gjort rent hus efter juluppehållet"

11 januari 2013 16:40

MODO har tagit minst en poäng per match de nio senaste matcherna, men lördagens motståndare och seriens formstarkaste lag Linköping har samtidigt vunnit sina sex senaste matcher. "Linköping har gjort rent hus efter juluppehållet så det gäller att vi presterar på toppen av vår förmåga" säger MODO:s tränare Ulf Samuelsson inför helgens drabbning i Fjällräven Center. Övriga matcher i omgång 39 är Luleå-Timrå, Färjestad-AIK, Frölunda-HV71, Brynäs-Skellefteå och Rögle mot Växjö.


Luleå - Timrå

Tabellfemman Luleå har två raka vinster (senast 5-2 mot Rögle), en seger som också var norrbottenslagets sjunde raka vinst mot Rögle. Både Chris Abbott och Lukas Kilström noterades för övrigt för 1+1 för LHF.

Serieelvan Timrå har i sin tur förlorat de åtta senaste matcherna, senast 1-3 mot Skellefteå. TIK har vidare gjort färre än två mål per match de fem senaste matcherna, förlorat de fyra senaste bortamatcherna samt gjort färre än två mål per match i sina fyra senaste bortamatcher.

En ljusglimt för Timrå är i alla fall att Yared Hagos mål i torsdags till slut satte stopp för medelpadslagets rekordlånga måltorka, som stannade på 298 minuter och 15 sekunder. Hur som helst alltså ett nytt "måltorka-rekord" i Elitserien.

Timrå och Växjö delar ledningen i Elitseriens Fair play-liga, eftersom båda lagen så här långt "endast" har dragit på sig 310 utvisningsminuter på sina 38 matcher. Flest minuter på botbänken har Färjestad med sina 501 minuter.

Säsongens möten mellan LHF och TIK har slutat med två vinster för Timrå och en seger för Luleå. Noterbart är att säsongens alla tre inbördes möten har avgjorts på straffar, där segersiffrorna har skrivits till 3-2 för Luleå och 1-0 och senast 4-3 för Timrå.

Pavel Skrbek är långtidsskadad. Senast saknade Luleå även Linus Klasen, Fredrik Svensson och Johan Gustafsson. Luleå Hockey inför matchen.

Tommy Stenqvist, Robin Lindqvist, Niklas Nordgren, Joakim Lundström, Daniel Öhrn och Robin Persson saknades senast för Timrå. Johan Andersson är avstängd.

– Öhrn har åkt hem (magsjuk) och Lundström har flugit hit för att vara med i matchen. "Bagarn" (Johan Andersson) är avstängd, men i övrigt ser laget ut som senast, säger TIK:s tränare Tomas Montén till klubbens hemsida.

MODO - Linköping

Torsdagens 3-1-seger mot Brynäs var MODO:s tredje raka vinst mot Brynäs, i en match där både Mattias Ritola och Mario Kempe noterades för 1+1.

Seriens bästa bortalag Linköping slog senast Växjö med 3-1, för övrigt också LHC:s fjärde raka vinst mot Växjö. Johannes Salmonssons 1+2 och Lee Gorens 1+1 var högst bidragande till den vinsten för östgötalaget.

– Vi har bra självförtroende och vi har spelat bra på slutet. Samtidigt har MODO också gjort det och har inte förlorat på ordinarie tid på sex matcher, så det blir en match mellan två formstarka lag, säger Linköpings tränare Roger Melin till klubbens hemsida.

MODO har två raka vinster och har tagit minst en poäng per match de nio senaste matcherna samt minst en poäng per match i sina åtta senaste hemmamatcher. Men Elitseriens formstarkaste lag Linköping har vunnit de sex senaste matcherna och har släppt in färre än två mål per match de fyra senaste matcherna. LHC har även vunnit de tre senaste bortamatcherna samt släppt in färre än två mål per match i sina tre senaste bortamatcher.

