Resultat: Frölunda ryckte i toppen efter kvällens fulla omgång

Publicerad: 2015-12-28 22:29

Huvudrubrikerna från kvällens fulla omgång är att Frölunda vann toppmötet med Skellefteå, Örebro bröt sin fem matcher långa förlustsvit i och med segern över MODO och att Växjö efter förlusten mot Luleå nu förlorat fyra raka matcher.

Frölunda skrattade sist i seriefinalen

Frölunda fortsätter att vara Skellefteås mardrömsmotståndare. För tredje gången den här säsongen lyckades indianerna vinna när de båda topplagen möttes, den här gången på bortais med siffrorna 3-2. Frölunda är därmed alltjämt serieledare i SHL.

Det var en match som på förhand hade upphöjts till skyarna av förväntningar. Inte konstigt var väl det, det är mellan Skellefteå och Frölunda som kampen om serieledningen har stått mer eller mindre hela säsongen. Därför var det särskilt känsligt och eldigt när de möttes i en match av slutspelskaraktär.

Publiken i Skellefteå Kraft Arena ramade in matchen på ett föredömligt vis och matchen antog ett högt tempo från start. Försvarsinsatserna tog dock överhanden av den offensiva skickligheten, för båda lagen. Därför förblev den första perioden inte bara mållöst, utan också relativt chansfattig - med Frölundaprofilen Joel Lundqvists stolpskott som undantag.

– Det kommer att bli en tajt match ända in i slutet, sa Joel Lundqvist till CMore efter 20 spelade minuter.

Tömmernes hittade rätt

Tajt blev det, föga förvånande, även i den andra perioden. Så långt hade alltså Joel Lundqvist rätt. Det skulle dock inte förbli helt jämnt i målkolumnen särskilt länge till. Sett till matchbilden var det Skellefteå som var närmast att göra det, men deras ineffektivitet - i synnerhet i powerplay - skulle ligga dem i fatet och tillåta Frölunda att ta en tugga.

För när Frölunda i sin tur fick spela i numerärt överläge var skärpan desto bättre. Visserligen krävdes det några klara målchanser, men till slut kunde backen Henrik Tömmernes prickskjuta in ledningsmålet tack vare ett väl riktat handledsskott upp i krysset.

Målkavalkad och dramatik

I början av den tredje perioden gick det sedan snabbt. Frölunda satte fart och gjorde först 2-0 genom Joel Lundqvist, via en Skellefteåspelare. När klockan sedan stod på drygt tre minuter in i perioden kunde Elias Fälth dundra in 3-0 i seriefinalen. Då såg det dystert ut för Skellefteå - som dock kom att skjuta nerv i matchen på nytt.

Patrik Zackrisson gjorde reduceringsmålet som minskade underläget till två mål, och kort därpå var det bara ett mål. Det efter att Pär Lindholm krigat in 3-2-målet från nära håll. Närmare än så kom dock inte hemmalaget, utan fick se sig besegrat för tredje gången mot Frölunda den här säsongen. 

Drömmål snuvade MODO på poäng

Den som väntade länge fick till slut se att det blev "Huda-show" i Örebro. Det var Örebros Anders Eriksson som såg till att målvakten fick dansa efter slutsignalen, då han gjorde det avgörande 2-1-målet mot MODO med mindre än minuten kvar av matchen.

Alla tävlande lag i SHL vill så klart gå segrande ur varenda match, men kanske var vinstlusten särskilt stor för både Örebro och MODO när de möttes i Behrn Arena ikväll. De två lagen har haft problem med formen på senare tid och därför gick de fullt ut direkt vid nedsläpp. Men viljan var kanske lite väl stor i början, då det ofta rann över i överdrivet fysiskt spel - och utvisningar.

Den första perioden såg därför ut att sluta mållös. Men icke. Örebros Martin Johansson tog saken i egna händer i slutskedet av ett misslyckat numerärt överläge, då han helt enkelt dribblade sig förbi tre MODO-försvarare innan han satte pucken i nät med backhand. Trots det var han inte helt nöjd.

– Det finns ingen riktig fart där ute. Vi behöver släppa loss lite mer, sa målskytten Martin Johansson till CMore efter den första perioden.

Olofsson stekhet

Ställningskriget fortsatte även i den andra perioden, så även det fysiska spelet. Upprepade gånger brakade motståndare ihop efter någon signal från domaren och dubbelutvisningar var nästan mer regel än undantag. Men så skulle det ju göras mål också, och den här gången för MODO.

