"Vore enormt stort att få avsluta med guld"

Publicerad: 2012-04-10 01:30

Efter fyra säsonger som lagkapten i Brynäs står Andreas Dackell numera i stället en meter bakom spelarna i båset. Men oavsett roll i laget har hela den här säsongen bara handlat om en sak. Att ta SM-guld. "För mig som nu ska lägga skridskorna på hyllan skulle det vara enormt stort att få avsluta karriären med ett guld" säger Dackell till Hockeyligan.se.

Biljetterna till Brynäs hemmamatcher i SM-finalen har gått åt som smör i solsken och veteranen Andreas Dackell beskriver en stor skillnad jämfört med tidigare.

- Det är ett fruktansvärt bra drag i stan och en helt annan stämning på läktaren än tidigare. Speciellt under de två sista semifinalmatcherna mot Färjestad var det ett grymt drag. Det lär ju också bli snäppet värre i finalen. Senast det var en sån puls i hallen var nog 1999 (senaste gången Brynäs tog guld) och då var det ju dessutom i den gamla arenan, säger Dackell.

Efter 4-1 i matcher i semifinalserien mot de regerande mästarna Färjestad är det nu bara Skellefteå som kan sätta stopp för gävlelagets guldplaner.

- Sett till hela säsongen är det rättvist att vi och Skellefteå spelar final. Det kommer att bli en offensiv och rolig hockey, då båda lagen är skickliga på att spela i hög fart. Det blir en väldigt sevärd final med två lag som vill framåt. Men det kommer också att bli en oerhört jämn finalserie.

- Skellefteå har ett riktigt bra lag, men kan vi fortsätta på samma sätt som tidigare under slutspelet har vi en jättebra chans att vinna.

- Vi har trott på oss själva hela vägen och vi har också blivit bättre hela tiden. Vi har en bra sammanhållning där alla siktar mot SM-guldet och vi tror verkligen på att vi kan vinna.

"Vårt tydliga fokus har gett en extra skjuts"

Något som ni också har varit väldigt tydliga ända sedan i somras?
- Precis, och därför känns det också extra skönt att vi nu är i final och vårt tydliga mål har nog också bidragit till det. Det känns som att vi har fått en extra skjuts av det.

Hur känns det att inte kunna spela längre (pga av knäskada) och att tvingas sluta så nära den absolut bästa tiden på säsongen?

- Det var tufft att kliva av. Speciellt de första dagarna efter beslutet. Men det höll inte hela vägen och det gjorde alldeles för ont. Jag gjorde varken mig själv eller laget rättvisa och då funkar det helt enkelt inte längre. Men nu är det i stället väldigt kul att vara med i båset och även hjälpa till på träningarna.

"Gäller att njuta av att få spela en SM-final"

Beskriv din nuvarande roll på matcherna.
- För min del handlar det mest om att peppa och pusha på spelarna. Och kanske bidra med lite smådetaljer om tränarna råkar missar något. Jag försöker bidra med min rutin och få spelarna att slappa av. Jag försöker också få spelarna att njuta av situationen. Jag har spelat över 20 år, men bara spelat två SM-finaler, så det gäller verkligen också att njuta av att få spela en final, säger 39-årige Dackell.

Hur mycket betyder det att Brynäs har fått vila sedan i tisdags, medan Skellefteå spelade så sent som i lördags?

- Jag tror att de extra vilodagarna kommer att göra oss gott och inför en lång matchserie är det fördel att ha fått vila upp sig och hinna läka eventuella småskavanker.

"Är väldigt imponerad av Silfverberg"

Vågar du på dig ett tips?
- 4-2 i matcher till oss. Innan säsongen fick jag en fråga om vem som skulle avgöra SM-finalen och jag sa Jakob Silfverberg. Och jag håller fast vid det.

Känns rätt bra att sitta med det tipset med tanke på hans säsong?
- Det känns rätt bra ja, säger Dackell med ett skratt och tillägger:

- Silfverberg är enormt viktig för Brynäs och han har haft en egen nivå hela året. Han tog ju över min kaptensroll och har gjort det hur bra som helst. Han är en grym ledare, har tagit ett jättekliv, står med fötterna på jorden och är bra på allting som spelare. Jag är riktigt imponerad över det han har gjort den här säsongen.

Som gammal NHL-spelare, hur ser du på hans chanser i Nordamerika?
- Han kommer att bli riktigt bra även i NHL. Det var ett stort och moget beslut av honom att stanna i Sverige även den här säsongen och nu har han verkligen bevisat sin nivå.  

"Unnar verkligen Tommy Jonsson ett SM-guld"

Hur kommer ett eventuellt SM-guld att firas i Gävle?
- Det har jag ännu inte funderat på, men visst skulle det vara en jättevinst för hela stan, då Brynäs är det enda det pratas om just nu.

Någon spelare du/någon i föreningen du unnar ett guld extra mycket?
- Framför allt Tommy Jonsson. Han har spelat själv i Brynäs och varit med hela vägen från juniorlaget och uppåt. Så det skulle vara riktigt kul om han lyckades vinna redan under sitt första år som huvudtränare i Elitserien.

Hur mycket skulle ett guld innebära för dig?
- Oerhört mycket. För mig som nu ska lägga skridskorna på hyllan skulle det vara enormt stort att få avsluta karriären med ett SM-guld.

Du har gott om meriter från Tre Kronor, NHL och Elitserien, hur högt rankar du ditt SM-guld från 1993?

- Det rankar jag väldigt högt. Det är oerhört roligt att vinna med ett lag man har kamperat ihop med ett helt år. Med vissa spelare kan man ju dessutom ha spelat flera år med. Med landslaget spelar man bara ihop några veckor och därför är det väldigt annorlunda.

 
ANDREAS DACKELL
Andreas Dackell
 • Född

  1972-12-29

 • Längd

  178 cm

 • Vikt

  86 kg

klubblogo
KLUBBAR

Moderklubb:
Gävle GIK

Klubbar som proffs:
Brynäs IF
Ottawa Senators (NHL)
Montreal Canadiens (NHL)

MERITER

SM-guld 1993
SM-silver 1995
OS-guld 1994
VM-brons 1994
VM-silver 1995
507 matcher i Elitserien
312 poäng i Elitserien
613 matcher i NHL
250 poäng i NHL

MATCHGUIDE
Tisdag 10 april 19:00
Skellefteå Kraft Arena
    
RESULTAT
Tisdag 3 april

Se highlights från matchen

JAKOB SILFVERBERG
Jakob Silfverberg
 • Född

  1990-10-13

 • Längd

  183 cm

 • Vikt

  83 kg

klubblogo
Poängligan - SM-slutspelet
Profilbild

Bud Holloway

Mål

8

Assist

7

Poäng

15
SAIK 2 Jimmie Ericsson 14
BIF 3 Jakob Silfverberg 13
SAIK 4 Oscar Möller 13
SAIK 5 Lee Goren 13

Fullständig statistik »

Skytteligan - SM-slutspelet
Profilbild

Bud Holloway

Mål

8

Assist

7

Poäng

15
BIF 2 Jakob Silfverberg 7
SAIK 3 Jimmie Ericsson 7
AIK 4 Kent McDonell 6
SAIK 5 Oscar Möller 6

Fullständig statistik »