– Linköping har gjort rent hus efter juluppehållet så det gäller att vi presterar på toppen av vår förmåga i den här fighten, säger MODO:s tränare Ulf Samuelsson till klubbens hemsida.

MODO:s Marcel Müller har gjort minst en poäng per match de fem senaste matcherna och Elitseriens skyttekung Carl Söderberg har gjort minst en poäng per match i hans tre senaste matcher för Linköping. Med sina +21 toppar LHC:s Pär Arlbrandt Elitseriens plus/minus-liga.

MODO leder den här säsongens möten med Linköping med 2-1 i matcher, tack vare vinster med 5-3 och 5-4 efter förlängning. Däremellan vann LHC med 3-0.

MODO:s Peter Öberg och Ladislav Nagy var inte med senast. Inte heller Oscar Alsenfelt ingick i torsdagens laguppställning. Öberg är nu med i truppen inför lördagens match.

Till lördagens match har Linköping två frågetecken: Eric Himelfarb klev senast av efter första perioden med en ömmande ljumske och Pär Arlbrandt fick ett skott som tog illa på foten. LHC har därmed kallat hem Christopher Fish från Örebro, uppger klubben på sin hemsida. Senast ställde LHC upp utan Mattias Weinhandl och Jesper Pettersson.

Färjestad - AIK

Tabellfyran Färjestad har vunnit de tre senaste matcherna och i torsdags besegrade karlstadlaget HV71 med 7-4, efter bland annat två mål av comebackande Jack Connolly, 1+2 av Christian Berglund samt 1+3 av Per Åslund.

Färjestad har vidare tagit minst en poäng per match de sex senaste matcherna och FBK har även tagit minst en poäng per match i sina fyra senaste hemmamatcher. Positivt för Färjestad är också att man har släppt in färre än två mål per match de tre senaste hemmamatcherna. Serietian AIK har däremot förlorat de fyra senaste matcherna, senast 1-3 mot Frölunda. Stockholmslaget har också förlorat sina tre senaste bortamatcher.

FBK:s Chris Lee har gjort minst ett mål per match de tre senaste matcherna och Lees backkollega Magnus Nygren har gjort minst en poäng per match de tre senaste matcherna. Just Lee ligger också delad tvåa i "formligan", det vill säga seriens formstarkaste spelare sett till de fem senaste matcherna.

Säsongens inbördes möten mellan lagen står 2-1 i matcher till FBK, efter vinster med 2-1 efter förlängning och senast 3-2. Däremellan vann AIK med 2-1 efter straffar.

Färjestad ställde senast upp utan Wilhelm Westlund samt den långtidsskadade trion Sanny Lindström, Mikael Johansson och Oscar Klefbom. Vidare tvingades Rickard Wallin att bryta matchen mot HV71 pga skada.

Färjestad: Magnetröntgen för Wallin
FBKCam: Jack Connolly is back

AIK mönstrade senast en trupp utan David Lillieström-Karlsson, Josh MacNevin, Christian Sandberg, Dick Tärnström, Jonathan Andersson, Joakim Nordström. Patric Blomdahl är avstängd.

Frölunda - HV71

Serieåttan Frölunda kommer närmast från torsdagens 3-1-vinst mot AIK, tillika göteborgslagets tredje raka bortaseger mot AIK. Tabelltvåan HV71 förlorade senast mot Färjestad med 4-7, men HV71 har samtidigt sju raka segrar samt tre raka bortasegrar mot Frölunda, där den här säsongens vinster har slutat 4-1, 3-2 och senast 2-1.

HV71:s Jesper Fasth, som i torsdags stod för 2+1, har nu gjort minst en poäng per match de tre senaste matcherna.

Frölundas Fabian Brunnström och Pierre Johnsson (långtidsskadad) var inte med senast och vidare klev Per-Johan Axelsson av torsdagens match mot AIK. Brunnström var med och körde på fredagens träning, men FHC:s assisterande tränare Christian Lechtaler ger dock inga löften när det gäller Brunnström:

- Vi får se hur det blir med Fabian. Han har varit sjuk under en tid och det är alltid tufft att komma igång och även om han tränade bra är det en avsevärd skillnad på träning och match, säger Lechtaler till klubbens hemsida.

