Ge plats åt legendarerna

Publicerad: 2012-11-09 10:29

Serien om legendarer från Elitserien fortsätter här på Hockeyligan.se. Den här gången hyllar vi två riktiga trotjänare som verkligen förtjänar respekt.

Jörgen Jönsson - 711 Elitseriematcher

Det finns inte många spelare som förknippas så starkt med en klubb som Jörgen Jönsson gör för Färjestad. Med 711 matcher i Elitserien är han föralltid en legendar. Karrirären startade hemma i Ängelholm och det var i Rögle som Jönsson skulle spela sina första tre säsonger i Elitserien. Därefter blev han trogen Färjestad i resten av hans karriär i Elitserien.

Totalt blev det alltså 711 matcher och under dessa mäktade nummer 21 med 535 poäng. Dessutom spelade Jönsson 163 kval- och slutspelsmatcher dör han stod för totalt imponerande 123 poäng. Under åtta av säsongerna fick han äran att vara lagkapten.

Jörgen Jönsson spelade även under säsongen 99-00 i NHL med först Anaheim och sedan New York Islanders. Totalt blev det 79 NHL-matcher och 31 NHL-poäng.  

I Tre Kronor har Jörgen Jönsson flera gånger fått ta på sig kaptensmärket. Det blev 286 matcher i landslagströjan och 128 poäng.

Se hyllningen till Jörgen Jönsson här.

Niklas Andersson - 548 Elitseriematcher

Frölundas trotjänare Niklas Andersson har en gedigen karriär bakom sig. Med sina 548 Elitseriematcher (alla i Frölunda) är han en spelare som som är starkt förknippad med Elitserien och sin Göteborgsklubb.

Under hans Elitserietid blev det även 85 kval- och slutspelsmatcher där han stod för 67 poäng. I grundseriespelet stod han för 471 poäng på sina 548 matcher. Förutom spel i Elitserien har Niklas Andersson en meriterande NHL-karriär i bagaget. Det har blivit spel i Québec Nordiques, New York Islanders, San Jose Sharks, Nashville Predators och Calgary Flames. Totalt 165 matcher och 82 poäng.

Även i landslagssammanhang är Andersson en legendar. 97 landskamper blev det med en poängskörd som stannade på 48 poäng. Ett snitt på nästan en poäng varannan landskamp han spelade.   

Se hyllningen till Niklas Andersson här.

 
Elitserien Play

Du har väl inte missat elitserielagens web-TV Elitserien Play? Den är på motsvarande sätt som för andra stora Play-tjänster en naturlig samlingsplats för den som älskar ishockey och Elitserien. Tjänsten återfinns på www.elitserienplay.se.

Statistik och tabeller

Hockeyligan.se:s statistikbas, e-stat, ger dig all statistik du behöver för att bli riktigt påläst om både legendarer och nuvarande spelare i Elitserien.

Elitserien Arena

Följ Elitserien live med Elitserien Arena, där du hittar artiklar och video både inför och efter match - och under match självfallet även liverapportering med statistik.