Resultat: Torsdagkvällen bjöd på högklassig underhållning

Publicerad: 2016-01-14 22:00

Det var underhållning på hög nivå under torsdagskvällen i SHL. Vi fick se en storseger av Malmö, en hållen nolla av Örebro, en derbyvinst av Luleå, vändningar av Färjestad och Brynäs, och tre poäng trots nervdaller av Djurgården.

Luleå visade klassen i derbyseger

Luleå Hockey visade sin styrka mot antagonisterna Skellefteå AIK när man under torsdagen vann med klara 5-2. Lagkaptenen Johan Harju var matchvinnare med två mål för Luleå.

Trycket i Coop Norrbotten Arena lyfte nästan taket när matchen drog igång, och till en början var det gästande Skellefteå som tog tag i taktpinnen, men när Luleå fick matchens första powerplay svängde pendeln över till hemmalagets fördel.

I spelet med en man mer så kom också 1-0 efter ett fint samspel där Jonathan Sigalet hittade fram till Jacob Lagacé som klippte in pucken från sin position i slottet. Luleå fortsatte att skapa lägen efter det och Markus Svensson hos Skellefteå fick svettas i mål, men klarade av det med bravur.

Skellefteå tog över mer i den andra perioden och får klassas som det mer spelförande laget genom hela perioden. Tidigt jobbade man fram ett powerplay som resulterade. Riktigt snyggt spel där Mattias Ritola hittade fram till Patrik Zackrisson som prickade rätt fram till 1-1.

Luleå skulle dock återta ledningen när Johan Forsberg från snäv vinkel hittade fram till 2-1.

Men det var Skellefteå som var spelförande och det skulle ge resultat. Erik Forssell sköt på täckande Luleåbackar och när pucken då damp ner framför Jimmie Ericsson så drog han till direkt fram till 2-2.

Kapten Harju visade vägen

I den tredje perioden tog Luleå över spelet. Johan Harju bombade in 3-2 efter att Luleå haft ett långt anfall och därmed bröt han sin måltorka på 17 raka matcher. Efter det målet så var det Luleå som malde på och när Emil Sylvegård från nära håll satte 4-2 kändes det som att matchen avgjordes.

Harju nöjde sig dock inte med det och i ett fint samspel med Jacob Lagacé så satte han också 5-2 mellan benen på Markus Svensson.

Skellefteå försökte mot slutet med Luleå stängde ner anfallsförsöken på ett bra sätt.

Hudaceks nolla tog Örebro närmare

Örebro flåsar HV71 i nackskinnet. Detta står klart efter att man vunnit torsdagens möte med 3-0 hemma i Behrn Arena, efter 30 räddningar från Julius Hudacek.

Det dröjde bara en minut av bortamötet med Örebro innan Simon Önerud kom loss i en omställning för HV71. Julius Hudacek räddade skottet och i övrigt var det hemmalaget som öppnade starkast. De klara chanserna var dock få till antalet och det dröjde till periodens andra halva innan Greg Squires hade Örebros första farlighet.

Spelmässigt var det öppet och lagen vände ofta spelet på varandra. I just en kontring fick Elias Johansson fritt skottfält för HV, men än en gång stängde Hudacek till. Därmed slutade perioden mållös.

– Vi kommer ut med ganska bra fart, som vi ska göra på hemmaplan. Men vi måste kunna sätta dit puckarna också och ha lite mer skott, summerade Örebros Daniel Viksten första 20 för C More.

Örebro bara en poäng efter

Efter en svängig start var det sedan HV som tog kommandot över mittperioden. Gästerna fick till hårt tryck med långa anfall, men mitt i pressen bjöd Erik Christensen Örebros Libor Hudacek på ett friläge. Hudacek gjorde inga misstag och med en fint lurade han bort Ersberg till 1-0. Joel Mustonen prickade kort därefter ribban och Örebro hade ytterligare chanser till att utöka ledningen.

– Vi måste upp och vi måste göra mål, var HV:s Martin Thörnbergs budskap till C More inför tredje.

Men istället var det Örebro som fem minuter in ökade på sin ledning, genom Joel Mustonen. Thörnberg hade kort därpå ett dubbelläge framför Hudacek, men målvakten stängde igen och släppte ingenting förbi sig. I slutminuterna punkterade Marcus Weinstock matchen och fastställde Örebros segersiffror till 3-0. Det innebar att HV nu bara är en poäng före i tabellen.

