Resultat: Svedberg ledde Brynäs till matchboll

Publicerad: 2012-04-14 17:42

Skellefteå sköt och sköt. Men Brynäs gjorde ett mål och hade en suverän målvakt i Niklas Svedberg som till slut noterades för inte mindre än 38 räddningar. Tack vare Svedbergs fenomenala insats och Jonathan Granströms mål har gävlelaget nu 3-0 i matcher och ett järngrepp i kampen om SM-guldet.

Skellefteå - Brynäs

Brynäs leder med 3-0 i matcher i bäst av sju.

Jämnt och bra målvaktsspel är en kort och koncis sammanfattning av lördagens första period i Skellefteå Kraft Arena. Hemmalaget som jagade sin första finalseger 2012 vann den första akten skottmässigt (10-6), men det berodde mycket på att man hade fler lägen i powerplay.

Bäst så långt var Brynäs målvakt Niklas Svedberg, men även Skellefteås burväktare Joacim Eriksson gjorde det han skulle och därmed alltså 0-0 efter 20 minuter.

- Det känns bra och jag tycker att vi styr matchen. Det är klart att vi vill vinna och hellre ha 1-2 i matcher än 0-3, sa Skellefteås John Klingberg till TV4.

- Det går fort och det är tur att vi är fyra femmor i dag. De känns lite mer desperata än tidigare, men så här långt har vi lyckats kväva dem. Nej, men det gör nog Skellefteå, då han är en väldigt bra spelare", sa Brynäs Daniel Widing leende till samma kanal om matchen och på frågan om han saknar SAIK:s Lee Goren.

Granström: "Solklart mål"

Skellefteå vann sedan skotten i den andra perioden med hela 18-6, inte minst tack vare flera nya lägen i numerärt överläge. Men resultattavlan visade ändå 0-1 efter 40 minuter. Med Brynäsögon sett främst tack vare en fenomenal insats av målvakten Svedberg.

Målet, som för övrigt krävde videobedömning innan det godkändes, kom 14:23 in på perioden när Jonathan Granström hade parkerat framför Erikssons kasse och styrde in pucken, efter ett bra förarbete och en bra passning av Mattias Ekholm.

Regeln säger att domarna inte får kolla (begära videobedömning) angående om det var offside i målgården eller inte, utan bara får konsultera måldomaren angående en eventuell spark.

- Extra skönt att leda med tanke på alla deras PP-lägen. De ringer och kollar om det är spark och man får vara i målgården så länge man inte stör målvakten, så jag tycker att det är ett solklart mål, sa målskytten Granström efter den andra perioden. 

- Puckarna studsar här och där och han (Svedberg) har inte riktigt koll på alla puckar. Men vi måste få hål på honom och nu kommer vi att ge precis allt vi har, sa Skellefteås Jimmie Ericsson.

Svedberg: "Får en fantastisk hjälp"

Till slut vann Skellefteå skotten med 38-18 och västerbottenslaget hade dessutom ett stolpskott i slutsekunderna av matchen, men något mål blev det inte den här gången och kvällens man alla kategorier stavas alltså Niklas Svedberg.

- Vi krigar fantastiskt och jag får en fantastisk hjälp av grabbarna. Vi har tre nu, men vi behöver en seger till. Nu ska vi njuta av det här och ladda om för i morgon, sa matchvinnaren Svedberg efter segern.

- Målskyttet. Hoppas det kommer i morgon, var Skellefteås tränare Anders Forsberg svar på vad som inte fungerade i den här matchen.

Nästa rond av SM-finalen går alltså redan på söndag och spelas i Läkerol Arena, där Brynäs med 3-0 i matcher har chansen att säkra klubbens första SM-guld sedan 1999.

 
RESULTAT
Lördag 14 april
NIKLAS SVEDBERG
Niklas Svedberg
 • Född

  1989-09-04

 • Längd

  186 cm

 • Vikt

  80 kg

klubblogo
JONATHAN GRANSTRÖM
Jonathan Granström
 • Född

  1986-03-09

 • Längd

  178 cm

 • Vikt

  88 kg

klubblogo
Poängligan - SM-slutspelet
Profilbild

Bud Holloway

Mål

9

Assist

10

Poäng

19
BIF 2 Jakob Silfverberg 16
SAIK 3 Joakim Lindström 15
SAIK 4 Jimmie Ericsson 14
SAIK 5 Oscar Möller 13

Fullständig statistik »

Skytteligan - SM-slutspelet
Profilbild

Jakob Silfverberg

Mål

9

Assist

7

Poäng

16
SAIK 2 Bud Holloway 9
SAIK 3 Jimmie Ericsson 7
AIK 4 Kent McDonell 6
SAIK 5 Oscar Möller 6

Fullständig statistik »