Resultat: Delikat smörgåsbord under SHL-eftermiddagen

Publicerad: 2016-01-23 18:46

Lördagens eftermiddag bjöd på fyra matcher med högklassig underhållning. En hattrick-skytt, två hållna målvaktsnollor, en skräll och varierande hemma- och bortasegrar var några av ingredienserna på smörgåsbordet.

Växjö förlängde segersviten mot Brynäs

Inför dagens drabbning hade Brynäs hade inte tagit en enda poäng mot Växjö den här säsongen. De har de fortfarande inte. Ett effektivt Växjö vann med 5-3 efter en svängig sistaperiod.  

I en böljande och fartfylld förstaperiod styrde Brynäs i inledningen och sköt mest. Det dröjde 10 minuter innan Växjö fick iväg sitt första skott på mål, men när man väl sköt blev det farligt. Växjös tre första skott var fullkvalitativa målchanser och med det fjärde tog man ledningen. Alexander Johansson gjorde 1-0 i numerärt överläge efter en fin upprullning av Brynäs box, Växjös första mål i spelformen på de 31 senaste försöken. Brynäs fick även de utdelning innan periodvilan då Greg Scott kontrade in kvitteringen.

–Vi har bra special teams, bra målvaktsspel, flyttar pucken bra nedifrån och har ett bra fokus, sa Växjös tränare Sam Hallam till C More inför andra perioden. 

Växjö drog ifrån

En period som gick helt i bortalagets favör, åtminstone målmässigt. Med fortsatt effektivitet gick Växjö ifrån till 3-1 genom fullträffar av Niclas Lundgren och Josh Hennessy. Brynäs ryckte upp sig mot slutet och skapade stundtals bra tryck mot Stefan Stéen, men Växjömålvakten höll tätt. 

–Det är väl lite sådär. Vi tappar lite energi när de får sitt 2-1 mål går vi ner oss, sa Jacob Blomqvist, Brynäs, i C More.

Svängig avslutning

Växjö såg länge ut att gå mot en komfortabel seger, men matchen avslutades med en riktig målexplosion. Först reducerade Greg Scott till 2-3 och Hillding svarade med att göra 2-4 direkt efteråt. Nick Johnsson reducerade för Brynäs en gång till innan Liam Reddox till slut fastställde slutresultatet till 3-5 knappt två minuter från slutet. 

Växjö har därmed vunnit 9 av de 10 senaste matcherna mot Brynäs. 

– Vi gjorde en bra insats. De hade några bra "pushes" och gjorde mål direkt efter vi hade gjort mål, men vi spelade stabilt och förtjänade segern idag, summerade Liam Reddox, Växjö, till C More.

Lassinantti omutbar när Luleå bortaslog Rögle

I mötet mellan hemmastarka Rögle och formstarka Luleå var det effektiviteten som fällde avgörandet. Rögle lyckades inte få hål på en storspelande Joel Lassinanti medan Luleå satte sina chanser och vann komfortabelt med 3-0. 

De två tidigare mötena lagen emellan den här säsongen har varit jämna och så var även den första perioden ikväll. En period i högt tempo med flera klara målchanser åt båda håll, men med ett övertag för Rögle. Cehlin, Connolly och Smotherman hade alla drömlägen att göra mål, men Joel Lassinantti stod för lika strålande räddningar. Luleå lyckades mot slutet etablera några längre anfall i Rögles zon, men även Lars Volden hade en bra dag på jobbet och 0-0 stod sig in i periodpausen. 

 –Vi måste strypa målchanserna för Rögle. Vi låter dem få alldeles för öppna lägen på oss, sa Joakim Fagervall, Luleås tränare, i C More. Jag är nöjd att vi inte släppt in något mål i period numer ett.

Ryckigt tempo

I den andra perioden blev tempot ryckigare på grund av många utvisningar. Något som gynnade bortalaget bäst. I numerärt överläge tog Toni Rajala köksvägen och satte fräckt 1-0 för Luleå och Bill Sweatt pricksköt in 2-0 efter en blixtsnabb spelvändning. Som så många gånger förut den här säsongen orkade inte Rögle hålla upp energin när de inte får utdelning.