Vem skulle göra det om inte Victor Olofsson. Den unge forwarden är verkligen i ett målstim för tillfället, och när pucken dök upp framför Örebrokassen visade han ingen tveksamhet. Snabbt skott, upp i nättaket. Båda lagen hade därefter vittring på ett ledningsmål, men avgörandet fick vänta till den tredje perioden.

Förlösande fullträff

Utvisningarna haglade ner också i den tredje akten, men ingen av klubbarna fick det att stämma i spelet som en man mer. Istället var det i spel fem mot fem som mest chanser skapades, vilket tvingade de båda burväktarna - Julius Hudacek och Jonatan Bjurö - att ständigt vara på tå. Bara en av dem var det hela matchen.

Med mindre än minuten kvar, när alla förväntade sig att matchen skulle gå till förlängning, lyckades Anders Eriksson skjuta trepoängaren förbi Bjurö. Och vilket skott sedan. Ur nästan ingen vinkel alls stänkte Örebroforwarden upp pucken i det första krysset, och satte hela Behrn Arena i eufori. Eller, nästan hela. MODO-tränaren Andreas Johansson var inte nöjd efteråt.

– Jag tycker det är ett oerhört skitigt sätt att förlora på, sa Johansson till CMore efter slutsignalen.

Färjestad vann inför fullsatta läktare

Två spelare var starkt bidragande till Färjestads seger borta mot Djurgården, målvakten Lars Haugen som var nära att hålla nollan för första gången i SHL och nyförvärvet Antti Tyrväinen som gjorde två av lagets tre mål.

För Färjestad gjorde Antti Tyrväinen sin andra match och han var strålande. Efter sex minuters spel fick han en pass från Gulas mitt i den vänstra tekningscirkeln och pricksköt 1-0 till gästerna. 

Sett till spelet skulle man annars ha trott att Djurgården varit i ledning efter den första perioden. Laget hade stort puckinnehav och dominerade skotten med 17-5, till viss del berodde pressen på numerära överlägen, men inför ett fullsatt Ericsson Globe förde stockholmarna även det fulltaliga spelet. Mål lyckades laget dock inte göra.

– Vi får kanske lite övertag tack vare några numerära överlägen, men vi slarvar i passningsspelet och då blir det lite misstag, sa Djurgårdens Patrick Thoresen efter den första perioden.

"Enkla mål att sätta"

Tyrväinen fortsatte visa klass i den andra perioden, tvingade Djurgården till utvisningar och framförallt gjorde han mål igen. Återigen framspelad av Milan Gulas, den här gången kom passen från höger och skar igenom zonen och förbi Mikael Tellqvist i Djurgårdsmålet, Tyrväinen behövde bara ha klubban i isen för att öka på till 2-0 för gästerna.

– Milan gav mig båda målen och det var enkla mål att sätta i nätet. Han är en riktigt duktig spelare och han är bra på att hitta mig och det är han som är den som ska äras, sa en ödmjuk Antti Tyrväinen efter period två.

Färjestad dominerade matchen i den andra perioden och stundtals även i den tredje. Matchen var mycket underhållande och spänningen steg när Djurgårdens Marcus Sörensen fick straff. Lars Haugen behöll dock lugnet och avvärjde, men stämningen i arenan bestod och efter ett par minuter exploderade arenan. Matt Anderson kämpade med ett par spelare framför Lars Haugens mål och lyckades få klubban på en puck gick via Rickard Wallin och in i mål.

Två matchhjältar

Med åtta minuter kvar hade Djurgården känning igen och publiken skapade en makalös stämning i arenan. Ett Djurgårdsmål var inte helt avlägset, men Färjestad försvarade sig bra och Haugen agerade stabil sista utpost. Robbie Earl fastställde slutresultatet 3-1 i tom Djurgårdskasse. Två spelare låg bakom segern, tvåmålsskytten Tyrväinen och målvakten Lars Haugen, som sammanfattade matchen:

– Jag tycker det var en jäkligt bra bortamatch, vi spelar smart och borde kanske bli bättre på att hålla pucken i laget. Vi vet att de gillar att lira mycket, de är spelskickliga och vi förstör deras spel och det tror jag är viktigt i en bortamatch, sa en av matchhjältarna efter slutsignalen.

