von Konow: Brynäs har vunnit fem guld på sex SM-finaler sedan 1976

Publicerad: 2012-04-10 15:15

För första gången på 13 säsonger är Brynäs uppe i SM-final. Detta sedan man slagit de regerande svenska mästarna Färjestad med 4-1 i matcher i semifinal. Brynäs har vunnit totalt 12 SM-guld genom åren. Första guldet spelades hem 1964, det senaste 1999 efter finalseger mot MODO med 3-2 i matcher (4-2 i femte och sista), skriver hockeyoraklet Gregor von Konow.

Brynäs visade sig vara bättre än Färjestad i allt. Det var inget snack om saken vilket lag som skulle vinna och gå till final. Frågan var bara om Brynäs skulle vinna efter fem eller sex matcher. Brynäsarna var framför allt snabbare, kvickare, spelade med mer fart i sitt spel, effektivare och hade ett mycket bättre och snabbare passningsspel än Färjestad, som hade svårt att hänga med i svängarna när tempot drogs upp.

Brynäs säkrade finalplatsen sedan man slagit Färjestad hemma med 4-2 i femte matchen. För Brynäs måste det ha känts extra skönt att få slå Färjestad och vinna så komfortabelt efter att ha förlorat mot värmlänningarna i många slutspel. Både 2002 och 2009 förlorade Brynäs mot Färjestad med 0-4 i matcher i kvartsfinal och förra året åkte man dit med 1-4 i matcher i första omgången.

Brynäs största nederlag i slutspelssammanhang kom mot Färjestad i Karlstad 1986 i tredje och avgörande match i semifinal. 2-11 i baken blev det den gången. Fram till nu hade Brynäs inte slagit Färjestad i en slutspelsserie sedan klubben blev svenska mästare 1977.

När Brynäs vann SM-guldet 1976 och 1977 slog man Färjstad i final båda åren med 2-0 (6-1, 6-5) - respektive 2-0 i matcher (6-2, 9-3). Tord Lundström tog då (1977) sitt nionde SM-guld, lika många som Djurgårdens Lasse Björn, och Lars-Gunnar "Krobbe" Lundberg blev skyttekung i slutspelet. "Krobbe" gjorde 7 mål, 3 målpass, totalt 10 poäng på fyra matcher, varav tre mål och ett målpass tillverkades på 16 minuter i andra perioden när Brynäs körde över Färjestad hemma med 9-3.

Nu är Brynäs, ett av våra mest klassiska lag, i SM-final igen.
- Vi hade som mål inför säsongen att gå hela vägen, säger coachen Tommy Jonsson, som förstås har stor del i framgången. Självklart vill vi också vinna finalen och bli svenska mästare.

Tror du att du är en vinnare blir du det också 

Det var många som hajade till och blev förvånade när Tommy Jonsson på serieupptakten i höstas sa att klubbens uttalade mål inför säsongen var att gå till final och vinna SM-guld. Man tycker kanske att alla elitseriecoacher med ambitioner att ta sitt lag till slutspel borde ha som mål att vinna och även kunna säga det, men i Sverige är det tydligen ett sensationellt uttalande.

Jag tycker att det var uppfriskande att höra en coach som verkligen tror på sitt lag och även var beredd att säga det. Om du tror att du är en vinnare blir du också en vinnare, vilket Brynäs är ett utmärkt exempel på.

Det är ju så att många av Brynäs talangfulla ungdomar (Jakob Silfverberg, Calle Järnkrok, Johan Larsson, Sebastian Wännström, Simon Bertilsson m fl) har varit med och vunnit mycket på pojk - och juniornivå och ser sig själva som vinnartyper och då är det naturligt att man vill vara med och vinna mästerskap och titlar även på seniornivå.

- Helt klart är att den hårda satsning vi gjort i flera år på vår ungdomsverksamhet gett resultat. Utan den hade vi inte varit i SM-final. Vi arbetar efter ett koncept som vi tror på och som visat sig vara mycket bra för att utbilda elitseriespelare. Det är också roligt och stimulerande att se och följa våra egna spelare utvecklas från talanger
till toppspelare, säger Tommy Jonsson.