–Luleå är effektivare än oss när de väl får läge. Framförallt i första skulle vi haft 2-0, men tyvärr så sätter vi inte chanserna, summerade Rögles Daniel Sylwander i C More. Men det är 20 minuter kvar att spela, det är det vi lever för.

Fem mot tre i två minuter

I tredje perioden fick Rögle ett drömläge att komma tillbaka i matchen. Två Luleåspelare visades ut i samma spelsekvens och hemmalaget fick spela fem man mot tre i hela två minuter. Men ett frenetiskt kämpande Luleå redde ut stormen, luften gick ur Rögle och Anton Hedman kunde till slut fastställa slutresultatet till 0-3. 

–Spelmässigt är vi lika bra, men det är målskyttet som skiljer oss mot de bättre lagen, konstaterade Anders Eldebrink, Rögles tränare, besviket i C More.

–Vi lyckades reda ut den där stormen och hade några studsar med oss, så det var väldigt skönt, sa Luleås målvakt Joel Lassinantti till C More. Även fast det inte var vår bästa match lyckades vi vinna.

Rhett man på rätt ställe för Linköping

För andra gången på kort tid ställdes Linköping mot ett lag som låg högre upp i tabellen och för andra gången slutade matchen med tre poäng. Slutresultatet skrevs till 5-0 i östgötarnas favör efter att Rhett Rakhshani svarat för ett äkta hattrick med tre raka fullträffar i den tredje perioden.

Första akten i en välbesökt Saab Arena bjöd på mycket god underhållning i hockeyväg. Publiken fick ta del av många olika ingredienser, inte minst i form av högklassigt målvaktsspel från Marcus Högberg och Johan Gustafsson. Ett mål föll i numerärt överläge från Linköpings sida efter att ett skott studsat snett på en försvarare och hittat fram till Garrett Roe. Nordamerikanen hade praktiskt taget öppet mål och skickade obehindrat in 1-0.

– Vi kom ut med bra energi och åkte bra skridskor, fortsätter det så kommer vi att ha en bra kväll, tyckte Roe i C More.

Även i mittperioden fortsatt matchen på den inslagna händelserika vägen, men denna gång uteblev målskyttet helt. En puck passerade dock mållinjen, men Linköpings potentiella 2-0 blev inte godkänt på grund av spelare i målgården. Frölunda skapade chanser framåt både i numerärt överläge kanske främst i form av vassa kontringar, men lagets främste spelare var även denna gång Johan Gustafsson.

– Linköping för händelserna där ute, det är mycket stresshormoner i kropparna på många. Vi behåller inte lugnet och då blir det svårt att spela, kommenterade en aningen bekymrad Frölundas Elias Fälth i C More.

– Jag tycker verkligen att vi har utmanat Frölunda, det är Johan Gustafsson som håller dem inne i matchen. Annars gör vi väldigt många bra saker där ute, vi sätter vår prägel där ute och vi har mycket pondus i allt vi gör. Vi måste jobba lika hårt i 20 minuter till så vi håller ända in i kaklet, kommenterade en så långt nöjd LHC-tränare i form av Dan Tangnes.

Äkta hattrick i Linköpings ryck

Hemmalaget fick en smakstart på den tredje perioden i och med att Rhett Rakhshani satte 2-0 i nät redan efter 17 sekunder. Pucken studsade oturligt för målvakten Gustafsson som var en bit utanför sin övergivna målbur.

Därefter fortsatte chanserna att rada upp sig åt båda håll, men hemmalaget höll undan hela vägen och tog andra raka segern mot ett lag högre upp i SHL-tabellen. På vägen dit passade också Rakhshani på att göra ett äkta hattrick genom 4-0 i spel fem mot tre och Garrett Roe skickade in 5-0 i spel fem mot fyra. Värt att notera är givetvis också en hållen nolla för målvakten Marcus Högberg.

