Resultat: Skellefteå förstörde Brynäs guldfest

Publicerad: 2012-04-15 22:14

Hemmalaget Brynäs ledde med 2-1 efter den första perioden och var på god väg mot en rejäl guldfest. Men Skellefteå ville annat och i den andra akten vände man till 2-3 och till slut vann också västerbottenslaget med 4-3 efter förlängning, då Oscar Lindberg blev suddenhjälte för SAIK. Därmed står det nu 3-1 i matcher till Brynäs inför SM-finalrond nummer fem som avgörs på tisdag i Skellefteå Kraft Arena.

Brynäs - Skellefteå 3-4 OT

Brynäs leder med 3-1 i matcher i bäst av sju.

Skellefteå gjorde den första periodens klart snyggaste mål efter ett klapp-klapp-spel där Erik Forssell var sist på pucken. Problemet för SAIK var bara att SM-slutspelets skyttekung Jakob Silfverberg dessförinnan och strax efter nätade för Brynäs.

Silfverbergs tionde och elfte slutspelsmål, båda för övrigt i powerplay, gav därmed Brynäs 2-1 efter 20 minuter. Skotten så långt 7-8 och medan Skellefteås målvakt Joacim Eriksson får ta på sig Silfverbergs andra mål fortsatte Brynäs målvakt Niklas Svedberg att imponera i sin kasse.

- Självklart kul att göra mål, men det viktigaste är att vi vinner. Vi ska gå för trean och fortsätta att pumpa på och inte bli defensiva. Det är fullsatt och vi vill bjuda tillbaka till publiken, sa Silfverberg till TV4 efter den första akten.

- Vi kommer att fortsätta att skjuta och jag tror att puckarna kommer att trilla in, sa Skellefteås målskytt Forssell.

Söderberg och Lindström vände på matchen

Precis som Forssell efterlyste fortsatte Skellefteå att skjuta och man vann också skotten i den andra perioden med 12-9, men framför allt gjorde först Anders Söderberg 2-2 innan Joakim Lindström direkt från utvisningsbåset kom helt ren med Svedberg och säkert satte 2-3 till västerbottenslaget.

Lindströms mål kom för övrigt med endast 33 sekunder kvar av den andra akten. Noterbart är också att SM-slutspelets poängkung Bud Holloway så långt hade två assists.

Gunderson ordnade förlängning

2-1 efter den första perioden, men 2-3 efter 40 minuter och plötsligt var Gävles och Brynäs planerade guldfest långt borta. Men Ryan Gunderson ville annat och ståendes strax innanför anfallsblå skickade BIF-backen in 3-3 05:25 in på den tredje perioden.

Men Gundersons mål var också det sista vi fick se under ordinarie tid och därmed 3-3 och 25-31 i skott efter 60 minuter.

- Det är fantastiskt roligt att spela och någon i vårt lag ska bli hjälte i dag, sa Brynäs Daniel Widing inför förlängningen.

- All press är på Brynäs som ska bärga sitt guld, medan vi kan gå ut och spela avslappnat, sa Skellefteås Fredrik Lindgren.

Forsberg: "Det var på tiden"

Väl i förlängningen blev sedan alltså Oscar Lindberg stor matchhjälte för Skellefteå när han i powerplay satte 3-4 06:35 in på den fjärde perioden. Strax innan hade Silfverberg missat (i stolpen) en straff för Brynäs och den här extremt underhållande matchen hade lika gärna kunnat sluta med en guldfest för gävlelaget.

- Jag känner glädje och det var på tiden. Nu har vi startat en historisk vändning och det är skönt att knäppa Brynäs på näsan, då de hade förberett för en guldfest, sa Skellefteås tränare Anders Forsberg efter suddensegern.

Därmed alltså 3-1 i matcher till Brynäs och nästa rond spelas på tisdag i Skellefteå.

 
RESULTAT
Söndag 15 april
JAKOB SILFVERBERG
Jakob Silfverberg
 • Född

  1990-10-13

 • Längd

  183 cm

 • Vikt

  83 kg

klubblogo
Skytteligan - SM-slutspelet
Profilbild

Jakob Silfverberg

Mål

11

Assist

7

Poäng

18
SAIK 2 Bud Holloway 9
SAIK 3 Jimmie Ericsson 7
AIK 4 Kent McDonell 6
SAIK 5 Oscar Möller 6

Fullständig statistik »

Poängligan - SM-slutspelet
Profilbild

Bud Holloway

Mål

9

Assist

12

Poäng

21
BIF 2 Jakob Silfverberg 18
SAIK 3 Joakim Lindström 17
SAIK 4 Jimmie Ericsson 15
SAIK 5 Oscar Möller 14

Fullständig statistik »

OSCAR LINDBERG
Oscar Lindberg
 • Född

  1991-10-29

 • Längd

  183 cm

 • Vikt

  84 kg

klubblogo