Resultat: Mycket känslor präglade eftermiddagens matcher

Publicerad: 2016-01-16 19:23

Lördagens fem matcher under eftermiddagen bjöd på mycket mål, heta känslor och fyra hemmasegrar när Luleå, Rögle, Skellefteå och HV71 alla tog tre poäng. Linköping var det enda laget som vann på bortais när klubben slog Färjestad efter förlängning.

Ineffektivt Luleå vann till slut

Det var långa stunder spel mot ett mål i dagens match mellan Luleå och Malmö. Luleå bombarderade Jonas Gunnarsson med skott och ett skadedrabbat Malmö gjorde sitt bästa för att stå emot, men till slut tog hemmalaget med sig alla tre poäng efter seger med 3-1.

Redan skadeförföljda Malmö drabbades av ett sent avbräck när Johan Ivarsson tvingades kliva av på uppvärmningen. Trots det startade Malmö piggast, men Luleå gjorde mål på sitt första heta läge. En chanspuck mot mål studsade in via Lucas Wallmark och efter det tog Luleå över matchen och kunde gjort både två och tre mål till i första perioden, men Gunnarsson var bra i Malmös mål.  

Hemmadominans

 Luleå-dominansen fortsatte i andra perioden. Långa stunder var det Luleå mot Jonas Gunnarsson i Malmö-målet, vars storspel bortalaget hade att tacka för att mittakten slutade mållös. Skottstatistiken 18-5 sa det mesta om matchbilden. 

– Det gäller att ha lite tålamod men också att ha den här balansen mellan anfall och försvar. Vi måste försvara oss också när dem har pucken" säger Luleås tränare Joakim Fagervall till C More inför tredje.

Nära kvittering

När Wallmark med sitt andra mål för kvällen ökade på till 2-0 i början på tredje perioden var det många i Coop Norrbotten Arena som trodde det skulle rinna iväg, men Malmö vägrade ge sig. Nils Andersson pangade in 2-1-reduceringen och samme Andersson träffade innerstolpen när Malmö plockade ut sin målvakt i slutforceringen. Istället kunde Anton Hedman i anfallet efter fastställa slutresultatet till 3-1 i tom kasse.  

– Vi är inneffektiva men ändå effektivare än vad Malmö är. Tycker vi skapar tillräckligt mycket för att vinna, konstaterade Joakim Fagervall, Luleås tränare, till C More.

– Mycket kaos idag, men jag tycker vi krigar på bra ändå. Vi ger oss sjävla chansen och håller det till ett mål, sa Björn Hellström, MIF:s tränare, till C More.

Skellefteås powerplay fällde avgörandet

Det doftade slutspel över dagens finalrepris mellan Skellefteå och Växjö. Intensivt spel och grinigt efter var och varannan avblåsning i en match som Skellefteå vann med 4-1 efter tre mål i numerärt överläge. 

I en högintensiv förstaperiod var det hemmalaget som tog tag i spelet och drog upp tempot. Växjö stod upp bra spelet fem mot fem, men kunde inte stå emot när Skellefteå fick chans i numerärt överläge. Axel Holmström gjorde 1-0 fint framspelad av Adam Pettersson och innan perioden var slut dubblade John Norman Skellefteås ledning.

"Roligt att spela"

Den höga intensiteten fortsatte i andra perioden och det gruffades efter var och varannan avblåsning. Skellefteå höll i taktpinnen och Växjö stack upp i kontringar. Mittakten såg länge ut att sluta mållös, men med trettio sekunder kvar visade Skellefteå återigen varför de är seriens bästa lag i numerärt överläge då Martin Lundberg tryckte in 3-0-målet från nära håll.  

– Det är en roligt match att spela. Bra fart där ute och två bra lag, sa Axel Holmström, SAIK, till C More inför sista akten. Det är bara köra på och gå för 4-0. 

"Självförtroendelöst"

Vilket man också gjorde tio minuter in i sista perioden då John Norman gjorde sitt andra mål för kvällen, återigen i numerärt överläge. 4-0 och matchen avgjord. Alexander Johansson reducerade för Växjö mot slutet och skrev slutsiffrorna till 4-1. 

