Matchguider: Skellefteås Lindgren når 300 matcher i SM-finalreprisen mot Brynäs

Publicerad: 2012-12-03 18:00

Moderklubben heter IFK Arvidsjaur, men bortsett från en säsong i Färjestad (2009/2010) har Fredrik Lindgren tillhört Skellefteå AIK sedan 1999. På tisdag gör SAIK-backen match nummer 300 i Elitserien och passande nog når Lindgren den milstolpen i en SM-finalrepris mot de regerande mästarna Brynäs. Här hittar du även allt inför tisdagens fyra övriga matcher, eller Luleå-Frölunda, MODO-Växjö, AIK-Färjestad och HV71 mot Linköping.

Skellefteå - Brynäs

Poängmässigt har 32-årige Fredrik Lindgren totalt sett i Elitserien samlat på sig 63 (18+45) poäng och i tisdagens SM-finalrepris mot Brynäs gör han alltså match nummer 300 i Elitserien.

Både Skellefteå och Brynäs kommer närmast från förluster. BIF fick i lördags se sig nollat av Frölundas Julius Hudacek, när FHC vann med 3-0. SAIK:s 3-4-nederlag i lördags mot AIK var västerbottenslagets fjärde förlust på lagets fem senaste matcher.

För Skellefteås del återstår nu tre matcher innan Elitserien går på julledighet.
- Vi förväntar oss att vi ska sätta oss i lägen för att vinna tre matcher. Hockeymatcher ska vinnas. Spelar ingen roll vilken tid på året, vi vill vinna, säger Skellefteås assisterande tränare Bert Robertsson till klubbens hemsida och fortsätter med vad som gäller på tisdag mot Brynäs.

- Vi måste upp med farten på ett effektivt sätt och använda oss av hela laget på ett effektivt sätt. Sen gäller det att vi litar på oss själva, att vi själva bestämmer hur vi ska spela. Ingen annan.

Tar man en titt på säsongens inbördes möten mellan Skellefteå och Brynäs står det 1-1 i matcher, efter 5-3 till SAIK och 3-2 till BIF. Värt att nämna är också att Brynäs har förlorat sina tre senaste bortamatcher samt gjort färre än två mål per match i de tre senaste bortamatcherna.

Holloway och Lindholm poängkungar

Skellefteås och Elitseriens poäng- (39 poäng på 29 matcher), PP-, plus/minus- och assistkung Bud Holloway har gjort minst en poäng per match de tre senaste matcherna. 

Brynäs Elias Lindholm leder fortfarande poängligan för Elitseriens juniorer, där han närmast skuggas av HV71:s William Karlsson, då Lindholm står på 17 poäng och Karlsson på 15. Noterbart är att duon Lindholm och Karlsson också är säsongens två första rookiekandidater.  

Skellefteå fortsätter att toppa Elitseriens PP-liga, BP-liga och tekningsliga, medan tisdagens motståndare Brynäs toppar ligan för utdelade tacklingar.

Skadelistan i Skellefteå har krympt, då både Johan Forsberg och John Klingberg gjorde comeback i lördags och nu består västerbottenslagets skadelista "bara" av Oscar Möller, Melker Karlsson och Petter Granberg.

- Att vi får tillbaka spelare betyder att vi får kika på nya formationer. Nu blir det en konkurrenssituation i laget och det kan vara utvecklande att de får tävla om platserna, säger SAIK-coachen Robertsson till klubbens hemsida.

Brynäs saknade senast Victor Berglind, Lars Jonsson, Mads Hansen och Sebastian Lauritzen. Mats Lavander är avstängd till och med den 4 december. Inte heller Christian Djoos ingick i lördagens laguppställning.

- Hansen gör comeback och det betyder mycket, han är en informell ledare och står för stabilitet i laget. Berglind gjorde sin första träning i dag (måndag). Lauritzen är på väg tillbaka, men inte aktuell än. Lavander är ju avstängd och så är det Jonsson då som är skadad, säger Brynäs tränare Tommy Jonsson till klubbens hemsida.

Skellefteå-TV: Klingberg inför matchen mot Brynäs

Luleå - Frölunda

I lördags fick Luleå Hockey se sin segersvit på fyra raka trepoängare brytas när norrbottenslaget förlorade mot Timrå med 3-4 efter straffar. Men Luleå har hur som helst tagit minst en poäng per match de fem senaste matcherna, vilket gör LHF till Elitseriens formstarkaste lag. Luleå har även tagit minst en poäng per match de tio senaste hemmamatcherna.  

Noterbart inför mötet i Coop Arena är också att Luleå har fem raka segrar och tre raka hemmavinster mot Frölunda. Säsongens två inbördes möten har LHF vunnit med 2-1 och 2-1 efter straffar.

Men tisdagens motståndare Frölunda har vunnit sina tre senaste matcher och senast slog göteborgslaget Brynäs med 3-0. Frölunda har vidare släppt in färre än två mål per match i sina tre senaste matcher. Men samtidigt har FHC gjort färre än två mål per match de tre senaste bortamatcherna.