– Det är lite för enkla mål som vi släpper in. Vi har en bra period i andra och sen är det olyckligt att de får energi med 1-0. Vi försöker här i tredje, men kommer inte till, analyserade HV-tränaren Johan Lindbom förlusten för C More.

Johnson säkrade vinsten för Brynäs

Med slutresutlatet 2-1 lade Brynäs beslag på samtliga tre poäng hemma mot MODO. Matchvinnare blev Nick Johnson, som tidigt i den tredje perioden sköt segermålet i numerärt överläge.

Brynäs öppnade hemmamötet med MODO fint, med ett bra läge för Anton Rödin i matchupptakten. Skottet från kaptenen gick dock över och efterhand växte gästerna in. MODO hade ett flertal chanser, men en stabil Bernhard Starkbaum stod i vägen för samtliga och spelet var jämnt fördelat. Maxim Laiperre hade en sista möjlighet precis före vilan och 0-0 stod sig.

– Jag tycker att det är okej, varken bra eller dåligt. Vi har haft en stark period, men måste komma igång och få in pucken, sade Brynäsbacken Marc Zanetti till C More.

Hemmalaget hade sedan en gyllene chans bara sekunder in i andra, när Jonatan Bjurö misslyckades med ett uppspel bakom eget mål. Greg Scott överraskades dock av möjligheten och fick inte till avslutet. Istället var det MODO som skulle koppla greppet om matchen. Fem minuter in släppte Starkbaum en lättvindig retur som Carl Grundström slog in till 0-1 för gästerna.

Snyggt spel ledde till 2-1

Men Brynäs skulle replikera bara minuter därpå. Lukas Kilström fångade upp en misslyckad MODO-rensning och sköt 1-1 mellan trafiken framför Bjurö. Hemmalaget följde upp kvitteringen med att rada upp nya möjligheter, något som tvingade Andreas Johansson till timeout. MODO hittade därefter in i perioden och likaläget var intakt när lagen gick ut för vila.

– Så här långt är det okej. Vi måste hålla oss till den matchplan som vi talade om inför matchen. Inte spela för snyggt, utan gå på attack och inte vara rädd för att förlora, menade MODO-kaptenen Noah Welch i samspråk med C More inför tredje.

Men när väl den avslutande perioden kom igång var det Brynäs som kopplade greppet. I spel fem mot fyra spelade sig laget snyggt fram till 2-1, inprickat av Nick Johnson stående mitt i slottet. Hemmalaget kontrollerade även matchbilden och man var närmast ytterligare mål, via en ramträff från Scott. MODO hade svårt att få till något ordentligt tryck och Brynäs vann med uddamålet.

– De är ett tufft lag att möta. Så det var skönt att ta sig igenom det och få med tre poäng, summerade matchvinnaren Johnson för C More.

Djurgården höll undan i jättedramat

Djurgården säkrade på torsdagen tre poäng hemma på Hovet efter stor dramatik. Med tre mål i slutperioden gick Karlskrona från 4-0 till 4-3, men Mantas Armalis och Djurgården höll undan.

Djurgården och Karlskrona bjöd publiken på Hovet på en fartfylld och tempostark matchupptakt. Lagen bytte både anfall och chanser med varandra. Efterhand kunde Karlskrona via ett par numerära överlägen koppla ett spelmässigt grepp, där Mantas Armalis fick kliva fram med flera avancerade parader.

Pressen från gästerna avtog och efter en tilltrasslad situation fick Djurgårdens Marcus Högström pucken i nät. Spelet hade dock hunnit blivit avblåst och målet dömdes bort. Men 1-0 satt kort därpå ändå, efter att Matt Anderson vispat in pucken högt bakom Holmqvist. Jesper Olofsson prickade ribban för Karlskrona i slutskedet och perioden vanns av Djurgården.

– Lite tempofattig period tycker jag. Vi försöker att föra spelet, men det är en ganska sömnig period, menade Djurgårdens Marcus Högström i samspråk med C More.

"Vinner tillbaka stoltheten i tredje"

I mittenakten fick hemmalaget sedan maximal utdelning. Efter en chansfattig första halva rundade Tobias Hage målet, vände upp och sköt 2-0. Robin Alvarez fyllde kort därpå på med trean och Linus Hultström bombade in fyran i numerärt överläge. När perioden var till ända var Karlskrona därmed i underläge med hela 4-0.

– Det syns att vi förlorat många matcher i rad. Självförtroendet är inte med oss just nu och vi är väldigt små på isen, sade gästernas Anton Grundel till C More.