– Det var en bra match. Senaste gången jag gjorde tre mål var i AHL för fyra säsonger sedan. Vi ska inte flyga iväg för mycket efter de här segrarna och ta det vecka för vecka - och den här veckan har vi varit ett bra lag, tyckte hattrick-skytten Rakhshani i C More efter matchen.

Andra raka hemmasegern för Karlskrona

Blekinges stolthet Karlskrona HK svarade under lördagens eftermiddag för en stor arbetsinsats när topplaget Skellefteå AIK besegrades med 4-3 efter förlängning. Den andra raka hemmasegern innebar både välkomna poäng i tabellen och stärkt självförtroende för KHK.

Serietvåan Skellefteå trampade gasen i botten från första nedsläpp mot Karlskrona och tog tidigt ledningen efter att hemmalagets målvakt Johan Holmqvist oturligt styrt in en puck i egen kasse. Några utvisningar och numerära överlägen senare var dock Karlskrona ikapp efter att Anton Grundel skickat in ett slagskott till 1-1. Perioden var på det hela taget relativt jämn och resultatet speglade matchen.

– Vi kommer ut som vi vill göra och sätter hård press, sedan i takt med att vi tar onödiga utvisningar kommer de ikapp. De är effektiva i powerplay och vi får vara vakna, kommenterade första målskytten Axel Holmström i C More.

– Det är jätteviktigt, de senaste matcherna har vi haft ett helt okej powerplay och i första perioden steppar vi upp lite till. Vi borde ha haft ett mål till, tyckte Anton Grundel i C More om spelet i numerärt överläge.

Inom loppet av två minuter i mitten av andra perioden smällde det till tre gånger målmässigt. Först gjorde Karlskrona 2-2, sekunderna senare kvitterade Skellefteå och slutligen under dessa minuter 3-2 för Karlskrona. Det sistnämnda målet var minst sagt dråpligt för gästerna, eftersom ett skott utanför mål studsade på plexiglaset och därefter via målvakten Markus Svenssons rygg in i mål.

– Matchen står och väger där ute, båda lagen jobbar hårt. Vi ska fortsätta på det viset som vi avslutade perioden, mycket attack och tryck på deras kasse så trillar pucken nog in, tyckte Skellefteås 2-2-målskytt Adam Pettersson i C More.

Snabbt avgörande i förlängningen

Matchens tredje mer eller mindre dråpliga mål kom fyra minuter in i period 3. Ett distansskott från Skellefteås Martin Lundberg träffade en försvarares ben och studsade hela vägen in i mål till 3-3. Därefter var matchbilden mycket oviss och båda lagen skapade chanser att avgöra.

De riktiga farligheterna lät vänta en stund på sig - och avgörandet likaså, nämligen ända in i förlängningen. Väl där satte Julien Brouilette pucken i nät med blott 35 sekunder spelade, efter ett starkt förarbete med att vinna puck. Därmed tog Karlskrona två poäng och sin andra raka hemmaseger i SHL, något som stärker självförtroendet.

– Det är många känslor nu naturligtvis, men det är ett av Sveriges bästa hockeylag vi möter. Det är en otrolig boost och en fjäder i hatten för grabbarna att kunna rubba ett sådant lag. Gång på gång kommer vi tillbaka och ger aldrig upp. I dag tycker jag att det är rättvist att vi vinner, mina grabbar visar ett större hjärta, tyckte Karlskronas tränare Per Hånberg i C More efter matchen.

 – Någonstans får vi vara nöjda med en poäng och ta det som bjuds, med tanke på hur det såg ut över hela matchen. Karlskrona förtjänar två poäng, tyckte Skellefteås tränare Hans Wallson.

 
Tabell efter matcherna
GP GD  P
1 Frölunda 36 56 79
2 Skellefteå 36 33 77
3 Luleå 36 8 66
4 Linköping 36 25 64
5 Växjö 36 7 60
6 Färjestad 35 0 59
7 Brynäs 36 5 58
8 Djurgården 35 8 57
9 HV71 35 4 51
10 Örebro 35 -3 51
11 Malmö 35 -21 39
12 Rögle 36 -27 39
13 MODO 35 -33 31
14 Karlskrona 36 -62 16