Resultat: Fyra av fem bortasegrar

Publicerad: 2016-01-09 19:02

Lördagens eftermiddagsmatcher bjöd inte på någon publikfest, åtminstone inte för hemmapubliken då alla hemmalag förutom HV71 förlorade. Störst förlust blev det för Färjestad som föll hemma mot Frölunda med hela 0-6.

Fantastisk Erik Hanses höll MODO stången

MODO sköt, sköt, sköt och sköt. Och sköt lite till. Men i vägen stod Skellefteås målvakt Erik Hanses, som var en stor bidragande orsak till att västerbottningarna kammade hem segern med 3-0 på bortais.

MODO kom ut från första nedsläpp och var det klart bättre laget inledningsvis. Flera bra chanser skapades mot Erik Hanses i gästernas kasse, men både han och Jonatan Bjurö på andra sidan isen höll tätt under de första 20 minuterna. Ett mål för återkommande JVM-spelaren Axel Holmström dömdes för övrigt bort för spelare i målgården, och det fanns även andra riktigt bra lägen som burväktarna stod pall för.

– Vi är lite för passiva inledningsvis och kastar bort lite för mycket puckar, men vi växer in i perioden och skapar en hel del ändå, tyckte Skellefteås tränare Hans Wallson i C More och konstaterade att det bortdömda målet var korrekt bedömt.

Hemmalaget fortsatte bra i mittperioden och vann skotten med 14-10, men det var gästerna som gjorde målen. Närmare bestämt blev det två stycken, först ett från Andrew Calof och därefter ett i numerärt överläge från Tim Heed.

– Vi trycker dit de chanser vi får, vi skapar inte jättemycket. Jag har skjutit och skjutit men det har inte velat sig riktigt, det var skönt att se den gå in, kommenterade målskytten Heed i C More efter att ha väntat i över en månad sedan förra nätrasslet.

MODO fortsatte att göra en spelmässigt bra match i den tredje perioden, men närmare än en träff i kryssribban kom man aldrig. Erik Hanses var fantastisk i målet och Skellefteå kunde hålla undan. Martin Lundberg satte därtill den berömda spiken i kistan till 0-3 i tom bur i slutminuterna.

Tre poäng går därmed till västerbottningarna, välbehövligt i kampen i toppen, samtidigt som MODO får jaga vidare i andra änden av tabellen.

Stor dramatik när Örebro segrade i huvudstaden

Inför en härligt engagerad storpublik på Hovet var Örebro ofina nog att kamma hem samtliga tre poäng i kampen med Djurgården. Slutresultatet skrevs till 5-3 i gästernas favör efter stor dramatik på vägen dit.

En på många sätt het förstaperiod i Stockholm innehöll det mesta, utom hemmamål. Ställningen var 0-3 på tavlan efter innehåll som ett effektivt Örebro, två matchstraff, skador och bra tryck på läktarna.

– Känslan efter första perioden är att vi vill alldeles för mycket. Vi går lite hejvilt, vi går inte disciplinerat, går lite utanför vår gameplan. Det öppnar upp för Örebro, kommenterade Djurgårdens Markus Ljungh i C More.

– Vi hade snackat ihop oss och skulle försöka deras fest så tidigt som möjligt. Jag fick en bra passning och det vara bara att nypa dit den, berättar Örebros debuterande Emil Eriksson som gjorde mål efter drygt en minuts spel.

Mittperioden dominerades därefter av Djurgården, som inte vek ner sig trots att Örebro snabbt utökade till 1-4 efter en tidig reducering till 1-3. I stället kom också ett andra mål till 2-4 och det fanns bud på mer.

– Det är nog en väldigt rolig match att kolla på, jag tycker att vi spelar bra även i andra och det är bara att fortsätta. Vi fick bra tryck på dem och fick in några enkla mål, men det är dags att vi får lite sådana också" säger Örebros Johan Motin.

– I första var det lite blekt av oss, men i andra kommer vi ut som ett helt annat lag. Det var skönt att sätta den och det är bara att ta nya tag i tredje. Det som talar för oss är att vi inte viker ner oss, vi går ut och kör och visar publiken att vi kan vända, sa Djurgårdens Daniel Brodin.