– Vi försöker kämpa och slita, men vårt boxplay är för tillfället väldigt självförtroendelöst. Så det är tufft, konstaterade en besviken Alexander Johansson, VLH, till C More.

– Jag tycker vi gör en riktigt bra match från start i 60 minuter, sa Skellefteås tvåmålsskytt John Norman till C More. Bra rakt igenom. Bra fart och bra passningsspel.


Ludvig Rensfeldt såg till att bryta Lars Johansson vinstsvit

Inför lördagens drabbning med Rögle hade Frölundas burväktare Lars Johansson vunnit samtliga 18 matcher han startat. Den sviten såg Rögle och Ludvig Rensfledt med sitt hattrick till att bryta när laget vann med 6-3.

Lördagen bjöd på det första mötet i back-to-back mellan Rögle och Frölunda. Efter en jämn inledning på matchen lyckades Rögle göra första målet i matchen. Henrik Tömmernes och Joel Lundqvist krockade på egen blålinje och Ludvig Rensfeldt snappade upp pucken och kom helt fri med Lars Johansson. Efter en snygg dragning kunde Rensfeldt lyfta upp 1-0 i nättaket. 

Efter målet handlade det mesta om Frölunda som tryckte på ordentligt för att få in en kvitteringspuck. Så blev inte fallet, för med drygt två minuter kvar av den första perioden skulle Rensfeldt slå till igen. Patrik Cehlin stod för förarbetet med en snygg skottfint och passning till Rensfeldt som återigen överlistade Johansson i ett friläge.

Den andra perioden handlade inledningsvis bara om Frölunda som också skulle komma tillbaka  i matchen. Först statte Elias Fälth reduceringen från backplats innan Arrturi Lehkonen kunde kvittera från nära håll. När Frölunda senare drabbades av sin första utvisning i matchen skulle det smälla bakom Lars Johansson på nytt. Christopher Liljewall hittade Jordan Smotherman som satte 3-2.

Hattrick från Rensfeldt

Innan perioden var slut skulle Rögle på nytt gå ifrån till en tvåmålsledning och vem skulle överlista Johansson om inte Rensfeldt. För tredje gången lyckades stekhete Rensfledt ställas helt fri med Frölundas målvalt och för tredje gången blev det mål. Med ett rappt skott under armen fullbordade han sitt hattrick. 

– Det är första gången jag gör hattrick så det är väldigt kul. Det handlar om självförtroende, jag är inte en bättre hockeyspelare än för en vecka sedan. Jag känner mig säkrare när jag får läget och är i zonen helt enkelt" säger hattrick-skytten efter två perioder.

I den tredje perioden byttes Lars Johansson ut till förmån för Johan Gustafsson. Gästerna tryckte på för fullt för att hämta in underläget och efter drygt halva perioden fick gästerna utdelning. 

Patrik Carlsson sköt från blålinjen och Ryan Lasch styrde in pucken förbi en skymd Lars Volden. 

När Jacob Larsson utvisats i slutet av den tredje perioden gjorde hemmalaget precis som i sitt första powerplay, nämligen mål. Patrick Cehlin hittade Sebastian Wennström som mellan benen och via stolpen gjorde 5-3. Rögle gjorde även 6-3 i tom kasse genom Jordan Smotherman, vilket blev slutresultatet.

I och med förlusten bröts Lars Johanssons 18 matcher långa segersvit och Rögle tog en mycket tung seger i bottenskiktet av tabellen. Notera att lagen redan imorgon drabbar samman i Göteborg och Scnadinavium.

Linköping vände och vann mot Färjestad

Det var mycket känslor vi bjöds på när Färjestad och Linköping drabbade samman för andra gången på tre dagar. Precis som på torsdagen var det helt jämt efter tre perioder, men i förlängningen kunde Nick Sörensen sätta 3-2 till gästerna.

Det märktes att lagen drabbade samman för två dagar sedan då den första perioden bjöd på otroligt mycket känslor och utvisningar. Det var dock Linköping som skulle få en smakstart på drabbningen. Andrew Gordon tog tillvara på ett pucktapp från Sebastian Erixon och efter drygt en minut satte 1-0 till gästerna. 

