Regelförändring i SHL - Spel tre mot tre i förlängning

Publicerad: 2014-11-26 16:00

Spel tre mot tre i förlängning införs i SHL under resterande omgångar med start den 26 december. "Vår förhoppning är att fler oavgjorda matcher kommer att avgöras under förlängningen", säger SHL:s sportchef Johan Hemlin.

Under hösten har SHL:s sportchefer, under ledning av Johan Hemlin, diskuterat ett antal frågor med syfte att höja kvalitén och underhållningsvärdet på isen. Beslutet att införa spel tre mot tre i övertid i SHL, istället för som idag fyra mot fyra, har även processats av SHL:s klubbdirektörer och Svenska Ishockeyförbundets regelutskott och samtliga parter är nu eniga om att införa regelförändringen i SHL från och med omgång 31, den 26 december, till och med slutomgången den 5 mars.

– Förändringen kommer att utvärderas efter innevarande grundserie i SHL och vår förhoppning är att fler oavgjorda matcher kommer att avgöras under förlängningen genom att vi får öppnare ytor och större chans till ett målavgörande, säger SHL:s sportchef Johan Hemlin och fortsätter:

– Samtliga parter hoppas att förändringen kommer att öka underhållningsvärdet för vår publik och då finns det ingen anledning att skjuta på beslutet till nästa säsong.

Förtydliganden kring spelet i övertid 

  • Förändringen innebär att vid oavgjort resultat efter 60 minuter spelas en förlängning i 5 minuter med tre utespelare och en målvakt i vardera laget.

  • Om en spelare blir utvisad under förlängningen blir det spel fyra mot tre. När den utvisade spelaren kommer in på isen spelar man fyra mot fyra fram till nästa avblåsning då man återgår till spel tre mot tre.

  • Om två spelare i samma lag blir utvisade blir det spel fem mot tre.

  • Vid spel fem mot fyra, efter ordinarie tid, startar förlängningen med spel fyra mot tre.
 
SHL
Om SHL och slutspelet

SHL är den högsta serien i svensk ishockey och består säsongen 2014/2015 av tolv lag. 

Lagen spelar en serie om 55 omgångar innan de sex främst placerade lagen är direktkvalifierade till slutspelet. Lag sju möter sedan lag tio medan lag åtta möter lag nio i en matchserie i bäst av tre matcher för att fastställa vilka ytterligare två lag som spelar kvartsfinal i slutspelet. Lag elva och tolv får spela vidare om en plats i SHL till nästkommande säsong.

I det efterföljande slutspelet spelas kvartsfinal, semifinal och final i bäst av sju matcher, med svenska mästarna som slutliga segrare av finalen 2015. Dessa får som avslutning höja den åtråvärda LeMat-pokalen mot skyarna som ett segertecken!