Fjärde raka segern för HV71

I en underhållande match tog HV71 sin fjärde raka SHL-seger efter 5-2 hemma mot Brynäs ikväll. Gävlelaget hade vunnit lagens två tidigare möten under säsongen, men ikväll kom man aldrig riktigt nära. 

Christoffer Törngren satte 1-0 för hemmalaget efter knappt en minut och efter det släppte HV aldrig riktigt greppet, trots att Jesper Ollas reducerade för Brynäs i mitten av perioden med lagets första riktigt heta målchans. Innan periodpaus bröt en påpasslig Filip Sandberg ett uppspel i mittzon, trampade ifrån till ett friläge och satte distinkt 2-1. 

Karalahti målskytt

Brynäs fick inleda andra perioden i två minuters numerärt överläge och var på väg in i matchen. Gävle-laget dominerade skotten, men det var HV71 som till slut gjorde målen. Tedenby uttökade ledningen med en säker straff och backveteranen Jere Karalahti satte 4-1 med ett tungt skott i spel i numerärt överläge. 

–Inget bra från vår sida. Vi behöver göra allt bättre. Passningsspelet är under all kritik, sa Anton Rödin, BIF:s lagkapten, i C More. Vi har gett bort två mål tycker jag. Det kunde stå 2-1 men det står 4-1 till dem nu. Det är bedrövligt av oss.

"Bra över 60 minuter"

I sista perioden kontrollerade HV71 spelet och trots att Lukas Kilström först reducerade för Brynäs och strax därefter träffade stolpen kändes det aldrig riktigt oroligt för hemmapubliken. Simon Önerud fastställde slutresultatet till 5-2 i tom kasse och uttökade HV71:s segersvit till fyra matcher.

–Vi har lite dippar här och där, men över 60 minuter gör vi en riktigt bra match, konstade FIlip Sandberg, HV71, i C More.

Brynäs Lukas Kilström i C More: 

–De två första perioderna är bara att glömma och vi får ta med oss det vi gjorde bra i tredje.

 

Gunnarsson och Mueller ordnade straffseger

Det blev en match som Malmö Redhawks såg ut att kamma hem alla poäng från. Karlskrona svarade dock bra, vilket tvingade skåningarna att ändra sina planer. Tre poäng var inte längre möjligt, men det blev likväl en seger efter straffar för Malmö.

Malmö och Karlskrona börjar bli varma i kläderna som nykomlingar i SHL och ikväll möttes de på bekant vis. Platsen för tillställningen låg i Skåne och laget som tog det första initiativet på isen var skånskt. Trots hemmalaget Malmös intensiva start med flera klara målchanser skulle den första perioden dock förbli mållös. Det hade gästerna en viss veteran att till stor del tacka för.

Den rutinerade målvakten Johan "Honken" Holmqvist sattes nämligen på prov för Karlskrona, då han fick i uppgift att stänga puckarna ute. Något han också lyckades med under de första 20 minuterna - vilket gav Malmöspelarna lite att tänka över i periodvilan.

– 'Honken' gjorde några riktigt fina räddningar, berömde Malmös Andreas Thuresson, Holmqvists förre lagkamrat i Brynäs, till CMore efter en period.

Thuresson gav svar på tal

Inför den andra perioden efterfrågade Karlskronas tränare Per Hånberg mer spelglädje av sitt lag. Och han fick gehör. Bortalaget visade upp ett helt nytt ansikte och hade flera gånger vittring på ett ledningsmål som skulle ha tystat Malmöpubliken. 

Men istället fick Malmöpubliken jubla innan den andra perioden var över. Han som hade berömt motståndarnas målvakt var den som hittade receptet för att överlista den samme. Andreas Thuresson kunde nämligen förvalta Erik Anderssons läckra framspelning till 1-0 i Malmös favör.

Full tid räckte inte

Med vetskapen om att det inte fanns något att förlora lade Karlskrona i en ännu högre växel i den tredje perioden. Laget siktade mot kvitteringsmålet. Det såg dock länge ut att bli ouppfyllt, mycket på grund av en storspelande Jonas Gunnarsson i Malmökassen. Men tiden utvisade annorlunda.

I slutskedet av perioden, när Karlskrona var fem mot fyra, såg amerikanen John Henrion till att förlänga matchen över full tid. Hans direktskott betydde 1-1 - och därefter kom det att krävas straffläggning, där hemmaprofilen Peter Mueller satte den sista, avgörande i nät och förklarade segern Malmös.

