von Konow del 2: Hockeyn tar över i Brynäs

Publicerad: 2012-05-11 13:05

Att Brynäs en dag skulle bli det ledande och dominerande laget i svensk hockey under många, många år var det ingen som kunde drömma om på 1940 - och 1950-talet. Under denna tid levde Brynäs helt i skymundan för storheter som Gävle GIK och Strömsbro IF, skriver hockeyoraklet Gregor von Konow.

När Gävle GIK med bröderna Hans "Sto-Stöveln" och Carl-Göran "Lill-Stöveln" Öberg i spetsen blev svenska mästare 1957 åkte Brynäs ur serien. Läget såg allt annat än ljust ut - laget var dåligt, publiken svek och ekonomin var körd i botten och ledningen funderade allvarligt på att lägga ner hockeylaget.

Men stryelsen och ledningen bestämde sig i alla fall för att göra ett sista försök för att nå Allsvenskan. Det skulle emellertid ske med egna, unga spelare kompletterade med några etablerade utifrån när ekonomin tillät det. På vårvintern 1960 tog Brynäs steget upp i Allsvenskan/Högsta serien igen.

Brynäs vann sin Div II-serie överlägset och rodde även hem Kvalserien. Brynäs etablerade sig sedan direkt som ett bra mittenlag under sin första säsong i serien. Det stod klart för alla att Brynäs kommit till Allsvenskan för att stanna.

- Hade vår satsning inte gett resultat, så hade vi nog tvingats att ge upp, sa dåvarande hockeybasen Henry Jansson, en av de riktigt stora ledarna i Brynäs genom tiderna. Jag tror inte att vi orkat eller haft lust att börja om från början igen.

Slog Leksand i guldmatchen 1964

Men satsningen gav resultat. Under sin tredje säsong (1962/1963) gick Brynäs till SM-slutspelet för första gången. Ett år senare blev klubben svenska mästare. Det var första gången på sju år som Djurgården inte vann.

Brynäs vann sina samtliga sju matcher i SM-serien och toppade tabellen
med tre poäng tillgodo på tvåan Leksand. Brynäs slog masarna med 4-2 i Leksand inför 12 479 åskådare i femte omgången och det avgjorde guldstriden.

Brynäs tappade visserligen guldet till Västra Frölunda året därpå, men vann sedan tre år på raken. 1972 blev Brynäs svenska mästare för sjunde gången på nio säsonger och deras dominans var total. Brynäs hade inte bara det
bästa spelarna och det bästa laget, man tränade också bäst och
hårdast.

- Om du vill vinna och bli bäst måste du vara beredd på att satsa och träna hårt, säger förre storstjärnan Tord Lundström, klubbens bäste målskytt med över 300 fullträffar. Det var vi. Vi gjorde allt för att vinna. Det spelade ingen roll om det var träning eller match, alla ville vinna hela tiden. Du måste ha den inställningen om du vill bli bäst och bli en vinnare.

Det är bara att hålla med den gode Tord Lundström. Säkert frågar sig en del hur det kunde komma sig att Brynäs kunde bli så fruktansvärt bra på så kort tid? För det första hade Brynäs ett fantastiskt lag som man satte ihop på bara några säsonger. Brynäs gick upp i Allsvenskan med ett riktigt bra och utvecklingsbart lag och hade stommen till ett blivande storlag.

De följande åren förstärktes laget med spelare som Lennart "Tigern" Johansson, Lennart "Lill-Strimma" Svedberg, Tord Lundström, Jan-Erik
Lyck, Bertil "Masen" Karlsson och Lars-Göran Nilsson samt senare Inge Hammarström, Stig Salming, Börje Salming och Stig Östling.

Brynäs hade en förmåga att suga åt sig de flesta av landets största
talanger. Lägg därtill att Håkan Wickberg, Hans "Virus" Lindberg, Stefan "Lill-Prosten" Karlsson, Hasse Sjöberg, Kjell Larsson, Lsse Bylund, Lasse Hedenström, Kjell "Kulan" Johnsson och Hans Dahllöf redan fanns på plats i Brynäs  eller var på väg dit och bygget var klart.

För det andra tränade Brynäs stenhårt, mycket mer och bättre än andra lag. Tränar man mycket blir man också mycket bra. Brynäs var också först med att införa styrketräning i sin träning av svenska lag. Inställningen till träningar och matcher var mycket proffsig. Liksom viljan att vinna till varje pris. Brynäs hade också flera tuffa och hårda spelare som var beredda att gå över gränsen när det var läge att göra det.