Bra försvarsspel - vägen till framgång  

Det är flera saker som bidragit till att Brynäs blivit ett topplag i Elitserien igen. Visst har Brynäs ett mycket bra powerplay med skyttekungen Jakob Silfverberg, playmakern Calle Järnkrok och tuffingen och tvåvägsspelaren Johan Larsson i spetsen samt ett fint passningsspel och anfallsspel, där många kan göra mål och avgöra.

Men om Brynäs målvakts- och försvarsspel inte hade förbättrats avsevärt jämfört med förra säsongen hade laget inte spelat SM-final. Då hade
Brynäs åkt ut i kvartfinal igen. Jag tycker till skillnad från en del andra att Brynäs backar är klart bättre än sitt rykte.

Lagets backar har så här långt i slutspelet skött sina uppgifter på ett utmärkt sätt och hjälpt laget att vinna matcher och matchserier. Backsidan med Ryan Gunderson, Mattias Ekholm, Jörgen Sundqvist, Niclas Andersén, Simon Bertilsson, Lars Jonsson, Jonathan Carlsson och Simon Löf ser riktigt bra ut.

Gunderson och Ekholm är två av ligans bästa offensiva backar, som kan passa, skjuta, göra mål och är starka i power-play. Sundqvist och Andersén är bra defensivt, brytsäkra, svåra att passera och kan få ut pucken ur egen zon i stressade lägen. Bertilsson är en tuffing, som kan smälla på och tackla och är bra på lite av varje. Jonsson har både offensiva och defensiva kvaliteter plus ett snabbt, hårt skott.

Sedan har Brynäs också en målvakt (Niklas Svedberg), som spelat strålande och tagit det mesta som kommit i hans väg. Svedberg har varit rena sensationen och leder målvaktsligorna i slutspelet, han har 94.68 i räddningsprocent och 1.66 i snitt på sina åtta spelade matcher.

Svedberg, var målvaktstvåa i Brynäs efter Johan Holmqvist inför slutspelet, har vunnit sex av sina åtta matcher och hållit nollan i två. Han hoppade in i kassen i fjärde kvartfinalsmötet borta mot Frölunda och höll nollan direkt och ledde laget till en solklar seger (5-0).

Det talas mycket om Brynäs och Skellefteås starka anfallsspel, men det laget som har bästa målvakten och tätaste försvaret kommer att bli svenska mästare.

 
MATCHGUIDE
Tisdag 10 april 19:00
Skellefteå Kraft Arena
  
BRYNÄS SM-GULD SEDAN 1976

1976
1977
1980
1993
1999

Skellefteås SM-guld under samma tidsperiod: 1978

BRYNÄS MOT SAIK SEDAN 1962

Brynäs har inte förlorat mot Skellefteå i SM på nästan 50 år.
 
1962/1963 Brynäs - Skellefteå, 4-8
 
1963/1964 Skellefteå - Brynäs, 3-5
 
1964/1965 Brynäs - Skellefteå, 9-2

Skellefteå - Brynäs, 2-2
 
1975/1976 Brynäs - Skellefteå, 9-2
 
Skellefteå - Brynäs, 3-5

Poängligan - SM-slutspelet
Profilbild

Bud Holloway

Mål

8

Assist

7

Poäng

15
SAIK 2 Jimmie Ericsson 14
BIF 3 Jakob Silfverberg 13
SAIK 4 Oscar Möller 13
SAIK 5 Lee Goren 13

Fullständig statistik »

JAKOB SILFVERBERG
Jakob Silfverberg
 • Född

  1990-10-13

 • Längd

  183 cm

 • Vikt

  83 kg

klubblogo
CALLE JÄRNKROK
Calle Järnkrok
 • Född

  1991-09-25

 • Längd

  181 cm

 • Vikt

  75 kg

klubblogo
JOHAN LARSSON
Johan Larsson
 • Född

  1992-07-25

 • Längd

  180 cm

 • Vikt

  92 kg

klubblogo
MATTIAS EKHOLM
Mattias Ekholm
 • Född

  1990-05-24

 • Längd

  192 cm

 • Vikt

  91 kg

klubblogo
NIKLAS SVEDBERG
Niklas Svedberg
 • Född

  1989-09-04

 • Längd

  186 cm

 • Vikt

  80 kg

klubblogo