Linus Omark fortsätter karriären i Schweiz

Publicerad: 2012-08-29 13:00

Elitseriebekante Linus Omark kommer närmast från en skadefylld säsong och så sent som i tisdags var frågan var den NHL- och KHL-meriterade forwarden, vars NHL-rättigheter fortfarande ägs av Edmonton Oilers, kommer att spela den kommande säsongen.  Nu är det klart att 25-åringen fortsätter sin karriär i schweiziska EV Zug. "Jag har skrivit på ett ettårskontrakt" skriver Omark på väg till flyget i ett sms till Hockeyligan.se.

Intervjun gjordes under tisdagen och under onsdagen blev det alltså klart att Linus Omark kommer att tillbringa den kommande säsongen i schweiziska EV Zug.

105 poäng på 177 elitseriematcher för Luleå, 36 poäng på 56 KHL-matcher för Dynamo Moskva och 30 poäng på 65 NHL-matcher för Edmonton Oilers. Linus Omarks ishockey-CV talar för sig själv, men nu är alltså frågan var forwarden kommer att spela under 2012/13?

- Än så länge vill jag spela i NHL och jag kollar hela tiden på vilka alternativ som kan finnas. Men just nu har ju många lag i Nordamerika semester och så ställer ju en eventuell lockout till det hela, säger Omark till Hockeyligan.se och fortsätter:

- Jag tillhör fortfarande Edmonton, men har samtidigt varit tydlig med att jag vill bli bortbytt till något annat NHL-lag. Det har funnits intresserade lag och även konkreta bud, men Edmonton måste ju också vara nöjda innan de släpper mig. Det är självklart lite frustrerande att ingenting har hänt, men man kan aldrig ta något för givet.

Övertorneåsonens senaste säsong blev rätt kort med tanke på hans långtidsskada (fotskada) och totalt sett hann 25-åringen med tre poäng på 14 matcher för Edmonton Oilers i NHL samt med 16 poäng på 18 matcher med AHL-laget Oklahoma City Barons. Hur ser du på möjligheterna till ett nytt NHL-kontrakt?

- Jag har ingen kristallkula, men mycket kan fortfarande hända.

Hur ser du på fortsatt spel i AHL?
- Jag kan tänka mig att spela för ett annat AHL-lag, där jag kan jobba mig upp i NHL.

Linus Omark
Omark under försäsongen med Luleå. Foto: Luleå Hockey

Du placeras med jämna mellanrum i Elitserien och det känns som att det kommer att ryktas en hel del kring dig och spel i Sverige eller i någon annan europeisk liga de kommande veckorna?

- Spel i Europa är intressant, men då måste det också kännas rätt. Jag vill inte välja något som jag sen får ångra. Mitt mål är fortfarande att spela i NHL och nu väntar jag precis som alla andra på om det blir lockout eller inte, säger trollkarlen från Tornedalen och tillägger:

- Sen vill jag heller inte säga för mycket, då mycket kan hända innan det kommer ett besked om det blir lockout eller inte. I och med att jag inte har något kontrakt med Edmonton är det inga problem för mig att skriva ett kontrakt med någon europeisk klubb om jag vill. Men i och med att Edmonton fortfarande har mina rättigheter är jag ju inte fri att gå till vilken NHL-klubb jag vill.

"Ett svårt dilemma"

Hur ser du på spel i KHL, där du redan har gjort en säsong i Dynamo Moskva?
- Precis som för Elitserien ska det kännas rätt och jag vill i så fall komma till ett bra lag. Men för tillfället är det omöjligt att säga hur det blir. Ena dagen känns det rätt att köra ett år i Europa och andra dagen vill man bara åka över till Nordamerika. Det är ett svårt dilemma. Men visst vill man komma igång och spela matcher.

Hur är formen?
- Jag har tränat med Luleå Hockey tidigare i somras och nu ska jag börja köra isträning med J20-laget. Foten är hel igen och jag har kunnat bygga upp formen under hela sommaren. Skridskoåkningen känns också jättebra, men det är givetvis något helt annat att spela matcher och det är ju det jag saknar just nu.

Hur ser den närmaste tiden ut?
- Vi får se vad som dyker upp, men fram tills att det löser sig med någon klubb kommer jag att stanna här i Luleå och hålla igång på bästa sätt.

 
Peter Karlberg
Redaktör, Hockeyligan.se
red@hockeyligan.se
 

Copyright © 2011-2014 SHL AB

E-post: info@shl.se

Produktion och drift: Sports Editing Sweden AB

Design/grafik: A45 Design AB