Resultat: Brynäs säkrade guldet på hemmaplan

Publicerad: 2012-04-19 21:35

Brynäs IF är svenska mästare 2011/12. Tack vare segern med 2-0 mot Skellefteå på torsdagen säkrade laget sitt 13:e SM-guld genom tiderna. Det blev till slut 4-2 i matcher för Brynäs som firar sitt 100-årsjubileum tillsammans med Le Mat-pokalen, beviset på att laget är bäst i Sverige.

- Det går inte att beskriva, jag är så jäkla glad! Vi bestämde oss faktiskt i juli att vi skulle ta det här och jag är så jäkla stolt över killarna och alla som jobbar runt laget. De är så jäkla värda det där, säger Brynäs tränare Tommy Jonsson till TV4 direkt efter matchen.

Det var en fantastisk stämning i Läkerol Arena som lyfte fram hemmalaget mot guldet i tredje perioden. Publiken stod upp och hyllade sina hemmahjältar som reste sig efter två raka förluster i finalserien och avgjorde på tredje matchbollen - klubbens första guld sedan 1999.

Skellefteå öppnade bäst

Men samma publik trodde nog att Brynäs skulle ta tag i saker och ting från start - inte minst eftersom tränare Tommy Jonsson predikade just det i en intervju med TV4 inför matchen - men så blev det inte riktigt. Efter ett tidigt powerplay som Skellefteå klarade galant var det gästerna för hela slanten.

Niklas Svedberg som var tillbaka i Brynäskassen fick göra skäl för lönen både en, två och tre gånger i den första perioden när Skellefteå frestade på med skott. 16 till antalet närmare bestämt, att jämföra med Brynäs fem. Men, alltjämt 0-0 i paus.

Brynäs jämnade ut spelet betänkligt i akt nummer två, mycket tack vare två powerplay i följd. Och det var i kölvattnet av dem som Jakob Silfverberg klev in i handlingen med en fantastisk individuell prestation. Från ett läge där ingen väntade sig det, drog Brynäs-kaptenen på ett stenhårt dragskott som letade sig in högt bakom Joacim Eriksson. 1-0 inför tredje perioden.

"Det är helt magiskt!"

Ett mål som skulle visa sig matchavgörande. För i tredje perioden ökade Ryan Gunderson på till 2-0, och segern var aldrig riktigt hotad efter det. Niklas Svedberg höll nollan för fjärde gången i SM-slutspelet.

- Vi kommer hem i dag och gör en sån enorm laginsats och får bjuda hemmapubliken på det här. Det är helt magiskt. Alla krigar stenhårt och Svedberg är magiskt bra i målet och tar allt. Vi har alltid jobbat för det här sedan i somras och har aldrig tvivlat på det vi håller på med, säger Jakob Silfverberg till TV4.

Niklas Svedberg:

- Det här betyder fantastiskt mycket för mig. Det är det här jag har drömt om varje gång jag tränat sedan jag var två år.

"Vi räckte inte hela vägen"

Skellefteå tog sikte mot en historisk vändning, men det räckte inte hela vägen fram. Lagkapten Jimmie Ericsson försöker sätta ord på känslorna:

- Nu är säsongen slut och vi har jobbat för det här guldet hela säsongem. Det räckte inte till hela vägen. Självklart jäkligt tungt. Det som avgjorde var att Brynäs har varit lite effektivare än oss i den här finalserien, säger han.

 
RESULTAT
Torsdag 19 april

Brynäs IF svenska mästare efter 4-2 i matcher.

Poängligan - SM-slutspelet
Profilbild

Bud Holloway

Mål

10

Assist

13

Poäng

23
BIF 2 Jakob Silfverberg 20
SAIK 3 Joakim Lindström 17
SAIK 4 Jimmie Ericsson 16
BIF 5 Calle Järnkrok 16

Fullständig statistik »

Skytteligan - SM-slutspelet
Profilbild

Jakob Silfverberg

Mål

13

Assist

7

Poäng

20
SAIK 2 Bud Holloway 10
SAIK 3 Oscar Möller 7
SAIK 4 Jimmie Ericsson 7
AIK 5 Kent McDonell 6

Fullständig statistik »