Olausson - seriens formstarkaste spelare

Luleås poängkung Niklas Olausson har assisterat till minst ett mål per match de fem senaste matcherna och hans facit räcker just nu till en tredjeplats i Elitseriens assistliga. Olausson är dessutom Elitseriens formstarkaste spelare sett till de fem senaste matcherna. Även Olaussons radarpartner Toni Koivisto har gjort minst en poäng per match de fem senaste matcherna.

Luleås Daniel Mannberg, Jonas Berglund och Johan Porsberger är utlånade till Asplöven och senast saknade LHF Pavel Skrbek, Daniel Gunnarsson och Johan Gustafsson.

- Gustafsson är tillbaka och han står i mål mot Frölunda. Gällande Gunnarsson och Skrbek får vi avvakta och se hur det ser ut på tisdag, säger LHF:s assisterande tränare Thomas Berglund till Luleå Hockey-TV.

Frölundas Mikael Johansson och Pierre Johnsson saknas sedan tidigare.
- Det mesta fungerar bra och vi åker till Luleå med samma trupp som var med i Scandinavium senast. Humöret är på topp och vi hoppas att vi kan fortsätta spela med samma intensitet och glöd som den senaste tiden, säger FHC:s assisterande tränare Christian Lechtaler till klubbens hemsida.

Luleå Hockey inför matchen

MODO - Växjö Lakers

MODO kommer närmast från 1-2 mot Färjestad i Karlstad, men Ulf Samuelssons mannar har samtidigt vunnit sina tre senaste hemmamatcher. Växjö kommer i sin tur från 3-0 och lagets sjätte seger på åtta derbymatcher (de två senaste säsongerna) mot smålandsrivalen HV71. MODO har vunnit båda säsongens möten med Växjö, först med 2-0 och sedan med 3-2 efter förlängning.

Växjös Dennis Rasmussen har gjort minst ett mål per match de tre senaste matcherna och Växjös Tomi Kallio har assisterat till minst ett mål per match de tre senaste matcherna. Kallio delar vidare ledningen i Växjös poängliga, eftersom han och Petr Vampola båda så här långt har samlat på sig 16 poäng och nämnde Rasmussen är med sina nio mål skyttekung i smålandslaget.

Senast kom MODO till spel utan Samuel Påhlsson (långtidsskadad), Niklas Sundström och Nichlas Torp. Inte heller Janos Hari ingick i lördagens laguppställning. Torp och Sundström är ej redo för spel utan kör vidare med sin respektive rehabträning.

– Det kan bli några marginella förändringar i uppställningen, säger MODO:s tränare Ulf Samuelsson till klubbens hemsida.

Under måndagen blev det klart att MODO lånar ut målvakten Oscar Alsenfelt till allsvenska Leksand. Lånet gäller den här veckan.

Växjö Lakers Jan Urbas fick en smäll i den sista perioden i matchen i lördags mot HV71 och fick kliva av. Han kan inte spela mot MODO. Hans plats i kedjan med Steve Saviano och Alexander Johansson tas av Mikael Eriksson. Gustav Hjalmarsson kommer in som trettondeforward.

Backsidan är densamma som senast och Växjö Lakers kommer troligen att starta på sju backar. Fredrik Norrena vaktar målet. Tim Heed och Tom Linder är utlånade sedan tidigare. Allt enligt klubbens hemsida.

Lakers-TV: Rosén om segern mot HV71 och inför matchen mot MODO
Lakers-TV: Berglund om sin assist mot HV71 samt inför MODO

AIK - Färjestad (nedsläpp 19:15)

2-1-segern i lördags mot MODO var Färjestads fjärde raka vinst mot MODO och AIK kommer närmast från lördagens 4-3-seger mot Skellefteå. Den här säsongens matcher mellan AIK och Färjestad har slutat med varsin seger, eller 2-1 efter förlängning till Färjestad och 2-1 efter straffar till AIK.

AIK leder Elitseriens Fair play-liga (totalt 214 utvisningsminuter) medan Färjestad ligger näst sist i det avseendet, eftersom karlstadlaget i nuläget står på 366 utvisningsminuter.

Färjestads Christian Berglund har gjort minst en poäng per match de åtta senaste matcherna.

AIK:s skadelista har inte blivit kortare och det innebär att stockholmslaget nu mönstrar samma uppställning som i lördags mot Skellefteå. Således saknas fortfarande Josh MacNevin, Dick Tärnström, David Lillieström, Patric Blomdahl, Joakim Nordström, Esa Pirnes, Daniel Josefsson och Christian Sandberg, uppger "Gnaget" på sin hemsida.

Jack Connolly, Sanny Lindström, Mikael Johansson och Oscar Klefbom saknas sedan tidigare i Färjestad och Magnus Nygren är avstängd till och med den 8 december. Totalt fyra matchers avstängning för Nygren

Eldebrink tar över befälet i AIK

Under måndagen meddelade AIK att huvudtränaren Per-Erik Johnsson lämnar stockholmsklubben och ersätts av Anders Eldebrink. Färjestads tränare Leif Carlsson om vad AIK:s tränarbyte betyder inför tisdagens match.

