Frölundas Andreas Johnson är Årets Rookie

Publicerad: 2014-04-20 10:00

Av fyra utsedda kandidater har juryn enats om att tilldela Frölundas målfarlige forward priset som Årets Rookie i SHL 2013/2014. "Det känns stort att vinna ett sådant här pris", säger en märkbart glad pristagare.

"En naturlig målskytt med mycket bra spelsinne. Han jobbar alltid hårt och klarar av att spela i högt tempo både med och utan puck."

Så lyder juryns motivering till valet av Andreas Johnson till Årets Rookie. 

– Det är klart att det känns stort att vinna ett sådant här pris i stark konkurrens från alla andra duktiga spelare, säger vinnaren själv till SHL.se.

Du har haft en fantastisk säsong. Hur skulle du själv vilja beskriva den?
– Jag tog under förra sommaren reda på att jag hade astma och fick medicin mot det. Det gjorde att jag kunde höja min uthållighet och med det även min nivå på egentligen allting. Jag orkade göra allt i ett högre tempo, säger han och fortsätter:

– Att jag gjorde så många mål kom lite som en överraskning för mig ändå. Jag hade som målsättning att ta en plats i truppen. Det gjorde jag direkt och så började jag göra mål vilket kändes lite oväntat.

Vad kan vi förvänta oss av Andreas Johnson nästa säsong?
– Jag vill bli bättre än den här säsongen. Siktet är inställt på att bli ännu bättre i offensiven och känna att jag är ett hot i varje match.


Johnson framme och vädrar målchans. Foto: Daniel Eriksson/Pic-Agency

Moderklubben är HK Kings från Kungsbacka. Efter ett år i Hovås Billdal kom han 2009 till Frölunda för spel i klubbens U16-lag. Via J18 och J20 var det förra säsongen dags för debut i högsta ligan med A-laget. Det blev några matcher och Johnson hann med att göra sitt premiärmål vilket således redan var avklarat när den här säsongen startade, hans riktiga debutsäsong:

– Det var väldigt nyttigt att jag förra säsongen fick vara med och kolla på lite och känna på hur det var. I år började det bra och jag hängde några kassar och fick självförtroende och en personlig boost, sa Johnson vid nomineringen i vintras.

Hans tränare i Frölunda, Roger Rönnberg, är imponerad och Johnsons styrkor är identifierade:

– Hans absoluta styrka är offensiven, målskyttet framförallt. Han är en riktig målskytt som alltid finns i de rätta områdena och hittar de situationerna på ett väldigt bra sätt. En modern målskytt skulle jag vilja säga. En viktig del i hans utveckling är att han fysiskt nu orkar spela tre matcher per vecka.

Slår sig in bland en skara stora spelare

En titt i listan över vilka spelare som tidigare tagit hem priset som Årets Rookie visar att många stora ishockeyspelare finns med. Johnson är nu med i historieböckerna att ha tagit hem priset under säsongen 2013/2014.

Han gjorde det i tuff konkurrens. De övriga nominerade var hans lagkamrater i Frölunda Alexander Wennberg och Tom Nilsson och så Kevin Fiala från HV71.

Förutom äran till Andreas Johnson får även hans moderklubb HK Kings 50 000 kronor.

Om Årets Rookie

Årets Rookie har utsetts av SHL och Svenska Spel sedan säsongen 1989/1990. Jury för Årets Rookie består av SHL:s tolv lagkaptener och Håkan Andersson från Svenska Spel. Lagkaptener kan ej rösta på sina medspelare.

Fyra kandidater till utmärkelsen Årets Rookie utses varje säsong, vinnaren presenteras i samband med SHL:s finalspel.

Samtliga tidigare kandidater och vinnare.

 
ANDREAS JOHNSON
Andreas Johnson
  • Född

    1994-11-21

  • Längd

    177 cm

  • Vikt

    78 kg

  • Profil »

klubblogo
Senaste tio Årets Rookie
2004/2005 Oscar Steen, FBK
2005/2006 Nicklas Bäckström, BIF
2006/2007 Patric Hörnqvist, DIF
2007/2008 Daniel Larsson, DIF
2008/2009 Victor Hedman, MODO
2009/2010 Jacob Markström, BIF
2010/2011 Mattias Ekholm, BIF
2011/2012 Johan Larsson, BIF
2012/2013 William Karlsson, HV71
2013/2014 Andreas Johnson, FHC

Samtliga kandidater och vinnare

 

INTERVJU MED JOHNSON

Intervju med Andreas Johnson

Svenska Spel intervjuar Årets Rookie i SHL 2013/2014.