Resultat: Johansson gav BIF 2-0 i matcher

Publicerad: 2012-04-12 21:56

Länge såg det ut som att Daniel Widings projektil till 2-1 i början av tredje perioden i SM-final 2 skulle bli avgörande för Brynäs del. Skellefteå gav dock aldrig upp och kvitterade med drygt en minut kvar att spela av ordinarie matchtid. Väl i förlängningen kom avgörandet tidigt, Martin Johansson satte 3-2 efter en vunnen offensiv tekning och gav Brynäs 2-0 i matcher.

Brynäs - Skellefteå 3-2 OT

Brynäs leder med 2-0 i matcher i bäst av sju.

Efter målkalaset i Skellefteå häromdagen var det kanske inte så konstigt att inledningen av SM-final 2 blev mer defensivt disciplinerad. I den relativt jämna förstaperioden var de kvalificerade målchanserna lätträknade, ända tills dess att Årets Rookie klev fram och visade sin teknik.

Johan Larsson behandlade pucken på bästa Peter Forsberg-manér när han tog en runda i offensiv zon och med en handledsvickning serverade Jörgen Sundqvist mitt i slottet. Brynäsbacken gjorde inget misstag, utan satte 1-0 bakom Joakim Eriksson i Skellefteås kasse. Målet var hans första i slutspelet och blott tredje totalt under säsongen.

Den jämna kampen fortsatte i mittenakten, där de två målvakterna Niklas Svedberg och ovan nämnde Eriksson länge höll tätt när chanserna väl dök upp. Efter ett flygande anfall från gästerna i den 17:e minuten spräcktes ändå den andra målvaktsnollan, Niclas Burströms rappa skott i krysset från nära håll var det inte mycket att göra åt.

Ställningen efter 40 minuters spel var därmed 1-1 och skottstatistiken var också den helt jämn, närmare bestämt 15-15.

- Det är bra att få 1-1 inför sista, nu har vi dem. Vi har spelat rätt bra ändå, vi har skapat mer chanser och har bättre fart än i första perioden, kommenterade målskytten Burström i TV4 och fick tycka till om slutspelsstämningen ute på isen.

- Det ska vara hårt och tufft, det är roligt!

BIF-SAIK
Tätt och jämnt i Gävle. Foto: Jan Bulér / Pic-Agency Sweden

Praktprojektil och forcering

I början av tredje akten fick vi se det som sannolikt är SM-slutspelets hårdaste skott hittills. Jonas Nordquist droppade pucken till Daniel Widing, som med ett minst sagt stenhårt slagskott satte pucken i Erikssons bortre kryss till 2-1.

Därefter hade samme Widing ett kanonläge att sätta 3-1, men Joacim Eriksson visade prov på vighet och närvaro när hans split-manöver gav en räddning från nära håll.

Period 3 präglades i stort av ett puckinnehav från Skellefteå, som försökte vara konstruktiva och spela sig till lägen. Brynäs stod emot på ett bra sätt och stack emellan med farligheter, men de stora målchanserna var fortsatt lätträknade.

Skellefteå försökte ända in i det sista och tog ut målvakten för att jaga i spel sex mot fem. Med 18:51 på matchuret kom också utdelningen för det tålmodiga arbetet. Efter en läcker dragning på offensiv blå av Fredrik Lindgren skickade han pucken mot mål, där Bud Holloway fick fram densamma till kvitteringsskytten Pierre-Edouard Bellemare.

Snabbt avgörande i förlängningen

2-2 vid full tid gav därmed SM-finalseriens första förlängning. Brynäs fick där klara sig utan backarna Simon Löf (klev av tidigare under matchen) och Simon Bertilsson (skadad i slutet av tredje perioden).

Skellefteå startade piggare, men slog en misslyckad passning som gick till icing. Det blev indirekt avgörande, eftersom att Martin Johansson bara tre sekunder senare kunde sätta 3-2 i nät och ge Brynäs en klar fördel i SM-finalserien.

- 2-0 i matcher i stället för 1-1 är kalas. Alltid roligt att få göra mål och det är ju final, det är bara att njuta, sa segerskytten i TV4 direkt efter slutsignalen och fick förklara varför just Brynäs vann i kväll.

- Vi är ett starkare lag, vi jobbar tillsammans hela matchen oavsett det går bra eller dåligt. Det är bara att köra på.

Match 3 spelas i Skellefteå på lördag och redan dagen efter smäller det igen, när Brynäs har hemmamatch i Gävle.