Norrena: "Min framtid är helt öppen"

Publicerad: 2012-04-26 15:49

Målvakten Fredrik Norrena har fortfarande ett år kvar på kontraktet med Linköping. Trots det har LHC gjort klart med HV71:s Andreas Andersson och förlängt kontraktet med Christian Engstrand. Hockeyligan.se ringde upp Norrena för att få lite mer klarhet i hur landet ligger för hans del inför den kommande säsongen.

Den gångna säsongen noterades Fredrik Norrena för en räddningsprocent på 91,97. Den finländske burväktaren bokfördes även för fyra hållna nollor. Nu är frågan var Norrena spelar nästa säsong?

- Ingen aning. Just nu tränar jag på egen hand och försöker att hålla mig i form så gott det går. Jag har ju kontrakt ett år till med Linköping och därför är det min skyldighet att hålla mig i form. Men jag lär knappast spela med LHC till hösten och i nuläget är min framtid därför helt öppen, säger Norrena till Hockeyligan.se.

"Onödigt att ha fyra målvakter på lönelistan"

Hur ser du på att Linköping har värvat Andreas Andersson från HV71 trots att du fortfarande har kontrakt med LHC?

- Jag har inte följt med så mycket kring vad som har hänt den sista tiden, men att jag fortfarande har kontrakt är ju lika mycket klubbens problem som mitt. Jag menar att det kanske även ligger i deras intresse att lösa det hela. Det känns ju lite onödigt att ha fyra målvakter (red anmärkning: även Axel Brage har kontrakt) på lönelistan. Men just nu vill jag inte säga för mycket och det hoppas jag att du förstår, säger burväktaren och fortsätter:

- Men det känns ändå ganska lugnt just nu och vi får se vad som händer framöver. Det enda jag kan göra nu är att fortsätta att hålla i gång på bästa sätt. För tillfället utesluter jag ingenting och svenska klubbar får gärna höra av sig om de behöver en sista utpost.

Hur ser du på säsongen som har varit?
- Vi hade en jobbig säsong ända in i sista sekunden och jag hoppas att man har lärt sig av den. Det är bara att titta på hur det gick för Djurgården. I vårt fall tycker jag att vi överarbetade och det blev lite panikstämpel över det hela, och vi hade aldrig något flyt i vårt spel. Sen fick vi inte heller någon boost när tjeckerna kom. Skulle artistlösningen vara en fantastisk lösning så skulle givetvis fler klubbar använda den.

"Det är inte synd om mig"

Hur ser du på din egen insats?
- Jag tycker att jag kan gå vidare med hedern i behåll och jag tycker att jag har hållit en hög nivå statistiskt under alla mina år i LHC. När jag om tio år tittar tillbaka på min insats i Linköping kan jag säga att jag har gjort ett bra jobb för klubben. Jag tycker också att jag har känt för laget.

Men Linköping verkar inte hålla med dig i det fallet?
- Jag ville absolut fortsätta i LHC och jag var också inställd på att fortsätta. "Weinis" (Mattias Weinhandl) har kommit hem och det skulle ha varit kul att köra på ett år till, men varför det har blivit som det har blivit får du fråga LHC om.

Har du någon egen teori om varför det har blivit som det har blivit?
- Jag kanske har brytt mig för mycket och kanske har tagit ett för stort ansvar.

Hur menar du då?
- Jag kanske har sagt min åsikt när man inte borde ha gjort det. Som utlänning och dessutom målvakt har man alltid press på sig och det kan vara en svår balansgång att förväntas leda laget både i med- och motgång. Men det är här ingen snyftstory och det är inte synd om mig. Det är klubbens beslut och det är inte värt att gå in i en diskussion via medierna.

- Det som är viktigt för mig nu är det löser sig för mig och min familj. Men jag är 38 år och har ett år kvar på kontraktet med LHC och det kan också vara så att jag har spelat min sista hockeymatch. Blir det så är det i så fall inte mer med det. Men det kan också bli ett mellanår, jag får helt enkelt ta det som det kommer.

"Inte sugen på att köra på 80 procent"

Norrena har så här långt gjort åtta säsonger i Elitserien, eller en säsong i AIK och en i Frölunda samt totalt sex säsonger i Linköping. Meritmässigt på klubbnivå har han bland annat vunnit SM-guld med Frölunda (2002/03), tagit hem KHL med Ak Bars Kazan och även spelat i NHL med Columbus Blue Jackets. Landslagsmässigt består hans ishockey-CV bland annat av ett OS-silver, ett VM-silver och ett VM-brons.

Kan du tänka dig att vänta en bit in på säsongen eller eventuellt att spela på lägre nivå?

- Jag är inte riktigt den som kan varva ner och köra på 80 procent och får jag ett bra läge då kör jag. Jag har ju som sagt skyldighet att hålla mig i form, för om någon ringer i juli räcker det ju inte att säga att jag har spelat i mars.

Hemlin: "Jag har största respekt för Fredrik"

Linköpings sportchef Johan Hemlin är tydlig med varför man har valt att värva Andreas Andersson trots att Fredrik Norrena fortfarande har ett år kvar på kontraktet.

- Vi vill föryngra och lyfta fram Christian Engstrand och vi vill ha ett målvaktspar som tävlar på lika villkor. Och det blir inte riktigt så om Norrena och Engstrand är vårt målvaktspar. Därför har vi värvat Andreas Andersson, säger Hemlin till Hockeyligan.se.

Hur ser du på att Norrena fortfarande har kontrakt med er?
- Jag har största respekt för Fredrik som person och som målvakt och sånt här händer ibland inom hockeyvärlden. Fredrik har fått beskedet för sex veckor sen och sånt här brukar alltid lösa sig.

Mer läsning om Linköping:

Weinhandl tillbaka i Elitserien och Linköping
Linköping föryngrar A-truppen

Fyra nyförvärv klara för Linköping
Roger Melin återvänder till Linköping
Andersson och Grillfors klara för Linköping

 
FREDRIK NORRENA
Fredrik Norrena
  • Född

    1973-11-29

  • Längd

    183 cm

  • Vikt

    86 kg

klubblogo
LHC OM SÄSONGEN/FRAMTIDEN

Pressträff inför säsongen 2012/2013

Johan Hemlin och Mike Helber pratade på dagens pressträff om föregående säsong och framtiden.