Resultat: Flera målfester efter juluppehållet

Publicerad: 2015-12-26 19:25

Rögle har en av ligans formstarkaste kedjor, Skellefteå en av ligans formstarkaste spelare och Färjestad bröt segertrenden för en av ligans formstarkaste lag. Så kan summeringen låta nu när tre av sju SHL-matcher den här lördagen är färdigspelade.

Pluspoängen till Färjestad efter dramatik

Ett Luleå i harmoni kom att få problem hemma mot Färjestad. När allt kom omkring befann sig dessutom matchhjältarna på bortalagets sida. Målvakten Lars Haugen stängde igen och Linus Persson hade turen med sig när de vann med 3-2 efter straffar.

Det kokade i COOP Norrbotten Arena då Luleå skrinnade ut på isen för match mot Färjestad. Det såg sedan ut att smitta av sig på hemmalaget, som direkt tog ett fast grepp om taktpinnen och var nära ett ledningsmål både en och två gånger under de första bytena. Någon utdelning blev det dock inte.

I takt med att den första perioden fortgick så kom Färjestad mer och mer in i matchen, till dess att de hade fått övertaget. Gästernas snabba kontringar gav dock inget mål, utan den första perioden slutade inte helt orättvist oavgjord, mållös.

Första SHL-målet

Trots Fagervalls observation skulle den efterföljande akten följa samma mönster. Luleå inledde återigen piggast av lagen, och fick dessutom utdelning den här gången. Jan Sandström blev målskytt då han smög upp i offensiv zon och hittade femte hålet under Färjestads målvakt Lars Haugen.

Kvitteringsmålet lät dock inte vänta på sig särskilt länge. Den unge August Gunnarsson pricksköt in pucken i krysset, vilket var hans första mål i SHL. Därefter, med kort tid kvar av mellanakten kunde Milan Gulas sätta ledningspucken i nät, efter slarv från Luleåförsvaret.

Spännande avslutning

Publiken i Luleå gjorde sedan allt i sin makt för att mana på hemmalaget i jakt på kvitteringspucken. Trots det var det Färjestad som skapade mest i början av den tredje perioden. Men med åtta minuter kvar pangade backen Craig Schira in 2-2 - och matchen kom att gå till förlängning och straffar.

Där avgjorde Färjestads Linus Persson mot sin gamla klubb. Han skickade pucken först i stolpen, varpå den studsadepå målvakten Joel Lassinantti och in i mål.

– Det är bara att säga 'god jul' och tacka och ta emot. Det var gött och turligt, sa Linus Persson till CMore efter slutsignalen.

Skellefteås vassa vapen gav vinst

Djurgården fick en drömstart med två mål på 20 sekunder. Sedan blev det inte mycket roligare. Istället såg Skellefteå till att vända på steken och tack vare ett giftigt vapen i numerärt överläge segrade västerbottningarna till slut med 5-2 på hemmais.

Skellefteå kom till nedsläpp med vetskapen om att de haft stora problem mot Djurgården den här säsongen. Djurgården hade nämligen vunnit båda mötena den här säsongen. Det såg sedan ut att bli en tredje seger då Daniel Brodin först satte ledningsmålet - och 20 sekunder senare utökade Tomi Sallinen den.

Det var dock långt ifrån över, skulle Skellefteå visa. Martin Lundberg lyckades nämligen få in ett reduceringsmål kort efter Sallinens fullträff. Och innan den första perioden var över hade Pontus Petterström gjort sitt första mål för säsongen, som innebar 2-2 mot Djurgården.

Stolpen höll liv i matchen

Hemmalaget Skellefteå ville inte nöja sig med bara oavgjort, utan fortsatte att trumma på - och lade även in en ännu högre växel. Då förmådde inte Djurgården att stå emot. Mellanperioden förblev dock målmässigt jämn, mycket med anledning av Skellefteås många ramträffar, med Patrick Zackrissons 3-2-mål som det enda.

– Vi är lite för omständliga och spelar Skellefteå i händerna, sa Djurgårdenbacken Marcus Högström missnöjt till CMore efter två perioder.

Starka i powerplay

Djurgården gick sedan ut med inställningen om att vända på steken i den tredje perioden, men fick snabbt inse andra fakta. Bara 40 sekunder in i slutperioden krigade Andrew Calof in 4-2 för Skellefteå. En stund senare gjorde John Norman 5-2 på sin gamla klubbadress. Normans mål var matchens tredje mål i numerärt överläge för Skellefteå.

Resten av matchen var sedan tämligen fattig på spänning, men desto mer rik på känslor och inställning. Djurgården gjorde trots allt vad man kunde för att skaka Skellefteå. Likväl stod det 5-2 på resultattavlan när matchen var över.

Rögles succékedja glänste i storseger

Det blev en sjuhelsikes kväll för Rögle. Hemmalaget stod nämligen för sju mål mot Örebro. Lyckligast efter den utskåpningen var nog kedjan med Patrick Cehlin, Ludvig Rensfeldt och Christopher Liljewall - som tillsammans gjorde fyra av målen.

Både Rögle och Örebro var angelägna om att hitta till vinnarspåret när de drabbade samman i Ängelholm. Kanske var viljan att vinna större än rädslan att förlora, och kanske därför blev det en målrik matchinledning för publiken att njuta av.

Marcus Weinstock prickade först in 0-1 för Örebro i spel fem mot fyra, men hann sedan knappt sätta sig i båset innan Patrick Cehlin hade kvitterat för Rögle. Och den historien upprepade sig. Daniel Viksten gjorde nämligen 1-2 nära slutet på perioden, men Rögles Viktor Lindgren fick sista ordet med sitt första mål i SHL innan den första tredjedelen var över.

Cehlin i målform

Stärkt av den första periodens avslutning var Rögle sugen på mer när den andra perioden sattes igång. Tack vare den energin tog Rögle dessutom ledningen efter halva akten. Daniel Sylwander blev då målskytt och bara minuten senare skulle Patrick Cehlin kliva fram igen.

Den oerhört formstarke Rögleforwarden utmanade då Örebros försvarare på egen hand, och hittade en lucka under klubbhandsken på Julius Hudacek. Cehlins andra mål innebar 4-2, ett resultat som stod sig efter två perioder.

Urladdning i tredje

Det fanns ingen tvekan om att det var Rögle som ägde den här kvällen, och det skulle bli än tydligare i den tredje perioden. Då rann det iväg ordentligt. I centrum fanns den välkomponerade trion Cehlin, Liljewall och Rensfeldt. De två sistnämnda stod för de två avslutande målen i matchen, vilket fastställde slutresultatet till hela 7-2.

– Det är för dåligt att det blir så stora siffror, det får inte rinna iväg så mycket, sa Örebrotränaren Kent Johansson till CMore efter slutsignalen.