Djurgården bombarderade Julius Hudacek i den tredje perioden och fixade också 3-4 relativt tidigt. Robin Norell satte pucken i första krysset efter 07:29 och därefter fortsatte jakten på kvittering. Det var också riktigt nära att stockholmarna kom ikapp, men i slutet kunde i stället Joel Mustonen sätta 5-3 i tom kasse och avgöra matchen.

– Det är tufft att jobba i ett underläge 0-3 som vi bjuder dem på i första perioden. Grabbarna jobbar jättebra och ville ha in kvitteringen inför storpubliken, men tyvärr tyvärr är det så här ibland. Det är starten som förstör kvällen för oss, tyckte Djurgårdens tränare Hans Särkijärvi i C More.

– Det var en pärs, vi slutade spela och de forcerade. Vi försökte spela och få lite anfall offensivt, men det var tryck. Vi redde ut det, en eloge till grabbarna, kommenterade Örebros dito Kent Johansson.

Linköping bröt sin dåliga bortasvit

Efter tre raka förluster på bortais kunde Linköping ta tre poäng under besöket i småländska Växjö efter seger med 4-1 och en stabil insats från start till mål. Segerskytt blev Andrew Gordon efter ett mål i numerärt överläge i den första perioden, men matchens bäste spelare var hans lagkamrat David Rautio.

I en händelserik, underhållande, utvisningsrik och svängig förstaperiod mellan Växjö och Linköping var det gästerna som var det effektivaste laget. 4-10 i skott resulterade i 0-2 målmässigt efter att Niklas Fogström tryckt dit första pucken på ett direktskott från nära håll och Andrew Gordon satt den andra från samma ställe i ett numerärt överläge sent i perioden.

– Vi behöver få upp vårt fokus. Vi startar upp andra ungefär som vi tänkte första och ser om vi kan hålla matchplanen. Vi tar det därifrån, konstaterade Växjös tränare Sam Hallam i C More inför den andra perioden.

Visst blev det också en uppryckning från hemmalaget, men den målmässiga utdelningen lät vänta på sig och Linköping hann göra 0-3 i spel fem mot tre innan Richard Gynge styrde in viktiga 1-3 strax före andra pausvilan.

– Vi har inte riktigt fokus. Jag hoppas att vi kan komma in i matchen och det var skönt med en reducering. Det är lite känslor där ute, det är två bra lag som gör upp, kommenterade Gynge i C More.

I den tredje perioden fortsatte tiden att ticka på i en snabb takt och även om Växjö, med bättre fokus, skapade några farligheter mot David Rautio i gästernas kasse var det aldrig aktuellt med en kvittering. Skotten i matchen slutade totalt 20-20, med dominans 9-5 för Växjö i den sista perioden.

Linköping svarade för en stabil insats rakt igenom och tog ofint nog med sig samtliga tre poäng hem till Östergötland efter att Jonas Junland satt 1-4 i tom kasse med drygt en minut kvar att spela.

Därmed bröt LHC också den tre matcher långa sviten med bortaförluster, samtidigt som Växjös vinstrad bröts. Den spelare som imponerade mest totalt sett var målvakten Rautio, som sattes på många prov och stod pall för nästan allt.

Frölunda studsade tillbaka

Efter förlusten hemma mot MODO senast var Frölunda tillbaka som segrare. Färjestad började matchen strålande och kunde mycket väl ha tagit ledningen, men efter två Frölundamål i slutet av första vände allt till deras fördel.

Matchen mellan Färjestad och Frölunda startade i högt tempo och fortsatte så hela den första perioden som bjöd på heta målchanser, svettiga räddningar, ett jämt spel och någon rejäl tackling. Den bjöd också på två mål i den sista minuten och det var Frölunda som gjorde bägge. Det första var ett riktigt praktmål, efter ett bra förspel fick Henrik Tömmernes pucken vid blålinjen, oattackerad ser han ut att skjuta, men det är en passning till Andreas Johnson som i höjd med mållinjen kom framrusande från den vänstra sargkanten. Någon halvmeter från målet sätter han till klubban, det är en stenhård passning, vinkeln är minimal men pucken sitter i målet bakom Justin Pogge. Klockan stod då på 19:03. Bara 45 sekunder senare stod det 0-2 på resultattavlan sedan Joel Lundqvist efter en rörig situation skickat upp pucken i det högra krysset. Det var Ludqvists 16:e mål i år.

