• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 11 Januari Jan
Fredag Fre 12 Januari Jan
Lördag Lör 13 Januari Jan
Söndag Sön 14 Januari Jan
Torsdag Tor 18 Januari Jan
Idag 19 Januari Jan
Lördag Lör 20 Januari Jan
Tisdag Tis 23 Januari Jan
Torsdag Tor 25 Januari Jan

Emil Johansson: "Det var Djurgården jag hela tiden siktade på"

18 maj 2016 13:00

Backen Emil Johansson har till kommande säsong bytt HV71 mot Djurgården. Han sällar sig därmed till stockholmarnas unga backbesättning och hoppas att hans kraftigt stigande utvecklingskurva från förra säsongen fortsätter.


Trots sin ringa ålder, nyss fyllda 20 år, har Emil Johansson skaffat sig erfarenhet av 85 SHL-matcher och därtill tolv slutspelsmatcher. Samtliga har han spelat med HV71, men till hösten drar han på sig Djurgårdströjan istället.

– Jag kände att jag ville ta nästa steg. Stockholm är en större stad och innebär nya utmaningar utanför isen. Det känns som en bra utvecklingsmiljö i Djurgården, en klubb som bedriver jättebra träning och ett ungt lag med många som vill framåt, säger Johansson och utvecklar:

– Det känns som att Djurgården är inne på rätt väg, och som lägger ner mycket arbete och energi på det man håller på med. Även om jag fick en del andra erbjudanden utifrån var det Djurgården jag hela tiden siktade på. Det kändes bra med Robert Ohlsson och Stefan Nyman som tränare och det känns som att hela föreningen har ett starkt driv framåt och vill vinna SM-guld inom några år.

Gynnsam backmiljö

Förra säsongen hade Djurgården en riktigt ung backuppsättning, något som ser ut att bli fallet även nästa säsong. Ville Varakas har värvats in som "ålderman" på 32 år, men i övrigt är det idel ungt och hungrigt så här långt. Emil Johansson smälter in bra i ålder hos de andra, men har tidigare bara spelat ihop med Adam Ollas Mattsson och Wilhelm Westlund i olika landslagssammanhang.

Flera backar hade en enorm utväxling i sitt spel under fjolåret i klubben och Linus Hultström, Marcus Högström och Andreas Englund har lämnat efter att deras insatser gett eko i NHL och KHL.

– Jag har kommit hit för att få en bra utbildning och hoppas kunna ta steg hela tiden, berättar Johansson.

Vad är det främst du vill förbättra till nästa säsong? – Spelet runt målen, att vinna alla närkamper där. Att göra bättre avvägningar och jobba fram ett bättre skott.

I slutet av förra säsongen började genombrottet komma på allvar. På de 17 sista matcherna i SHL samt de sex slutspelsmatcherna gjorde Johansson fem mål och åtta assist.

– Dels gick det mesta in, men jag kände att jag hittade mer rätt och vågade ta avslut och knäppa in puckarna mot mål istället för att bara lägga ner dem i rundeln. Där händer det saker och den kan ta på vem som helst. Det ska jag försöka fortsätta med även om inte poängen trillar in.

Vad kan publiken på Hovet förvänta sig att se av dig? – Jag ger alltid mitt yttersta till hundra procent, försöker alltid spela pucken och följa med upp i anfallen. Jag är stark utmed sargerna och vinner mycket puckar där.

Publiktrycket på Hovet brukar det talas om, vad har du för förväntningar på dem? – Det är verkligen speciellt, svårt att komma upp i den klassen i Sverige. Det är en annan stämning än på andra arenor när alla står upp och skriker på sitt lag. Det är väldigt kul att spela på Hovet, och ännu roligare ska det bli att spela med Djurgården.

Djurgården varvar under sommaren gemensam träning med träning på egen hand. Johansson själv togs under våren ut i landslaget och fick därefter lite extra vila.

– Jag har slutit upp med laget nu i helgen. Det var gött att rensa knoppen lite också. Upplägget på sommarträningen är riktigt bra. Hård träning och ganska hockeylikt, avslutar han.