Allt detta bidrog till att göra Brynäs till en vinstmaskin i svensk hockey under väldigt många år.

- Jag minns ett tillfälle då Håkan Wickberg (meriterad landsslagsspelare) och jag resonerade om Brynäs framgångar, skrev tränaren/coachen Tommy Sandlin i sin bok "Bjud på dig själv" om positivt ledarskap. "Vad kan det egentligen bero på att vi vinner så mycket", sa jag?

"Det måste vara för att vi tränar mer och bättre än de andra", svarade Håkan. Jag sög förstås åt mig de orden och trodde att jag hade en väldigt stor betydelse. Jag insåg inte att jag var en liten del i ett komplicerat
system i förhållande tränare/lag. Än hade jag mycket att lära. Då förstod jag inte mycket av den ledarfilosofi som nu är min ledstjärna i idrottsarbetet.

Möjligen har jag arbetat enligt den filosofin ganska länge, men i så fall helt omedvetet. Det är först under de senaste fyra-fem åren som jag
ingående börjat analysera det idrottsliv jag varit med om.

Vilka ledare!

                                                                                                                                                                                                                                                                                              Helt klart är att Tommy Sandlin haft mycket stor betydelse som tränare och ledare i Brynäs genom åren. Sandlins sex vunna SM-guld i klubben talar sitt tydliga språk. Detsamma omdömet gäller ledare som Thure Wickberg, Henry Jansson, Lennart Jansson, Breit Hellman, Bo Hessel och Tage Malmberg.

Kloka, skickliga och framsynta ledare allihopa. När ett lag som Brynäs har förmånen att få ha sådana ledare är det svårt att misslyckas. Thure Wickberg anser jag är en av våra största ledare i svensk hockey genom tiderna. Han kom från Djurgården till Brynäs 1953 och förvandlade klubben från kvarterslag till storlag.

Detta måste vara den bästa och viktigaste värvning Brynäs gjort under alla år. Utan Wickberg hade Brynäs inte existerat idag. Wickberg var under sin tid i Djurgården på 1940-talet allsvensk i fyra sporter, nämligen fotboll, bandy, handboll och tennis. Han spelade senare även allsvensk fotboll i Sandvikens IF och bandy i Sandvikens AIK. Han var som ledare med och förde upp Djurgården i Högsta serien i slutet av 1940-talet.

- Thure Wickberg var en fantastisk ledare, inget snack om saken, sa Breit Hellman i en intervju på 1990-talet. Han orkade arbeta hur mycket som helst och hade en fenomenal förmåga att hitta rätt gubbe på rätt plats. Han in mig som lagledare för jag var ung och hade bra kontakt med killarna, han tog med arbetsmyran Henry Jansson för att han var språkkunnig, ordningssam och perfekt som sekreterare.

Henry var otroligt duktig. Kassören Lennart Jansson kunde det där med räkenskaper och var dessutom pratsam och rolig. Thure var duktig på att plocka in folk, men så vitt jag känner till slängde han aldrig ut någon. Det var hans sätt att göra så. Jag eller någon annan kunde slänga ur oss något om någon på hans firma.

Men Thure lutade sig bara framåt "Du förstår att det är så här i livet att alla kan inte vara bäst, och om jag bara hade toppingengjörer hos mig vad skulle de andra firmorna göra då? Nej, även de sämre killarna måste ju ha ett jobb." 

Framgångarna fortsätter att komma för Brynäs 

Framgångarna fortsatte att komma för Brynäs även under andra delen av 1970-talet. När Elitserien drog igång i mitten av 1970-talet vann Brynäs två raka guld. Fyra år senare blev klubben mycket sensationellt svenska mästare igen. Detta efter att året före gjort sin sämsta säsong på över 20 säsonger. 1993, 1999 och 2012 vann Brynäs SM-guld igen.

Senaste guldet var nästan lika oväntat som när laget vann 1980. Det var i alla fall ingen utanför klubben som före seriestarten trodde att Brynäs skulle vinna. Men Brynäs är Brynäs och har en fantasisk hockeykultur och har mer än en gång visat att de kan vinna när ingen räknat med det.

Förra säsongen blev Brynäs som bekant bara sjua i tabellen och hade inför årets säsong inte vunnit en enda kvartsfinalserie sedan 2000. Hockeyligan och hela Hockey-Sverige säger grattis, grattis till 100-årsfirande Brynäs och önskar lycka till framöver.