• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 8 Februari Feb
Lördag Lör 10 Februari Feb
Torsdag Tor 15 Februari Feb
Lördag Lör 24 Februari Feb
Tisdag Tis 27 Februari Feb
Onsdag Ons 28 Februari Feb
Torsdag Tor 1 Mars Mar
Fredag Fre 2 Mars Mar

Tom Wandell: "Roligt att vara en del av satsningen"

23 maj 2016 09:30

Tom Wandell är ett av Örebros tyngre nyförvärv inför SHL 2016/2017. Den 29-årige forwarden har endast gjort en säsong i SHL, men den gången blev det succé. "Det känns jättekul att vara tillbaka och kunna fortsätta på det jag avslutade senast", säger Tom Wandell till SHL.se.


Södertäljesonen Tom Wandell startade sin ishockeykarriär i just Södertälje och klubbens juniorlag. Väl där var han en framträdande spelare som säsongen 2005/2006 också fick debutera i SHL. Där och då skulle också äventyret i födelsestaden sluta för Wandell som fäste blicken mot grannlandet Finland. Även där blev det en säsong innan han testade på spel i AHL och sedan återvände till Sverige och Timrå inför säsongen 2008/2009.

– Jag har sett väldigt många olika hockeyvärldar. Det är väldigt mycket erfarenheter att ta in under de här åren och det har varit en väldigt rolig resa, säger Wandell.

Säsongen i Timrå skulle bli Wandells stora genombrott och tvåvägsforwarden gjorde 41 poäng på 51 matcher.

Du har bara gjort en ordentlig säsong i SHL och då blev det succé, hur känns det att vara tillbaka?

– Det känns grymt kul. Just den säsongen jag spelade i SHL var väl egentligen det bästa avstampet från Sverige som jag kunde göra. Det känns jättekul att vara tillbaka och kunna fortsätta på det jag avslutade senast. Jag var bara 21 år och att göra sådana siffror när jag var så ung är väldigt bra. Det var väl en del i att jag sedan gick vidare till NHL.

Precis som han berättar fortsatte hans resa till Nordamerika och NHL, närmare bestämt i Texaslaget Dallas Stars. Där spelade han under drygt fyra säsonger, men efter hand minskade istiden och känslan av att flytta hem till Sverige tilltog.

– Jag är nöjd med min tid där. Jag kände väl när jag stack därifrån att jag hade blivit insatt i ett typ av fack och jag kände att jag inte kunde utvecklas mer när jag spelade så lite. Jag kände också att det var riktigt tufft att ta en första- eller andracenter där.

"Det var inte en lätt tid"

Men istället för en återkomst till SHL hamnade Wandell i Ryssland och KHL. Ett äventyr på tre år som skulle innebära spel i fyra olika klubbar. Åren blev inte riktigt som Wandell tänkt sig, poängskörden uteblev och avsaknaden av familjen blev till slut för stor.

– Först och främst är KHL en bra liga och det är ganska svårt att producera där. Det ser man även på en del stora stjärnor som kommer dit. Sedan är det tuffa resor. Man måste må bra vid sidan om för att kunna producera på isen och känna att det är roligt. Det tror jag att jag kommer att hitta lite mer i år än vad jag hade i Ryssland, berättar han och utvecklar:

– Det var egentligen två säsonger i rad utan familjen och det var inte en lätt tid varken för mig eller dem. Men vi har alla bitit i det sura äpplet och kört på för man ska ändå in och köra på och göra sitt jobb. Det gäller att försöka koppla bort det vid sidan av och gå in på isen och göra det man ska. Samtidigt är inte det lätt att lyckas med det varje dag.

Närheten till Stockholm viktig

Beslutet var alltså fattat. Wandell och familjen skulle hem till Sverige igen efter en resa som varat i sju år och involverat åtta olika klubbar. Blickarna riktades i närheten av Stockholm, där Wandell bor tillsammans med sin familj.

– Jag har inget lag egentligen, förutom Södertälje och så klart Timrå där jag slog igenom. Södertälje var på en lite för låg nivå. Jag och familjen kände att vi ville vara nära Stockholm och det blev att vi tittade på vad som fanns i närheten och valet föll på Örebro.

Höll du koll på SHL redan innan du bestämde dig för att åka hem?

– Ja, i alla fall på senare år när det började bli aktuellt att blicka hemåt. Innan jag började i Ryssland var det ju intressant att komma hem också. Jag krigade på i Ryssland och det känns riktigt bra att jag har gjort det och fått uppleva även det. Men på sistone har jag haft riktigt bra koll på SHL faktiskt.

Tom Wandell och NHL-spelaren Joakim Andersson är två tunga namn som Örebro landat inför den kommande säsongen. Dessutom har klubben kontrakterat Dominique Heinrich, Siim Liivik och Michael Haga och Närkelaget har verkligen fått det att vattnas i munnen på klubbens supportrar.

– Det känns riktigt roligt att vara en del av den här satsningen. Jag har varit där och tränat ett tag nu och det känns att Örebro som organisation är redo att ta ett steg till och jag känner av satsningen lite grann. Det är nog bara bra att känna av lite press, det blir kul.

Kan Örebro vara med och utmana i toppen av tabellen?

– Jag tror att det är viktigt att vi tar ett steg till i klubbens utveckling. Vad jag har hört om förra säsongen gick det mycket upp och ner. Det är kanske bättre att vi kan ta ett steg till och hitta en stabilitet och ligga på en topp sex placering. Det skulle jag tro är målet.

Det känns som att du kan vara en spelartyp som Örebro saknat?

– Jag kan spela ett bra tvåvägsspel och förhoppningsvis kan jag producera som jag gjorde när jag slog igenom. Då kommer det nog bli riktigt bra för min egen del. Då kommer det också hjälpa laget så klart. Det är så med alla individer, alla måste ligga på topp för att kunna bidra till att laget ska ligga på topp.

Din poängproduktion har inte varit så hög den senaste tiden, vad beror det på?

– Jag tycker jag har ett väldigt stabilt och bra defensivt spel. Det är ett av mina delmål med säsongen att kunna poducera mer än vad jag gjort de tre senaste åren i Ryssland. Jag ska liksom producera för att hjälpa laget att vinna, det är vad det handlar om.

"Har saknat pulsen"

Wandell har gjort nio landskamper för Tre Kronor, men sedan säsongen 2014/2015 har han inte varit uttagen. Nu hoppas 29-åringen på att återkomsten till SHL ska öka hans chanser.

– Jag tror att folk kanske får upp ögonen för en lite mer när man är hemma och spelar än i KHL. Spelar jag bra och är en toppspelare i ligan så ska jag vara med i landslaget, det siktar jag på.

Örebro har sedan uppflyttningen till SHL blivit en klubb som är känd för att allt som oftast ha lapp på luckan i sin hemmaborg Behrn Arena. Under förra säsongen snittade klubben 5446 åskadare per match i en arena som tar in 5500 personer. Det gav klubben en beläggningsgrad på hela 99 procent, vilket var bäst av samtliga 14 lag.

– Det är det som gör att adrenalinet pumpas upp ett snäpp till. Det kommer att hjälpa. Jag tycker att det är just det jag saknat lite grann, att känna den pulsen. Det ska bli grymt kul att spela inför Behrn Arena varje match, avslutar Wandell.