Det blev en riktigt brant uppförsbacke för hemmalaget efter Spencer Abbotts styrning som innebar 3-0 till Frölunda. Abbott styrde Andreas Johnsons skott med ryggen mot målet. Andra perioden var Frölundas, laget täppte till längs kanterna på ett sätt man inte gjorde i den första perioden. Färjestad tilläts på så vis inte att så enkelt ta sig in i offensiv zon. I slutet av perioden vågar vi påstå att Frölunda stängde matchen, då gjorde Tom Nilsson 4-0 till gästerna efter att ha prickskjutit pucken i mål från slottet.

– Vi slösar enormt med kraft i egen zon, vi är ganska nöjda fram till första målet, jag vet inte vad som händer sedan. Ska man vara med i toppen får man inte tumma på någonting, då blir man straffad, konstaterade Färjestads Mikael Johansson efter den andra perioden.

"Lasse är grym i målet"

Frölunda kunde tack vare två numerära överlägen tidigt i den tredje perioden göra två snabba mål. Det första av Henrik Tömmernes, inte helt olikt lagets första mål då Tömmernes passade Johnson, nu sköt han i stället ett stenhårt direktskott rakt i mål för 5-0. Bara dryga minuten senare gjorde Andreas Johnson 6-0 med en man mer på banan, då hade klockan ännu inte nått fem minuter av tredje.

Återstoden av matchen handlade om Färjestads försök att spräcka den försmädliga målnollan. Frölunda kämpade heroiskt för att hjälpa sin målvakt Lars Johansson att hålla tätt och det gick vägen. Med Johansson i målet har Frölunda bara förlorat en match av 19.

– Hela laget känns bra och Lasse är grym i målet, sa Frölundas Andreas Johnson efter matchen och fortsatte:

– Det är väldigt jämnt innan första målet och när vi fått tvåan så känns det tryggt resten av matchen. Vi gjorde de första fyra i fem mot fem också.

Johnson gjorde tre poäng i matchen (2+1) och var därmed tillsammans med Spencer Abbott (1+2) poängbäst i Frölunda.

Backarna i fokus när HV71 vann svängig match

Publiken i Jönköping fick se många backmål i en match som svängde fram och tillbaka flera gånger innan Adam Almqvist såg till att fixa samtliga tre poäng till HV71 mot Luleå.

I en statistiskt sett jämn förstaperiod var det gästande Luleå som gjorde det enda målet.

– HV är klart bättre och vi måste komma upp i andra perioden Lite bättre pondus och vara lite alertare när vi åker på lösa puckar, konstaterade Luleås målskytt Anton Hedman i C More efter första akten.

Det fanns mer att berätta om i den andra, där målskyttet lossnade än mer. HV71 vände på matchen genom två mål inom loppet av två minuter i mitten av perioden. Backen Kristofer Berglund skickade in sitt första SHL-mål i HV-tröjan och Erik Christensen tog vara på en retur i numerärt överläge. Luleå gav sig dock inte och kvitterade strax före pausvilan genom en styrning från Peter Cehlarik.

– Det är bra, vi måste vara med i närkamperna. De kör över oss, men det är inga fula grejer. Vi måste fortsätta med puckar mot mål, vi skapar många situationer där, tyckte återkommande Kristofer Berglund i C More.

– Det är en bra kamp, men jag tycker att vi kan lite bättre. Lite mera spel från oss, vi krånglar till det och skapar lägen åt HV71. Vi måste göra det lättare i egen zon, då får vi energi till anfallszon, konstaterade Luleås tränare Joakim Fagervall.

I den tredje perioden tog Luleå kommandot och dominerade spelet, vilket gjorde att HV71 tog en tidig timeout. Det gav dock ingen effekt, utan i stället kunde backen Ilari Melart efter knappt fyra minuter skicka in viktiga 2-3 i krysset från halvdistans.

Därefter klev backen Adam Almqvist in i handlingen och gjorde inte mindre än två (!) raka mål när HV vände tillbaka till 4-3. Luleå jagade därefter kvittering under avslutningen, men när Oscar Sundh satte 5-3 i tom kasse var matchen avgjord och tre poäng stannade denna gång i Jönköping.

– Vi slarvar bort det och blir passiva, ger bort alldeles för stora delar av banan. Till slut kostar det oss matchen, konstaterade en besviken Fagervall efter sista slutsignalen.