Linköping körde över Rögle

Kvällens match i Saab Arena blev aldrig spännande. Rögle, som kom till Linköping med en 7-2-seger mot Örebro i ryggen, blev överkörda med samma siffror av LHC ikväll. Stor matchvinnare i LHC blev Andrew Gordon med sina två mål och tre assist. 

Hemmalaget kom ut i ett rasande tempo och hade 3-0 efter drygt sex minuter genom mål av Jakob Lilja, Rhett Rakhshani och Nichlas Hardt. Dansken Hardt gjorde comeback efter sin långtidsskada och hans energi smittade av sig på lagkamraterna som inte lät Rögle komma ur egen zon i början. Efter ett målvaktsbyte och en reducering av Patrick Cehlin kom Rögle tillbaka in i matchen. 

–När vi får 3-0-målet blir vi lite för försiktiga istället för att gå för 4-0, tyckte Jakob Lilja, LHC, i C More i periodpausen. 

Samma visa

Andra perioden var närmast en karbonkopia av den första, bara olika målskyttar.  Hemmalaget satte högsta fart direkt och gick ifrån till 6-1 efter halva mittakten genom ett mål av Sebastian Karlsson och två av Andrew Gordon, och Rögle fick tillbaka lite hopp genom en reducering, denna gång genom Kristensen. 

–Vi måste vara konsekventa i 60 minuter och spela den här matchen oavsett vad som står på tavlan, sa Dan Tangnes, LHC:s tränare i C More inför tredje perioden. 

"Vi följde gameplan"

Och han fick som han ville. Hemmalaget spelade av sista perioden och Vilmos Gallo fastställde slutresultatet till 7-2. Andrew Gordon stod för passningen, hans femte poäng för kvällen. Rögles förlustsvit på bortaplan förlängdes till sex matcher och LHC tog tre viktiga poäng i jakten på tredjeplatsen bakom toppduon Frölunda och Skellefteå.  

–Det var precis den här insatsen vi ville ha. Vi följde vår gameplan och lyckades få med oss målen idag, sa Andrew Gordon, LHC, i C More. 

Luleå vände och vann mot Växjö

Viktiga poäng stod på spel i kvällens match mellan Luleå och Växjö. Inför matchen låg norrlänningarna fyra poäng efter smålänningarna i tabellen, men tack vare en stark vändning från 0-2 till seger 3-2 i kväll krympte Luleå avståndet till Växjö till endast en poäng.

I en trevande matchinledning var det Luleå som sköt skotten men Växjö som gjorde målen. 0-1 kom efter att Joakim Hillding lite turligt fick öppet mål efter att Cory Murphys skott träffat båda stolparna. Ville Varakas satte 0-2 med hjälp av en Luleå-skridsko. Perioden såg länge ut att sluta 0-2, men med femton sekunder avlossar Cehlarik avlossar ett rappt skott från snäv vinkel som smiter in vid Nihlstorps första stolpe.

Stark vändning

Psykologiskt viktigt mål för Luleå som fullbordade vändningen i andra perioden. En friställd Jacob Mikflikier reducerade direkt efter en blixsnabb kontring och Anton Hedman satte 3-2 efter att Växjös Cory Murphy helt ohotad gett bort pucken i egen zon. 

–Mycket var rätt bra i första och till viss del i andra, men vi slarvar lite för mycket, sa Robert Rosén, Växjö, i C More inför tredje perioden.

Luleås vändning i andra perioden skulle visa sig matchavgörande. Sista perioden blev en tillknäppt historia fram till sista minuten slutet då Växjö fick chansen i spel sex mot fyra, men ett genom ett uppoffrande försvarsspel kunde Luleå hålla undan. Därmed krympte man avståndet till Växjö till endast en poäng i tabellen.   

–Jag tycker vi gör en ganska bra match bitvis, men första tio i alla tre perioderna tycker jag vi inte har det riktigt bettet i de,  konstaterade Sam Hallam, Växjös tränare, i C More.

Trivs bra mot Växjö

En som trivs extra bra mot just Växjö är Luleås Jacob Micflikier. Genom ett mål och en assist ikväll uttökade han säsongens sammanlagda poängskörd mot smålänningarna till sex poäng. 
–De är regerande mästare och det känns bra att spela bra mot toppmotstånd, sa Jacob Micflikier, Luleå, i C More.