- Som ny tränare hinner du naturligtvis inte göra så mycket på en dag, men det är ingen tvekan att spelarna vill positionera sig inför den nye tränaren. Många nya och unga spelare får en chans att visa upp sig, men vi måste jobba efter vårt och inte snegla för mycket på våra motståndare, säger FBK-tränaren till klubbens hemsida och tillägger:

- Vi vet att vi möter ett hungrigt AIK som gjort det bra i de senaste matcherna mot både topplagen Luleå, HV71 och Skellefteå och vi måste fortsatt vara på tå.

Anders Eldebrink ny huvudtränare för AIK

HV71 - Linköping

HV71 som i lördags förlorade smålandsderbyt mot Växjö Lakers med 0-3 har inför tisdagens drabbning i Kinnarps Arena vunnit sina fyra senaste hemmamatcher samt tagit minst en poäng per match i sina sex senaste hemmamatcher. I lördags bröt Linköping lagets två matcher långa måltorka när man slog Rögle med 3-1.

Sett till säsongens inbördes möten står det 1-1 i matcher efter 4-1 till Linköping i Kinnarps Arena och 5-0 till HV71 i Cloetta Center.

Sedan tidigare saknar HV71 Oscar Sundh, Jesper Thörnberg och Oscar Fantenberg och Linköping kom senast till spel utan Mattias Weinhandl, Christian Engstrand och Patrik Zackrisson.

- Det blir samma lag som senast, säger Linköpings assisterande tränare Magnus Hävelid till klubbens hemsida.

Under måndagen presenterades HV71:s William Karlsson som säsongens andra rookiekandidat.

William Karlsson är rookiekandidat nummer två
HVTV: William Karlsson om sin fantastiska måndag

Fotnot: All statistik är sammanställd innan måndagens match mellan Rögle och Timrå.

 
Elitserien 2012/2013
GP GD  P
1 HV71 29 14 58
2 Luleå 29 29 57
3 Skellefteå 29 34 54
4 Färjestad 29 24 51
5 Linköping 29 -3 48
6 Brynäs 29 -13 45
7 MODO 29 -1 44
8 Frölunda 28 -2 41
9 Växjö 29 -11 36
10 Timrå 29 -15 30
11 AIK 27 -22 30
12 Rögle 28 -34 22
Powerplay
 PP%
1 Skellefteå 21,37
2 Brynäs 20,79
3 Färjestad 19,61
4 Rögle 18,48
5 MODO 18,27
6 AIK 18,18
7 Luleå 18,10
8 HV71 17,82
9 Linköping 16,00
10 Timrå 13,54
11 Frölunda 11,63
12 Växjö 11,46
Boxplay
 BP%
1 Skellefteå 86,84
2 Luleå 85,71
3 MODO 85,19
4 AIK 84,44
5 Linköping 83,90
6 Timrå 83,33
7 Frölunda 82,83
8 HV71 82,46
9 Färjestad 82,35
10 Brynäs 79,79
11 Växjö 79,78
12 Rögle 76,42
Lagstatistik
 Hits/G
1 Brynäs 15,90
2 Växjö 13,86
3 Rögle 13,39
4 HV71 13,14
5 Skellefteå 13,03
6 Färjestad 12,10
7 MODO 11,28
8 Timrå 11,28
9 Frölunda 11,21
10 Linköping 10,41
11 Luleå 10,34
12 AIK 9,07
SKELLEFTEÅ - BRYNÄS
Tisdag 4 december 19:00
Skellefteå Kraft Arena
   
LULEÅ - FRÖLUNDA
Tisdag 4 december 19:00
COOP Arena
   
MODO - VÄXJÖ
Tisdag 4 december 19:00
Fjällräven Center
   
AIK - FÄRJESTAD
Tisdag 4 december 19:00
Hovet
   
HV71 - LINKÖPING
Tisdag 4 december 19:00
Kinnarps Arena
   
Poängligan
Profilbild

Bud Holloway

Mål

13

Assist

26

Poäng

39
LHC 2 Carl Söderberg 36
SAIK 3 Joakim Lindström 35
LHC 4 Pär Arlbrandt 28
FBK 5 Per Åslund 24

Fullständig statistik »

Skytteligan
Profilbild

Carl Söderberg

Mål

21

Assist

15

Poäng

36
SAIK 2 Joakim Lindström 13
HV71 3 Marcus Nilson 13
FBK 4 Per Åslund 13
SAIK 5 Bud Holloway 13

Fullständig statistik »

Assistligan
Profilbild

Bud Holloway

Mål

13

Assist

26

Poäng

39
SAIK 2 Joakim Lindström 22
LHF 3 Niklas Olausson 19
SAIK 4 Jimmie Ericsson 17
FHC 5 Joel Lundqvist 17

Fullständig statistik »

WILLIAM KARLSSON
William Karlsson
  • Född

    1993-01-08

  • Längd

    183 cm

  • Vikt

    80 kg

  • Profil »

klubblogo