Men till tredje klev sedan Karlskrona ut som ett helt nytt lag. Redan efter 2.36 skickade Emil Larsson in reduceringen och 17 sekunder därpå vispade John Henrion in 4-2. Djurgården var vid det här laget skakade och Hans Särkijäärvi tog timeout.

Det hjälpte laget för stunden, men drygt halvvägs in i perioden styrde Kristoffer Söder in 4-3. Avslutningen blev sedan högdramatisk, med mängder av chanser för Karlskrona. En fenomenal Mantas Armalis klev fram med avgörande parader och räddade vinsten till Djurgården.

– Det är en match med olika ansikten. Vi tappar ansiktet i den andra perioden, men vinner tillbaka stoltheten i tredje. En stor eloge till grabbarna, sade Karlskronatränaren Per Hånberg till C More efter nederlaget.

Klar Malmöseger mot Växjö

Malmö Redhawks visade klass när man vann borta mot Växjö med klara 5-1. Oscar Alsenfelt spelade stabilt i mål och Malmö var livsfarliga i sina kontringar.

Efter en jämn start på matchen så startade ett böljande spel i den första perioden som var underhållande att titta på även om båda lagens tränare stundtals grimaserade på sina bänkar. Malmö fick jubla först sedan Björn Svensson styrt in 0-1 i powerplay. Kort därefter fick skåningarna en ny chans med en man mer på banan och återigen satt pucken i nät.

Fredrik Händemark pressade in trissan från nära håll och i en klunga av spelare framför Christopher Nihlstorp. Efter videobedömning godkändes målet.

Efter det kom Växjö mer in i spelet och efter ett långt anfall avslutade Ilkka Heikkinen med att kruta in 1-2 från sin backplats.

Växjö kom ut till den andra perioden med ett bättre tempo i kroppen och man var spelaförande långa stunder. Malmö fick slå om och lägga sig på kontringar. Något man gjorde bra.

Oscar Alsenfelt spelade stabilt i gästernas mål och höll emot när Växjö pressade på som mest och istället stack Christoffer Forsberg upp i en kontring och fri med Nihlstorp gjorde han inget misstag. Mellan benen fram till 1-3.

Malmö visade upp en imponerande defensiv

I den tredje perioden väntade alla på en hård forcering från Växjö. Och även om hemmalaget tog tag i taktpinnen inledningsvis så var det Malmö som skulle spela av den tredje perioden på ett säkert sätt.

Med en stark defensiv och sylvassa kontringar så fixades segern efter att först Peter Mueller gjort 1-4 och sedan Andreas Thuresson fram till 1-5. Växjö såg uppgivet ut mot slutet och Malmö kunde inkassera tre poäng.

Färjestad vände och vann mot Linköping

Det var underhållning på högsta nivå när Färjestad vände och vann mot Linköping med 4-3. Det var en match som hade allt, bland annat fem videobedömningar.

Det var händelserikt värre i den första perioden mellan Linköping-Färjestad och det var gästerna som stod för det mesta. Man pressade på från start och fick också utdelning när Magnus Nygren bombade in 0-1 i powerplay.

Efter det så fortsatte Färjestad att pressa på och två gånger till så hade man pucken i nät bakom David Rautio men båda gångerna så dömdes det bort för spelare i målgården.

Det var ett helt annat Linköping vi fick se i den andra perioden. Man pressade på direkt och fick snabbt utdelning när Jakob Lilja kvitterade i ett friläge. Efter det tog hemmalaget över och Rhett Rahkshani pressade in 2-1 från nära håll och Jens Jakobs snärtade upp 3-1 i krysset med ett klassavslut.

Efter det så jobbade sig Färjestad in i matchen igen. Antti Tyrväinen hade en puck i nät men det dömdes bort för hög klubba. Men i spel med en man mer skulle Färjestad få in en puck som godkändes. Travis Turnbull styrde snyggt in 3-2 när Färjestad läckert spelade runt med en man mer.

Spännande mot slutet

Färjestad rivstartade sedan den tredje perioden och redan efter 18 sekunder satt 3-3 i nät. En tilltrasslad situation där Milan Gulas var sist på pucken men det krävdes ännu en videbedömning innan målet godkändes.

Efter det så böljade spelet fram och tillbaka. Båda lagen skapade heta chanser men båda lagens målvakter spelade också väldigt bra. Det kom att krävas förlängning för att hitta en vinnare.

Men trots en straff för Färjestad och spel med en man mer så lyckades man inte få hål på en storspelande Markus Högberg, utan straffar fick tas till för att hitta en vinnare. Där drog Färjestad det längsta strået där den avgörande straffen sattes av Linus Persson.