Färjestad skulle dock komma tillbaka målmässigt när Milan Gulas vann pucken mot Jonas Junland och serverade Rasmus Asplund som lyfte in kvitteringen i taket. Slutet av perioden bjöd på massvis av utvisningar och gruff, men inga fler mål.

– Det är en kul hockeymatch och det märks att vi möttes för två dagar sedan. Det är mycket känslor och grinigt hela tiden. Det är klart att vissa saker kommer upp från matchen i torsdags. Jag tycker det är kul med känslor, vi ska tacklas och spela fysisk hockey, sa Ole Kristian Tollefsen efter den första perioden.

Den andra perioden blev lite lugnare än den första, men utvisningar var det gott om även i den andra. Det var också två sådana som föranledde periodens enda mål. Gustav Forsling och Anton Karlsson utvisades kort efter varandra hos gästerna och det blev ödestigert. För i fem mot tre spelet behövde Färjestad bara 14 sekunder innan Robbie Earl hade styrt in Mikael Johanssons skott förbi Marcus Högberg. 

– Det är sådär i den andra, ingen höjdare. Det är lite väl mycket utvisningar från oss. Vi måste vara lite smartare där ute på isen i tredje, sa Linköpings Jonas Junland i C More efter två akter.

Sörensen avgjorde igen

I den tredje perioden fortsatte Linköping att dra på sig en hel del utvisningar och det såg ut som att Färjestad skulle hålla undan. Men med knappt fyra och en halv minut kvar av den tredje perioden kunde Garrett Roe styra in Jonas Junlands skott i mål. Precis som på torsdagen gick matchen alltså till övertid. 

I övertiden fick Färjestad chansen att avgöra när Junland utvisats, men hemmalaget misslyckades och istället kunde Linköping segra. Nick Sörensen kom i en otrolig fart, siktade och pricksköt in 3-2 i krysset bakom Lars Haugen. Det var andra gången den här säsongen som just Nick Sörensen avgjorde i förlängningen mot Färjestad. 

I och med segern lyckades Linköping hålla Färjestad bakom sig i tabellen och gå förbi Brynäs i den haltande SHL-tabellen.

Svängigt när HV71 vann mot Djurgården

Det märktes att det var två lag på jakt efter en topp sex-placering i Jönköping ikväll. HV71 och Djurgården turades om med initiativet och till slut var det hemmalaget som drog det längsta strået och vann med 4-2.   

Djurgården bad inte om ursäkt för sig och tog tag i taktpinnen direkt. Framförallt förstakedjan med Patrick Thoresen, Matt Anderson och för dagen inlånade allsvenske poängkungen Michal Haga satte hög press i HV:s zon och Thoresen gav rättvist bortalaget ledningen i fjärde spelminuten. HV71 jobbade sig succesivt in i matchen och Niclas Hansson reducerade i numerärt överläge med ett löst skott från blålinjen som styrdes in via en Djurgårdsklubba. 

Ombytta roller

I andra perioden var rollerna ombytta. Det Djurgården gjorde så bra i första gjorde HV71 i andra. De störde DIF högt och stressade ofta fast dem i egen zon och tog rättvist ledningen efter att Chris Abbot och Mattias Tedenby kommit i två-mot-ett-läge. 

 – Första perioden var bra, andra perioden jättedålig, så vi måste upp, sa Patrick Thoresen, DIF, till C More. Vi slarvar jättemycket i passningsspelet. Får vi igång passningsspelet bätttre får vi upp spelet i anfallszon där vi vill vara.

Grinigt

Thoresen reducerade för Djurgården tidigt i tredje perioden, men i denna jämna, intensiva och griniga match skulle HV71 till slut dra längsta strået. Simon Önerud gav sitt lag ledningen igen efter mål i powerplay och Lawrence Pilut fastställde slutresultatet i tom kasse till 4-2 precis när slutsignalen ljöd. 

 – Vi är lite sådär i första perioden sen kommer vi upp i andra och tredje. Börjar smälla på och öka farten. Tycker vi tar över ju längre matchen går, sa Lawrence Pilut, HV71, till C More.