Senast stod HV71-trion Mikko Louma, David Petrasek och Rhett Rahkshani utanför truppen. Johan Davidsson saknades pga skada och Tommy Kristiansen är utlånad.

– Vi har några frågetecken för några spelare. I stället kommer David Petrasek och Rhett Rakhshani tillbaka, säger HV71:s tränare Ulf Dahlén till klubbens hemsida.

Brynäs - Skellefteå

Seriesjuan Brynäs har två raka förluster, senast 1-3 mot MODO, medan tabellettan Skellefteå närmast kommer från 3-1-segern mot Timrå. Tittar man på säsongens möten leder Brynäs med 2-1 i matcher, efter vinster med 3-2 och 5-3. Skellefteå vann säsongens första möte med 5-3.

Brynäs Ryan Gunderson har gjort minst en poäng per match de fyra senaste matcherna och BIF-spelarens totala poängskörd på 24 poäng räcker i nuläget till en delad andraplats i poängligan för backar.

Andreas Thuresson, Martin Johansson, Cody Franson och den långtidsskadade duon Simon Bertilsson och Lars Jonsson saknades senast för Brynäs.

– Jonsson, Bertilsson, Franson och Thuresson är skadade, så de kommer inte att finnas med på lördag. Inte heller Jonas Nordquist som är sjuk, säger BIF:s tränare Tommy Jonssson till gävlelagets hemsida.

Den långtidsskadade trion Petter Granberg, Oscar Möller och Erik Forssell var inte med senast för Skellefteå.

– Viktor Arvidsson har en lättare skada och kommer inte att vara med på lördag, så Ryan Vesce tar hans plats. Positivt var att Möller tog av sig sin röda tröja i dag (läs fredag) och var med på träningen. Även Granberg är med och kör, men båda har en bit kvar. Forssell var ute och gled lite på isen i dag, men han är fortfarande långt borta från spel, säger SAIK:s målvaktstränare Krister Holm till västerbottenslagets hemsida.

Innan matchen mot Skellefteå kommer Brynäs att hedra Hans "Virus" Lindberg.
Brynäs: Enterfeldt inför matchen

Rögle - Växjö

Tabelljumbon Rögle har tagit minst en poäng per match de fyra senaste hemmamatcherna, men förlorade senast med 2-5 mot Luleå. Serienian Växjö har dock samtidigt förlorat de sex senaste matcherna (senast 1-3 mot Linköping), de tre senaste bortamatcherna samt gjort färre än två mål per match i sina fyra senaste matcher.

Rögles Alexander Barta har gjort minst en poäng per match de tre senaste matcherna och RBK leder säsongens inbördes möten med 2-1 i matcher, då ängelholmslaget har vunnit två gånger om med siffrorna 3-1. Däremellan vann Växjö med 3-2 efter straffar.

– Vi har byggt upp en bra känsla på hemmaplan nu och har två hemmamatcher i rad igen. Det är bara att nollställa och ladda inför de två fighterna mot Växjö och Brynäs och se till att vi verkligen hittar ett spel över 60 minuter som genererar segrar. Vi har bra statistik på Växjö med sju av nio poäng dessutom, säger Rögles tränare Dan Tangnes till klubbens hemsida. Viktor Lindgren och Jakob Lilja saknades senast för Rögle.

Växjö Lakers Dennis Rasmussen fick en smäll mot huvudet i den andra perioden mot Linköping och kunde inte fullfölja matchen. Dennis minns inte delar av den andra perioden, men har inte ont i huvudet och mår förhålladevis bra.

- Det är ytterst tveksamt om han spelar mot Rögle. Han är dag till dag, säger Växjös tränare Sam Hallam till klubbens hemsida. I övrigt saknas Noah Welch (långtidssskadad) och Tim Heed (utlånad till Västerås).

Växjö: 400 poäng för Tomi Kallio