Resultat: Säker derbyseger för Skellefteå

Publicerad: 2012-12-06 22:00

I fem heta Elitseriematcher fick vi se en säker derbyseger av Skellefteå, två förlängningsdraman, en straffläggning och en nolla av Norrena.

Luleå-Skellefteå 0-3

Bortalaget Skellefteå fick en smakstart på norrderbyt. Man tog kommandot direkt och gick ifrån till 0-3 innan första perioden var över. Petter Emanuelsson tryckte in pucken från nära håll, Viktor Arvidsson satte 0-2 på ett friläge och Pierre-Eduoard smällde in 0-3 i powerplay.

Luleå satte upp det högsta tempot i period två och skapade flera lägen för en reducering men effektiviteten fanns inte där. Den andra perioden var mer avvaktande från Skellefteå och man tänkte lite mer på försvaret, vilket man gjorde väl då 0-3 stod sig även genom andra perioden.

Tredje perioden blev inte mycket till match. Båda algen bröstade upp sig en aning och satte in några härliga tacklingar men matchen spelades mest av. Luleå förmådde inte att sätta in något hårt tryck och Skellefteå försvarade sin ledning galant. Derbyseger för Skellefteå med 3-0.

Linköping-MODO 4-5 OT

Det var en jämn första period i Cloetta Center och broderligt delade man på målskörden. Pär Arlbrandt satte 1-0 från nära håll till Linköping och från lika nära håll ordnade Per-Åge Skröder 1-1 i powerplay. Rättvist efter den första perioden.

Den andra perioden tilldelas MODO. Först snärtade Ladislav Nagy upp 1-2 snyggt i det högra krysset. Sebastian Karlsson kvitterade för Linköping men MODO skulle få det sista ordet i den andra perioden. Morten Madsen lirkade snyggt upp en backhand i krysset till 2-3 efter två perioder.

Mario Kempe satte 2-4 efter halva den tredje perioden. Då trodde många att matchen var avgjord. Men Simon Hjalmarsson tryckte in 3-4 med fem minuter kvar och med dryga minuten kvar, i powerplay och med uttagen målvakt så stänkte Pär Arlbrandt in 4-4 och tog matchen till förlängning.

Väl där spelade MODO i powerplay och Kyle Cumiskey kunde distinkt stänka dit 4-5 som blev matchavgörande. Två poäng till Örnsköldsvik.

Brynäs-Rögle 5-4 OT

Rögle överraskade Brynäs inledningsvis och satte upp ett bra tempo i matchen. Det skulle också ge resultat då Juha-Matti Aaltonen snyggt snärtade in 0-1 efter drygt halva perioden. Men innan signalen skulle ljuda hann Elias Lindholm med att kvittera från nära håll när han pillade in pucken mellan benen på Martin Gerber.

Rögle satte en bra fart även i den andra perioden och skapade en hel del lägen men fick inte in pucken. Istället kunde Brynäs jobba sig in i matchen och Calle Järnkrok smällde in 2-1 i powerplay. Men direkt därefter kom repliken. Brynäs målvakt Robin Rahm förmådde inte blockera pucken och Ted Brithén smög fram och petade enkelt in 2-2 i tom bur.

Först pricksköt Sebastian Enterfeldt in 3-2 till Brynäs och kort därefter tryckte Jonathan Granström in 4-2 för Brynäs. Ridå Rögle trodde många men jumbon kämpade sig ikapp. Red Brithén gjorde sitt andra mål för kvällen när han petade in en retur till 4-3. Och i slutforceringen kunde Daniel Sondell sätta 4-4 via en Brynäsklubba.

Men det var ändå hemmalaget som skulle få jubla sist. I förlängningen så tog det bara 14 sekunder innan Andreas Thuresson satte 5-4 och fixade bonuspoängen till sitt Brynäs.

Växjö-Frölunda 3-0

Det var en ganska tempofattig första period mellan Växjö-Frölunda. Skotten 6-1 till Växjö vittnar om det, men annars var starten på perioden händelserik. Kristoffer Berglund i Växjö kunde i powerplay slänga iväg ett höstlöv från blålinjen som letade sig in i mål.

Andra perioden gick helt klart till Växjö. Man pressade på och skapade lägen i stort sett i varje anfall för att utöka sin ledning. Men det skulle dröja till slutet av mittenakten innan man fick utdelning. Tomi Kallio stod beredd vid den vänstra tekningscirkeln och fick pucken i powerplay och han direktsköt in 2-0.

Tredje perioden började Frölunda bäst men man skapade inte några jättelägen för reducering. Istället kunde Växjö sticka upp i en kontring och sätta dit 3-0 genom Dennis Rasmussen. Efter det var det bara klockan som jobbade hårt. Matchen var avgjord och Växjö tog tre säkra poäng via en säker seger med 3-0.

Timrå-AIK 3-4 OT PS

AIK startade matchen bäst och fick också utdelning snabbt. Broc Little snappade upp en retur från nära håll och prickade in 0-1 i en period som mycket väl hade kunnat ge mer mål för gästerna.

AIK startade även den andra perioden bäst med bra fart och frenesi. Men man drog också på sig en hel del utvisningar och det var i powerplay Timrå kom att jobba sig in i matchen. Och det gav utdelning. Mat Robinson snappade upp en retur och pricksköt in 1-1. Men i anfallet efter tog AIK kommandot igen. Broc Little med en läcker flippmacka till Niclas Jensen som bara satte klubban till. 1-2 efter två perioder.

Timrå startade upp den tredje perioden bäst och Niklas Nordgren satte 2-2 på ett direktskott och kort därefetre fixade Christian Söderström 3-2 till Timrå från nära håll. Då kändes det som att det gick mot en hemmaseger, men Joakim Lundström i hemmamålet tappade pucken bakom mål och Oscar Steen kunde ta tag i pucken och lägga in 3-3 i tom bur.

I förlängningen sen hände inte mycket i målchansväg trots spel i fyra mot tre för AIK utan straffar fick avgöra där Björn Melin blev matchvinnare för AIK. Han var den enda som gjorde mål på straffarna och AIK tog två mycket viktiga poäng.

 
Johannes Gullbrand
Producent
red@hockeyligan.se
Elitserien 2012/2013
GP GD  P
1 Luleå 31 25 58
2 HV71 30 12 58
3 Skellefteå 31 35 57
4 Färjestad 30 25 54
5 Linköping 31 -2 52
6 Brynäs 31 -10 50
7 MODO 31 3 49
8 Frölunda 30 -4 43
9 Växjö 31 -11 39
10 Timrå 31 -14 34
11 AIK 29 -22 32
12 Rögle 30 -37 23
SENASTE MATCH
Torsdag 6 december
SENASTE MATCH
Torsdag 6 december
SENASTE MATCH
Torsdag 6 december
SENASTE MATCH
Torsdag 6 december
SENASTE MATCH
Torsdag 6 december
 

Copyright © 2011-2014 SHL AB

E-post: info@shl.se

Produktion och drift: Sports Editing Sweden AB

Design/grafik: A45 Design AB